Västerås starkaste par gör succé på nätet

När det gäller styrketräning finns det få par som har lika mycket erfarenhet som Carina Isaksson och Alex Danielsson. Carina är en av pionjärerna inom tävlingsgrenen fitness och har skapat en plattform för träning online. Alex har i rollen som grundare och chefredaktör för Tyngre förändrat synen på kosttillskott och inspirerat helt nya målgrupper att börja med styrketräning. 

Carina Isaksson och Alex Danielsson. Foto: Semiran Dag

Efter att de på varsitt håll tränat styrketräning sedan 1980-talet kom deras vägar att mötas för drygt 20 år sedan när Alex var chefredaktör för B&K Sports Magazine (senare Body) och anlitade Carina som skribent. Carina var redan då en framgångsrik profil inom tävlingsgrenen fitness.

– Jag blev väldigt imponerad av Carina och la henne på minnet. När vi behövde få in nya profiler i tidningen stack hon ut med sin karriär inom både fitness och bodybuilding så vi började arbeta ihop. Med tiden uppstod något annat också och resten är historia, säger Alex. 

Carinas första tävling gav mersmak

Att Carina skulle bli en framgångsrik atlet var dock långt ifrån givet. Efter att hållit på med ridning hela uppväxten började Carina träna på ett litet gym i Sundsvall i tidiga 20-årsåldern. 

– Där var det några stjärnor som tyckte att jag hade bra ben och rygg för att tävla i bodybuilding. Redan på min första tävling fick jag åka hem med tre priser, vilket naturligtvis gav mersmak. Några år senare fick jag jobb på ett kosttillskottbolag i Västerås och flyttade hit. På 1990-talet var Västerås en riktig träningshub med många tävlingsatleter inom bodybuilding, framgångsrika gym och tre stora företag som sålde gymutrustning. 

Efter bodybuilding hittade Carina till den nya tävlingsgrenen fitness, där hon tagit ett dussin SM-guld och tre VM-guld. 

Carina Isaksson är en pionjär inom tävlingsgrenen fitness i Sverige. Ända upp i 50-årsåldern tillhörde hon världseliten. Foto: Alex Danielsson

– Carina är Sveriges mest välmeriterade fitnessatlet. Hon har bevisat att det kan vara väldigt feminint att vara stark och vältränad. Och att det dessutom går att vara framgångsrik långt upp i åldern, säger Alex. 

– Gymnaster pensionerar sig i 20-årsåldern. Inom fitness kan du tävla upp i 50-årsåldern. Jag tävlade till jag var 54. Faktiskt blir du inom fitness bara bättre med åldern och de flesta har sin peak mellan 35 och 50. Det tar så lång tid att bygga muskler. Därför fångar jag upp kvinnor som tidigare tävlat i dans, cheerleading eller gymnastik och vill ha nya utmaningar, fyller Carina i. 

Vad har varit dina drivkrafter inom fitness? 

– Jag är väldigt energisk och har självmedicinerat mina ”bokstäver” med fysträning. När du blir bortskämd med fina resultat vill du ha mer. Jag hade även tur med de genetiska förutsättningarna för fitness: långa ben, kortare överben och smal midja. Du kan alltid utvecklas av träning men grundfysiken spelar stor roll för att kunna vinna ett VM. 

– Hon har även haft ett jäkla pannben för att ta sig i form, tillägger Alex. 

Hur ser du på utvecklingen inom din sport? 

– En positiv utveckling i fitnessvärlden är en tävlingsgren som kallas för Wellness. Det är ett fylligare kroppsideal som har lett till en mer hälsosam look där man skiftat fokus från att vara smal till välbyggd. Mer hull accepteras idag, styrketräning och bra mat är grunden. Det känns bra att även de som är födda med större lår och rumpa kan tävla i den disciplinen, säger Carina.

Jobbar som personlig tränare

Nu använder Carina sina erfarenheter i arbetet som personlig tränare. 

