Upplev naturen och upptäck lugnet

Internationellt har det kallats för Sweden’s most primitive hotel. Vad är det som får amerikaner, belgare och holländare att fullkomligt älska de kamouflerade hyttorna i Skinnskattebergs djupa skogar?

En grupp får information om livet i Kolarbyn av Malin.

Kolarbyn Eco Lodge erbjuder företag och privatpersoner en riktig back-to-basic upplevelse. Här får man uppleva naturen på nära håll, hugga sin egen ved, bära vatten från källan, sova på fårfällar och njuta av spraket från brasan. Det är kanske vad som får besökarna att lägga ner sina telefoner, välja tystnaden och låta naturen ta plats istället. 

– Naturen är alltid närvarande. Det gäller för oss att hålla en hög standard mitt i skogen, när naturen hela tiden vill ta tillbaka Kolarbyn till sig själv, säger Malin Bruce som driver anläggningen. 

Vistelsen i Kolarbyn är äventyret i sig

Det annorlunda vandrarhemmet byggdes i slutet av 1980-talet av kolgossar i samarbete med kommunen, då för att fungera som ett friluftsmuseum. Många minns den tiden, men fortfarande finns det lokalbor som inte känner till att det finns ett internationellt vandrarhem i Skinnskatteberg.

– Sedan flera hundra år har det funnits en kolmila på platsen, men en del tror att det är ett ställe där man kan ladda sin elbil.

Nej, att ladda elbilen på Kolarbyn tillhör inte företagskonceptet, men de ­hjälper gärna till att ladda gästernas ­telefoner så att de kan ta mycket bilder. För i Kolarbyn i sig finns inga eluttag.

Malin Bruce driver Kolarbyn.

Det finns mycket att göra. Förutom att rida islandshästar i Riddarhyttan, njuta av bastubad och gå överlevnadskurser är det själva vistelsen på Kolarbyn som är äventyret i sig.

– Många som kommer ångrar att de inte stannade fler nätter. Jag brukar rekommendera gästerna att inte boka in för många aktiviteter. De som kommer hit får uppleva hur rogivande det verkligen är i den här miljön. Vi har inte mobilfritt men det blir så automatiskt.

Nära kontakt med gästerna

– Vi får en personlig kontakt med gästerna och är tillgängliga för frågor. En gäst sa att det är stort förtroende vi som gäster får, att ta hand om Kolarbyn när det är obemannat och personalen lämnat på kvällen, berättar Malin. 

– Jag tycker ändå att det finaste är att se kontakten med gästerna och att uppfylla deras förväntningar.

På Kolarbyn Eco Lodge hittar man till­baka till naturen.

– Vi guidar och väver in naturkunskap i upplevelsen. Vi vill att gästerna ska förstå upplevelsen. 

Hur många kan bo samtidigt? 

– Är det enskilda gäster får 26 gäster plats, men kommer en företagsgrupp, då kan vi ha upp till 34 besökare. 

– Många säger att det är roligt att man träffar folk från hela världen. Det blir lite som ett kollektiv, där du själv sätter dina gränser. 

Njut av varmt vedeldat bad i den vackra omgivningen runt Kolarbyn.

Kolarbyn Eco Lodge har under de sex år som Malin Bruce drivit anläggningen fått något av ett internationellt genombrott och varit med i flera internationella resemagasin och tv-program som skildrat unika ekologiska boenden.

– En av de bästa beskrivningarna av gästupplevelsen finns i insomnings­appen Calm. Jag upptäckte det efter att det plötsligt kom fyra familjer från USA, som alla hade lyssnat på storyn om ”Wild Sweden” i appen. Där skildras gästupplevelsen in i minsta detalj, så vackert beskrivet. Skribenten på Calm hade besökt oss på en pressresa 2016, som anordnades av Region Västmanland. 

This place called Kolarbyn offers the chance to get back to a very basic way of life, and truly slow everything down. In daily life the fundamentals heat, water, light are often taken for granted but at Kolarbyn that all changes.

Phoebe Smith, appen Calm

Företagspaket

– Vi tar emot företagsgrupper, vi har ett populärt paket med tre rätters catering. Vi erbjuder professionell matlagning och överlevnadskurser med workshop på två timmar. Om man vill, såklart. Eller så kommer man bara och upplever. Det blir ändå mer kostnadseffektivt och en större upplevelse än en traditionell konferens. Man samlas runt eldstaden och löser spänningar i gruppen. Företagsgrupper kan boka in sig under hela året, säger Malin Bruce avslutningsvis.

Den största upplevelsen är boendet och livet i Kolarbyn.