Upplev längdskidåkning oavsett väderlek

Dagarna blir allt kortare och temperaturen sjunker. Då är det dags att plocka fram skidorna! Faktum är att man inte behöver lägga pengar och semesterdagar på en resa till fjällen eller alperna för att njuta av härlig längdskidåkning. Det går utmärkt att uppleva vintern från dess bästa sida i regionens egna längdskidspår.

Engelbrektsloppet är Sveriges näst största skidtävling efter Vasaloppet. Tävlingen som hållits ända sedan 1969 tillhör också en Svensk klassiker. Veckan för Engelbrektsloppet i Norberg pågår nästa gång 4-12 februari 2023. Foto: Engelbrektsloppet

Martin Landås sitter i styrelsen för Västmanlands skidförbund och driver skidanläggningen Vedbobacken i Västerås sedan 12 års tid. Där finns det möjligheter till både utförs- och längdåkning. Han lyfter fram att regionens utbud på skidspår är väderberoende.
– Om det finns natursnö blir många motionsspår spårade av lokala skidklubbar eller kommunen. Då finns det många spår med olika svårighetsgrad att välja på. Konstsnöspår är det som går att säkerställa oavsett väder. Längd är en väldigt bra motionsform som fler borde pröva på.

Skidspår av sparad snö
Det finns fyra konstsnöspår i Västmanland. Förutom Vedbobacken har Västerås även ett i Rocklunda. Det tredje finns i Sätra Brunn och sedan finns även spåren i Norberg där ett av Sveriges största långlopp, Engelbrektsloppet, går varje år.
– Vi på Vedbobacken gör spår av sparad snö och brukar vara en av de första som öppnar i den här delen av landet i slutet av november. Med sparad snö går det att åka även utan kyla. Vi öppnar med en kortare sträcka som vi sedan förlänger till 2,1 km. Även Enegelbrektsspåret har sparad snö till ett spår i Nordansjö på ungefär 3,7 km. När det blir kallare kan de binda ihop spåret med Klackberg så att det blir en mil långt spår. Sätra brunn och Rocklunda har spår som är 2,5 km och kör med snökanoner. Det kräver att det är några minusgrader, därför brukar de kunna öppna i slutet av december.

Alla konstsnöspår är avgiftsbelagda för vuxna besökare. Ett dagspass brukar ligga på 40-95 kronor beroende på hur långt spåret är.
– Både Rocklunda och Vedbobacken ligger centralt och det går att åka buss eller bil till. Många som bor i närheten kommer till och med gående med skidorna. Sätra Brunn och Engelbrektsspåret är det enklast att ta sig till med bil. Alla spåren är upplysta och har grillplats. I Sätra Brunn finns en värmestuga och i Rocklunda kan man använda ishallens toalett och omklädningsrum. Vedbobacken och Nordansjö i Norberg har servering och toalett, i Nordansjö finns även dusch och bastu.

Utrustning och teknikkurs
För de som inte har egen utrustning går det att hyra på Vedbobacken. Ett tips är också att kolla in Fritidsbanken där man kan låna sportutrustning helt gratis. Fritidsbanken finns i Fagersta, Arboga, Köping, Sala, Surahammar, Västerås och snart även i Norberg.
– Med rätt utrustning och rätt teknik är det jättekul att åka skidor. Men utan det blir det bara jobbigt. Jag kan verkligen rekommendera alla nybörjare att boka in sig på en teknikkurs. Bara någon timmes ledarledd träning kan göra stor skillnad i skidspåret. På Vedbobacken håller vi kurser ihop med samarbetspartners under hela säsongen som man kan boka in sig på när det passar.

Martin Landlås på plats i skidspåret på Vedbobacken.

Vad ska man mer tänka på som ny­börjare?
– Det viktigaste är att man absolut inte får gå i spåren, då förstörs dem. Det gäller även skatebäddar som är en plant pistad yta. Sedan är det alltid viktigt att anpassa åkningen efter sin förmåga och lära sig bromsa så man inte kör omkull och skadar sig. Det kan vara bra att känna till att om någon snabbare vill köra om så ropar man: Ur spår. Då får man kliva åt sidan och släppa förbi. Det gäller förstås bara om det är ett spår, om det är dubbelspårigt får den som vill köra fortare byta spår.

Tävlingar att ser fram emot
För de tävlingssugna finns det lite att se fram emot i vinter.
– Engelbrektsveckan i Norberg i början av februari är det stora som händer i Västmanland. De har även motionstävlingar där man kan delta utan att vara med i en klubb. På Vedbobacken arrangerar vi barnens Vasalopp under sportlovet. Barnen får låna skidor och köra en 1 km lång bana med start och mål och blåbärssoppa. Det brukar vara ett väldigt uppskattat evenemang, säger Martin Landås avslutningsvis.