Tillfälligt boende för internationell arbetskraft

Movinns första lägenheter i Västerås ligger på Bjurhovda. Foto: Valentina Ferreyra

– Det pratas mycket om den gröna industri­revolutionen uppe i Norrland men att både Ludvika och Västerås med omnejd också expanderar mycket är inte lika känt över landet. Det är jättekul att vara en del av den miljön och våra första gäster har redan flyttat in. Våra lägenheter ligger i nybyggda fastigheter på Bjurhovda. Det är ett miljöcertifierat bostadshus med solceller på taket, vilket passar vårt koncept och hållbarhetstänk, berättar Johanna Engströmer. Hon är vd i Sverige för ­Movinn, som i grunden är ett dansk före­tag. 

Affärsidén är att hyra ut möblerade servicelägenheter till alla som är i behov av en flexibel boendelösning. 

– Allt är inkluderat i lägenheten. Möbler, el, städ, wifi. Sängen står bäddad när du flyttar in. Det är nästan som ett hotell fast en lägenhet där man kan rå om sig själv och laga sin egen mat. Sett till hur dagens arbetslivet ser ut är det här en växande marknad. Företag letar allt mer kompetens internationellt och många personer ser en utländsk jobbperiod som en naturlig del av karriären. Det är också vanligt att företag behöver ta in personal utifrån vid tillfälliga produktionstoppar. 

Personer som flyttar från utlandet för att jobba i Västerås och Sverige har inte bara svårt att veta hur de får tag i en bostad, det är i princip omöjligt att få ett kontrakt utan svenskt personnummer och bankkonto. 

– Vi fyller därför en viktig funktion och ger även möjlighet att provbo i Västerås under exempelvis en provanställning. Med tanke på att det är bostadsbrist i nästan alla Sveriges tätorter och att privata andrahandsuthyrningar inte alltid sker enligt regelboken så erbjuder vi ett stabilt alternativ för företag som rekryterar globalt. Vi är också en bra lösning för veckopendlare som har hus och familj på annan ort. De kan hyra en etta från oss att bo i under veckorna innan de åker tillbaka till familjen på helgerna. I Sverige jobbar vi även med försäkringsbolag som kan hyra in sig på evakueringslägenheter när det exempelvis skett en brand i ett flerfamiljshus eller liknande. Då är det ofta snabba ryck med inflytt samma dag.

Movinns etablering i Sverige började 2022. Som danskt bolag var det naturligt att börja med Skåne. 

– Jag arbetade då som chef på Alfa Mobility som håller på med mobilitet och relocation-tjänster. I min dåvarande roll fungerade jag som bollplank till det danska teamet på Movinn. Efter att vi lärt känna varandra rekryterade de mig för att driva företaget i Sverige. Jag har tidigare arbetat mycket med Västmanland och vet att det är en växande region där det bubblar i de stora företagen. Därför var jag tydlig redan från början med att Västerås skulle bli vår nästa etablering efter Skåne. Nu håller vi på att bygga upp en ny kundbas här. 

Johanna tycker att kontakten med ­Västerås stad varit väldigt positiv. 

– Jag förstår att det går bra för näringslivet här när de på näringslivsenheten är så engagerade och proffsiga. Deras stöd har varit otroligt tacksamt. Den stora utmaningen var att komma i kontakt med rätt fastighetsägare i Västerås som ville satsa på det här konceptet utan att vara för dyra för slutkund. Vi fick leta i ett år innan vi hittade rätt. Vi månar om att ha en fin produkt och är kräsna med våra lägenheter. Movinn designar och tillverkar många möbler själva, det blir väldigt läckra lägenheter med dansk design. Det möjliggör en unik produkt till ett bättre pris för våra ­gäster, eftersom vi inte har några ­mellanhänder. Vi jobbar mycket med naturmaterial som trä, sten, stål och bomull, vilket uppskattas av våra ­gäster.

Johanna berättar att gästerna stannar i allt mellan en månad upp till flera år. 

– Det varierar mycket. Ett vanligt upplägg är att internationella rekryteringar får boendet betalt av företaget första månaden så att de kan komma på plats och fixa med personnummer och bankkonto. Sedan flyttar de till eget boende. Men vi har också några gäster i Skåne som flyttade in vid starten 2022 som fortfarande bor kvar. Genomsnittet kanske landar på ett år. Många tycker även att det är bekvämt att få städ och reparationer fixat. I längden blir det förstås dyrt att bo så och vi erbjuder i första hand temporära lösningar men om man vet att vistelsen i Sverige inte är permanent så kan det vara skönt att bo hos oss i ett par år.

Johanna Engströmer.

Movinn har olika boendealternativ på sina olika orter. I Köpenhamn driver de exempelvis ett populärt kollektiv­boende. 

– I Västerås har vi just nu ettor och tvåor men det kan ändras. Vi har redan fått in förfrågningar från barnfamiljer och om det visar sig vara en stor målgrupp kanske vi tar in större objekt framöver. Men det är en stor investering för företaget med möbler, hyra och arbetstimmar. Då behöver vi bli mer kända på marknaden innan vi vågar satsa på det. Under tiden hjälper vi till med de lösningar vi kan. Vi har till exempel haft en familj som bor i en tvåa. Det är lite trångt men som en tillfällig lösning är det bättre än att bo på ett ­hotell. Det är ett så stort tillflöde av ­internationell arbetskraft till både ­Västerås och Ludvika att vi hoppas fortsätta växa på de båda orterna framöver, säger Johanna avslutningsvis.