Västerås största folkfest genom tiderna

Under SM-veckan går ett antal mindre idrotter samman för att få mer publik och skapa en större upplevelse för både besökare och idrottare. För första gången står Västerås värd för arrangemanget, som i år slås ihop med Västerås ­Cityfestival för att skapa stadens största folkfest någonsin.

När SM-veckan för första gången kommer till Västerås finns möjlighet att prova på 35 olika idrotter. Foto: Stefan Borg

Alf Westerdahl är lokal projektledare för SM-veckan i Västerås och evenemangschef på Västerås stad. 

– Ansökningsprocessen började ­redan 2018. När vi blivit tilldelade arrangemanget var nästa steg att de intresserade idrotterna fick ansöka om medverkan. I urvalsprocessen värderade vi vilka som bäst stämde överens med våra mål och förutsättningar och antog då 28 av 53 sökande, berättar Alf. 

-På grund av pandemin fick vi göra om ansökan och väntade väldigt länge på beskedet. Totalt sex år senare känns det otroligt kul att vi äntligen är här. Det är ett efterlängtat evenemang, säger Kristin Pleick som är distriktsidrottschef på RF Västmanland.

Västerås har satt upp tre egna mål för evenemanget. 

– Det första målet är att idrottarna ska uppleva Västerås som en bra arrangör. Det andra målet är att Västeråsare och besökare ska bli inspirerade att röra sig mer för att förbättra folkhälsan. Det tredje målet är att öka Västerås attraktionskraft genom att visa upp vilken fantastisk stad vi är. Många idrotter kommer tävla vid Mälaren och orienteringen sker mitt i staden och de charmiga gamla kvarteren i Kyrkbacken. SVT kommer sända 52 timmar av arrangemanget på både SVT Play och i linjär-tv, så det är ett jättebra tillfälle att visa upp Västerås från sin bästa sida, berättar Alf.  

Alf Westerdahl är lokal projektledare för SM-veckan i Västerås och evenemangschef på Västerås stad. Foto: Per Groth

Vad betyder det för den lokala idrotten att SM-veckan arrangeras i Västerås? 

– Det är jättestort för idrottsrörelsen i hela länet. Alla kommuner får vara en liten del av den här idrottsfesten. Förutom att invånare kommer få se och prova på idrotter som man aldrig har sett innan, så kan vi visa upp idrottens betydelse för ett livskraftigt och meningsfullt Västmanland för både politiker och näringsliv. Det blir ett skyltfönster för de allra minsta sporterna som det annars kan vara svårt att få upp ögonen för. Vi är övertygade om att det ger ringar på vattnet som kan leda till ökade medlemstal i länet. Det blir en helt annan manifestation med 28 idrotter samtidigt än när det sker ett enstaka arrangemang, säger Kristin. 

I vilka delar av staden kan man se tävlingar? 

– De största platserna är Färjekajen och Lögarängen, där håller 18 av 28 idrotter till. Orienteringen startar och går i mål i Vasaparken och med tanke på hur bra Sverige är kommer det bli världseliten som tävlar. Gymnastik, hästsport och bowling sker på Rocklundaomårdet och andra tävlingar hålls på K7 Aktivitetscenter i Stenby, Tortuna golfklubb och Västerås motorstadion. Förutom motorsporten och delar av gymnastiken är allt gratis och det är bara att dyka upp på det man är nyfiken på, säger Alf. 

Västerås går in i arrangemanget med den uttryckliga ambitionen att SM-veckan ska bli en folkfest. 

– Vi behöver arrangera SM-veckan med tillräckligt avstånd till OS i augusti. Västerås har ju redan folkfesten Västerås Cityfestival i juni och vi bestämde oss för att slå ihop de två arrangemangen. SM-veckan pågår onsdag till söndag, 26 till 30 juni, och Cityfestivalen är torsdag till lördag samma vecka. Nu håller vi bara tummarna för fint väder. Det finns reservplaner om det regnar men om inte vädret är med oss blir det inte samma folkfest, säger Alf. 

Även om SM-veckan och Cityfestivalen arrangeras samtidigt så är det fortfarande två separata evenemang. 

– Tanken är att idrotterna håller på dagtid, fram till sju-åtta på kvällen. Efter det drar festivalen igång ordentligt. Så arrangemangen blandas inte men det ska vara enkelt att gå emellan. I Linköping hade SM-veckan 80 000 besök och Västerås Cityfestival hade 350 000 besök förra året. Vi hoppas på att de ska ge synergieffekter åt varandra och att det ska bli det största eventet i Västerås någonsin. Om man tittar på det arbete som lagts ner i planering och förberedelser så är det definitivt det största vi gjort i Västerås. Under evenemanget kommer vi engagera 1500 volontärer och 100 anställda i staden, varav drygt hälften är sommarjobbande ungdomar, berättar Alf.

– Många funktionärer kommer från lokala idrottsföreningar och vi har femton föreningar som är med som lokala arrangörer. SM-veckan bygger på samverkan mellan både nationella förbund och lokala föreningarna. En av de stora mervärdena är att våra lokala föreningar får en jättebra kompetensutveckling kring nationella idrottsevenemang. Det kan leda till att det blir fler SM och nationella tävlingar här, säger Kristin. 

Kristin Pleick är distriktsidrottschef på RF Västmanland. Foto: Henrik Mill

Redan invigningen av SM-veckan förutspår Alf bli minnesvärd. 

– Det är kul att hela SM-veckan startar med distansritten, ett 8 mil långt lopp som tar 15 timmar att rida. När vi klippt bandet på invigningen vid Lögarängen kommer hästarna skritta därifrån genom hela stan upp mot Sätra brunn där de sedan börjar tävla. Det kommer vara vid lunch-tid på onsdagen och jag hoppas att alla som jobbar i stan kommer ut på gatan och tittar. Det blir något alldeles extra.

– Det är faktiskt första gången distansritt är med på SM-veckan, så det är extrakul att det är premiär, säger Kristin. 

Som en del av folkfest-tanken kommer mycket hända på samma plats. 

– Vi har ett ovanligt koncentrerat område där hela 18 idrotter är samlade och där du lätt kan gå omkring och uppleva något nytt hela tiden. Där har vi även placerat en scen där man bland annat kommer kunna gympa med Sofia känd från TV och lyssna på föreläsningar av para-idrottaren och äventyraren Aron Andersson med flera. Vid skateboardparken kommer det också gå att prova på över 35 olika idrotter, exempelvis parkour, cricket, kampsport, ridsport, roller derby, segling och wakeboard. Det kommer även ske en hel del uppvisningar, i BMX och timbersport för att nämna några, säger Alf. 

SM-veckan har sponsringkontrakt med stora företag, som SJ och VL som erbjuder rabatterade resor kring evenemanget. Mindre företag kan istället göra sponsorsavtal med enskilda föreningar. 

– Näringslivet är en viktig part för att få ned kostnader inom idrotten och elitidrott kräver näringslivssamarbeten för att vara på högsta nivå. Vi hoppas att SM-veckan visar vilken viktig kraft idrotten är och skapar nya möjligheter att knyta kontakter med näringslivet. Det är alltid välkommet för företag att höra av sig till lokala arrangörer, säger Kristin avslutningsvis.