Staffan Jansson

Mikael Fällman Vd, Almi Mälardalen

Varför hållbarhet?

Det är mycket prat om hållbarhet just nu. Allt från att produkter till hela företag, stora som små, är eller ska bli hållbara. Eller gröna, miljövänliga, klimatsmarta, cirkulära – listan kan göras lång. Det är med andra ord inte alltid helt självklart för alla att förstå vad hållbarhet innebär i den egna vardagen och kanske i synnerhet i ett eget företag. Min och mina kollegors erfarenhet är att begreppet ibland blir för stort och luddigt på grund av den väldigt generösa definitionen, som av just den anledningen skapar hinder istället för möjligheter. Men det jag tror att vi alla kan enas om när vi pratar om begreppet hållbarhet, oavsett om du är privatperson eller företagare, är att begreppet handlar om hur du och jag, samhället och ditt företag kan vara en del av att jobba med framtiden – inte emot den.

Vi vill alla göra kloka val som ser till att det vi gör idag främjar en bättre morgondag, och det gäller naturligtvis i stort som smått. Alla de val vi gör idag påverkar framtiden. Jag är glad och stolt över att vara en del av det företagsfrämjande system som har stor möjlighet att stötta västmanländska företag i att förstå vad hållbarhet kan innebära för varje enskilt företag. Här handlar det för oss i systemet om att belysa hur ett hållbart företagande kan bidra till både en bättre framtid för oss alla men också att se fördelarna inom det egna företaget när det handlar om lönsamhet, högre intern lojalitet, ett bättre arbetsgivarvarumärke – med mera med mera.

En av nycklarna för att vi alla ska börja tänka mer hållbart tror jag är att dels konkretisera definitionen för den egna individen eller det egna företaget, dels om att bara börja. Inte tänka för mycket – bara börja. Kan du justera någonting i din vardag redan idag? Det kan vara något så enkelt som att ta cykeln till jobbet istället för bilen, eller att välja att handla second hand istället för ”fast fashion” inför stundande sommarsemester. När det kommer till företag är det ofta små steg som leder till de stora förändringarna på lång sikt. Att vara nyfiken på och öppen för nya sätt att arbeta, nya tillverkningsmetoder. Även hållbara material kan vara en viktig nyckel. Kanske bryter du normer inom din bransch eller tar de första stegen på något som kan bli en ny standard i branschen ditt företag verkar i?

Att tänka hållbart är att tänka smart och det vore väl dumt att inte tänka smart? Vad betyder hållbarhet för dig i din vardag? Jag tror att jag skulle få ungefär lika många svar på den frågan som antalet personer som nu läser min krönika, och det är ju det som är så härligt när vi pratar om begreppet hållbarhet. Tänk vad många olika perspektiv och möjligheter det finns att göra skillnad! Vad kan du göra annorlunda redan idag?

Mikael Fällman
Vd, Almi Mälardalen