Västerås egna fjäll med upplevelser året om

Strax utanför centrala Västerås finns ett skidområde med fem slalombackar, längdskidspår, pulkabacke och grillplatser. Vedbobacken är lite av et bästa med fjällen komprimerat i mindre skala och nära till stadskärnan. Framgång har träffat Robert Landås, en av de som arbetar för att göra Vedbobacken till en vinterupplevelse med något att erbjuda för alla.

Vedbobacken anlades i slutet av 1970-talet när intresset för slalom vuxit explosionsartat tack vare Ingemar Stenmarks framgångar. Till en början drevs Vedbobacken av Västerås stad i samarbete med den lokala skidklubben. Men efter några varma vintrar och brist på ny snöteknik lades anläggningen ner under mitten av 1990-talet. Vedbobackens ekonomiska förening bildades 2008 och vintersäsongen 2011/2012 kunde man öppna upp Vedbobacken på nytt. Robert berättar mer.

– Det är inte bara en skidbacke utan det är mer av en fullserviceanläggning. På många andra centralt belägna backar i andra städer finns det en lift med en nedfart men vi har fem backar och tre liftar. Vi har en ankarlift som går upp till toppen, en knapplift och ett barnrull-band. Vi har även ett längdspår som är två kilometer långt. Det är ett rätt tufft längdspår som går upp till toppen av backen, men man måste självklart inte åka så långt. Det är ett roligt spår som passar både nybörjare och mer inbitna längskidåkare. Vi har även en fullskalig skiduthyrning, för både längd och alpint. För de som vill utvecklas i sin skidåkning bedriver vi också en populär skidskola. Varje år har vi uppemot 1 000 personer som går i skidskolan. Våra backar rymmer hela spannet från barnbackar, till högre svårighetsgrad och dessutom har vi en funpark där du kan hoppa och åka på så kallade rails med skidor eller snowboard.

Det finns mer än bara skidåkning

För de som inte vill bege sig ut på ett par skidor eller en snowboard finns det även en kafeteria som erbjuder allt från kaffe, varm choklad till andra tilltugg.

– Det finns mer än bara skidåkning. Vi har fyra olika grillplatser med slogbodar och en pulkabacke med konstsnö.

Under de varmare årstiderna ställer Vedbobacken om till nya aktiviteter.

– Det finns en frisbeegolfbana där terrängen gör banan lite annorlunda, med kast uppför och nedför backarna. Du kan även ta liften upp till toppen och köra downhillcykling ner. Under vår och sommar så byts också skiuthyrningen ut mot cykeluthyrning med downhillcyklar och hjälmar. Vi har också öppnat ett glasscafé som heter Glassboden. För de som gillar att springa så har vi dessutom ett ”powertrailspår” i skogen, en 5 kilometer lång slinga där man springer på stigar och i obanade delar av skogen.

Positiv utveckling

Utvecklingen sedan omstarten av Vedbobacken har varit väldigt positiv.

– Första året hade vi ungefär 7 000 besökare och förra året hade vi cirka 20 000 besökare och allt pekar på att vi den här säsongen kommer slå nytt besöksrekord. Det känns som ett roligt kvitto att vårt entreprenörskap och utveckling av anläggningen går hem hos gästerna. Vi firar 10 år i år och mycket har hänt på den tiden. Länge har vi haft planer på hur vi ska växa och utvecklas. Nu ska vi höja toppen med 15 fallhöjdsmeter vilket kommer ge oss längre och fler nedfarter. Det gör att vi får en helt annan typ av anläggning. Vi planerar även att bygga en sittlift som går till den nya toppen. Dessutom kommer vi att bygga en helt ny servicebyggnad som gör att vi blir än mer lik anläggningar i fjällen. Enligt våra planerna ska allt vara klart inom fyra år.

Skräddarsydd upplevelse

Vedbobacken erbjuder även möjligheter för kick-off och andra företagsevent.

– Vi har haft en del företagsevent men jobbar för att växa på det området. Företag får gärna höra av sig till oss så kan vi skräddarsy en upplevelse som passar just er grupp. Vi kan ordna femkamper och andra tävlingar på snö, erbjuda mat via catering med mera.
Avslutningsvis uttrycker Robert hur glad han är över den respekten han ser att Vedbobackens gäster uppvisar.

– Nu under pandemin är jag så imponerad av hur folk har förtroende för varandra och tar hänsyn. Vi erbjuder väldigt säkra aktiviteter eftersom vi är utomhus, det är väldigt roligt att se att man kan vara ute och göra saker trots pandemi.