Johanna Ericson från Arbogaföretaget Edsborg har producerat stadsmysterier sedan 2019.

Upplev din hemstad på ett nytt sätt med kluriga och coronasäkra mysterier

Stadsmysterium bygger på att man ger sig ut på stan för att leta ledtrådar och lösa en gåta. I Västmanland går det att göra i Arboga, Kungsör, Köping och Västerås.

– Alla mysterium har koppling till platsens historia. Mysteriet med den hemliga Arbogabrygden anspelar på Arbogas tidiga historia av munkar och bryggerier och Mysteriet med den försvunna regissören i Köping är kopplad till att många filminspelningar gjorts där, berättar Johanna Ericson på Arbogaföretaget Edsborg som producerar stadsmysterierna sedan våren 2019.

Stadsmysterium även i Västerås

Förutom de fyra orterna i Västmanland finns de i ytterligare ett flertal städer i Sverige. Att Stadsmysterium startar upp i Västerås är Framgång först med att skriva om. 

– Från starten 2019 har det gått väldigt fort att sprida konceptet utanför Västmanland till städer och konferensanläggningar runtom i Sverige. Idag finns Stadsmysterium på 17 orter och till våren blir det ännu fler. På ett sätt ligger ju konceptet i tiden med pandemin i och med att det görs utomhus, även om just konferenser såklart har minskat nu.

Mysteriet köps i ett kuvert hos lokala återförsäljare eller i Stadsmysteriums
webshop. Ledtrådarna tar en runt i stadskärnan, en tur som brukar ta drygt en timme. Sedan får laget slå sig ner för att lista ut svaret på mysteriet.

– Det kan vara lite klurigt, även för vuxna. Men aktiviteten passar för hela familjen om man hjälps åt, speciellt från 10 år och uppåt. Utan vuxen är 14-15 år att rekommendera för att förstå frågorna och formuleringarna fullt ut. I Arboga har vi också konceptet Utmaningen för barn yngre än 10 år som har spring i benen, säger Johanna.

Analog aktivitet utan mobiler

I en tid när de flesta interaktioner ställts om till digitala plattformar är det många som uppskattar det analoga formatet på mysterierna lite extra.

– Det fysiska kuvertet är lite av vårt varumärke och mycket av den positiva feedback vi får är att det är skönt för både barn och vuxna att släppa mobilen och komma bort från e-världen ett tag.

Skräddarsy mysterium för kickoff?

Så länge inte snö täcker ledtrådarna i stadsmiljön går mysterierna att lösa året runt. Själv är Johanna ute och producerar nya historier nu i vinter för att uppdatera utbudet till våren.

– Det går också att höra av sig till mig för att få ett skräddarsytt mysterium till exempelvis en konferens, då för vi en dialog kring vad som passar anläggningen och gruppen, berättar Johanna Ericson avslutningsvis.

Stadsmysterier att uppleva

Arboga:
• Mysteriet med den försvunna riddaren.
• Mysteriet med den hemliga Arbogabrygden
• Riddarutmaningen för ca 4-10 år

Kungsör:
• Mysteriet med Drottninghästen i Kungsör.

Köping:
• Mysteriet med den försvunna regissören i Köping.