– Mina framgångar på tävlingsscenen gjorde att jag fick ett försprång som PT när jag drog igång för 20 år sedan. Idag jobbar jag till 90% med kvinnor, alltifrån småbarnsföräldrar till kvinnor i klimakteriet och företagare som inte hinner prioritera sig själv. Mycket handlar om att lära ut att hitta rätt balans i vardagen. 

Hon menar att rutiner är nödvändiga för att lyckas med träningen. 

– 80% av de som kommer till mig har tappat sina rutiner och behöver hjälp att hitta tillbaka. Rutinen är viktigare än mängden tid du är på gymmet. Det är bättre att göra en kvart hemma än att strunta i att träna för att du inte har tid. 

Från vaktmästare till chefredaktör

För Alex kom styrketräningen under lång tid att vara just träning och inte en del av hans yrkesliv. 

– Jag började som vaktmästare på ett företag när jag var 16 år, efter några år lyckades jag avancera till IT-chef. En roll jag varken passade för eller egentligen önskade. Jag bestämde mig för att satsa på skrivandet och pluggade på reklamskolan Berghs. Reklambranschen var då i en dynamisk fas och jag hann med att både vara frilans och driva egen byrå. I slutet på 1990-talet fick jag sedan möjlighet att som chefredaktör för B&K Sports Magazine förena en yrkesroll med mitt intresse för styrketräning. 

Alex Danielsson ser fram emot en framtid med mer av golf, vin, mat och tid med familjen. Foto: Fredrik Dölling

Och sedan träffades du och Carina?

– Ja precis, mycket hände på kort tid. Jag flyttade från Stockholm till Carina i Västerås och vi blev en bonusfamilj med fyra barn tillsammans. Roligt nog är barnen nästan lika gamla, så de har haft mycket glädje av varandra under uppväxten. 

Redaktionell portal om träning

Efter att ha arbetat i 13 år inom fitnessbranschen ville Alex ta ett nytt steg i livet. 

– Jag hade fyllt 50 år och kände att jag var färdig med tidningen Body. Jag bestämde mig för att hoppa av och göra något som gav mig ny energi. Det blev till den redaktionella portalen tyngre.se där vi skriver om all träning som har med hantlar att göra, oavsett tillämpning, där vi gör allt från artiklar, till filmer och poddar. Idén kom ifrån alla samtal som jag haft med medgrundaren Andreas Guiance, samtal som vi numera spelar in och är en av våra Tyngre-poddar. För att göra satsningen möjlig så tog vi in investerare från start. Med fyra barn behövde jag ha en inkomst från dag ett. Finansieringen gav den trygghet och frihet som krävdes för att bygga en bra sajt och hitta rätt produkter att sälja. 

– Jag tänkte att han var galen som sa upp sig ifrån en fast anställning för att göra en webbtidning. Vad fel jag hade och vad bra ni har gjort det här, säger Carina till Alex. 

Stabil ekonomisk struktur

En viktig aspekt var att säkra en stabil ekonomisk struktur för plattformen. 

– Istället för att finansieras av annonsförsäljning tillhandahåller vi produkter som man kan köpa. Vi var noga med att sätta ned rätt fot först, att börja som en redaktionell webbplats och sedan lägga till den kommersiella delen. Det är svårt med trovärdighet om du är en webbshop som i efterhand kryddas med redaktionellt innehåll. 

Från start började de med merchandise, numera står kosttillskott och träningstillbehör för den stora försäljningen. 

– När vi startade anspelade många kosttillskottsmärken på aggression i sin kommunikation, med tuffa tilltal och rätt banala attribut, som inte sällan önskade leda tanken till steroider. Vi tänkte att där alla andra skriker ska vi viska. Det har visat sig vara en bra strategi, första året omsatte vi 8 miljoner och fick tidigt ett bra mottagande. Vi såg en potential att göra kosttillskott godare och nyttigare. Efter att jag varit på en workshop med Aftonbladet hade jag lärt mig att varje gång de skriver om kladdkaka på löpsedeln så säljer de alltid extra lösnummer. Därför fick vår första produkt heta Kladdkaka, och än idag är det den smak som säljer mest. Under lång tid hade nästan alla våra produkter en bakverkssmak: vaniljdrömmar, jordgubbsglass, kanelbulle. Det är jättepopulärt och något vi förmodligen var först med.  

2022 omsatte Tyngre 141 miljoner. 

– Jag behöver nypa mig i armen för att riktigt fatta att jag har möjlighet att arbeta med något så roligt och att det dessutom går så bra. Nu tillhör vi samma företagsgrupp som Vitamin Well, Nocco och Barebells vilket möjliggör både synergier och nya samarbeten. 

Varför har ni blivit så framgångsrika?

– Vi fick en betydelsefull kontakt med våra läsare, lyssnare och kunder. Första åren skrev vi handskrivna kort till alla beställningar, det blev tusentals kort där vi tackade för att de gjorde vårt projekt möjligt. Vår satsning på poddar har även den varit viktig, det finns något intimt med poddformatet. Du finns i huvudet och bygger en nära relation med lyssnarna. Idag driver vi tretton poddar med fokus på olika träningsformer. Sedan har vi även fått ett stort genomslag i sociala medier. Allt vi gör är lustdrivet där vi ofta använder humor och självdistans. 

–Tyngre har varit en fantastisk framgångssaga. Alex hjälper mig även med content, som är viktigt i mitt jobb som onlinecoach, säger Carina. 

Började jobba mer digitalt

 Efter succén med Tyngre var det naturligt för Carina att också börja arbeta mer digitalt. 

– Idag är 70% av min verksamhet online. Jag tog steget då jag var 55 år och började fundera på hur länge jag vill jobba på golvet som PT. Jag såg att många andra jobbade med online-coacher och tänkte att det här kan jag göra ännu bättre. Om någon vet hur man får människor i form, så är det jag.

– Det som gör dig till en bra coach är att du inte låter folk komma undan. Det handlar om att motivera och entusiasmera folk att göra det de ska nu. Online kan du ju nå dem var de än är. Ingen kommer undan, det blir den där piskan som man måste ha, säger Alex.

– Det är viktigt att vara ärlig som coach och att tillsammans med klienten prata om vad som är rimliga tidsaspekter på målen. Mycket handlar om disciplin. Jag hade inte fixat att tävla inom fitness i 30 år om jag inte klarat av att sköta träningsdieten. 

Carina anpassar träningen till klienternas livssituation. 

– För personer som är 50+ gäller andra saker än 30+. När man blir äldre tränar man för att orka. Man vill inte behöva tacka nej till saker för att man inte har en fysik som fungerar längre. För småbarnsmammor handlar det ofta om att skapa egentid. De låter ofta mannen ha sina träningar men prioriterar inte sig själva samtidigt som de längtar efter att ibland vara ”tjejen” Eva istället för ”mamman” Eva.

– Jag tränar själv för att kunna säga ja till livet, och för att kunna vara en närvarande farfar, inte bara idag utan om 20 år, fyller Alex i. 

Vad tänker ni om framtiden? 

– Jag kommer jobba fem-sju år till som coach, innan jag lägger av, men att styrketräna kommer jag att göra hela livet, säger Carina. 

– Jag hoppas för egen del att det blir mer golf, vin, mat och tid med familjen. Men nyckeln om jag ska vara en relevant och trovärdig part på Tyngre är att fortsätta vara glad, pigg, nyfiken och inkluderande. Jag kan inte luta mig tillbaka och bli nöjd. Jag måste fortsätta söka inflödet av ny kunskap, den kranen får aldrig stängas, säger Alex avslutningsvis. 

Om profilerna

Namn: Carina Isaksson och Alex Danielsson

Ålder: 57 respektive 60 år 

Bor: Västerås

Bakgrund: Carina och Alex har båda en lång bakgrund inom styrketräning. Där Carina varit en elitatlet på högsta nivån inom framförallt fitness, har träningen för Alex varit viktigt för att stressa av sig. Efter att de möttes för nästan 20 år sedan av en slump, så har de levt ihop som ett par. Carina arbetar idag med coachning och träningsrådgivning online. Alex driver sedan flera år onlineportalen Tyngre, där han är redaktionellt ansvarig för alla artiklar, filmer och poddar.