Från vänster till höger: Jon Lindén, vd Ekkono Solutions, Daniel Renkranz, head of innovation management Vinnova, Lena Delbom, chef för ABB Ability Center ABB, Lena Westerholm, sustainability manager ABB, Daniel Boqvist, program manager Automation Region Helena Jerregård, vicerektor för samverkan MdH, Dennis Helfridsson, vd ABB Sverige, Christer Alzén, chef regional utveckling, Region Västmanland, Marie Wall, startupansvarig Näringsdepartementet, Aziz Dag, vd nord- och östeuropa Westinghouse Electric, Peter Löfgren, vd SynerLeap, Niklas Gunnar, vd Mälarenergi, Jakob Way, vd Gleechi.

 

SynerLeap har flyttat närmare affärerna

SynerLeap har under hösten uppmärksammats internationellt som en av världens främsta innovations-ekosystem. När Framgångsredaktionen gör ett återbesök nästan 1,5 år efter det senaste reportaget har SynerLeap tagit stora steg framåt.

I samband med ABB:s 100-årsfirande 6:e september 2016 invigdes innovationshubben SynerLeap. Peter Löfgren, VD på SynerLeap, berättar om allt som hänt sedan Framgång var på besök i maj 2019.

– En stor förändring är att vi har flyttat fysiskt från ABB:s forskningslabb till ABB:s svenska huvudkontor Ottar. Det gör att vi idag sitter närmare kunder, sälj och affärsutveckling. Självklart driver teknik mycket av utvecklingen inom startups, men att arbeta nära kunderna är minst lika viktigt. En av fördelarna att arbeta med startups är att de är så snabba med att komma med sina lösningar till marknaden. Här sitter vi också med ABB:s digitaliseringscenter, ABB Ability Center, där det körs workshops med kunder.

Vad innebär det i praktiken för fördelar?

– Nu kan vi arbeta mycket mer kunddrivet i de problemställningar som start-ups i vårt ekosystem kan utmanas av. Det kan gå till så som det gjorde rätt nyligen här, då ABB hade ett möte med en viktig kund inom svensk industri och de ställdes inför ett svårlöst problem. Då blev jag indragen i sittande möte och kunde ta in ett av våra partnerföretag i mötet. Det slutade i ett gemensamt projekt mellan ABB, partnerföretaget och kunden. På det här sättet kan vi agera handfast och opportunistiskt i stunden. När alla olika delar av ekosystemet är med skapas det på nya affärer på riktigt, berättar Peter.

Den 16:e september firade SynerLeap att de nått 100 samarbeten.

– Vi firade 100 samarbeten med näringsminister Ibrahim Baylan och vd:n för Svenskt Näringsliv, Jan-Olof Jacke, samt 700 deltagare från hela världen som deltog digitalt. En månad senare blev vi nominerade av Regeringskansliet
till Global InnoVision Ecosystem Award, en världsomfattade tävling med världens främsta inkubatorer och ekosystem. Vi är stolta över att vara ett av tio ekosystem som gick till final och slutade på en delad andra plats.

Sedan dess har SynerLeap etablerat än fler samarbeten.

– Idag har vi nått 118 samarbeten från fem världsdelar, där två nya startups från Silicon Valley anslöt bara förra veckan. Snart kommer vi också ha våra första sydamerikanska företag i ekosystemet.

Vad ligger bakom den här snabba framgången?

– Det handlar om att vi på riktigt skapar värde i ekosystemet. När små och större företag möts på det här sättet får vi till en hög innovationskraft. Sedan är det ett förtroende som vi arbetat upp successivt, där företag sett att vi lyckas skapa affärer och lösa riktiga industriproblem. Varje månad introducerar vi nya företag till ekosystemet, senast var det 150 deltagare från 20 länder som deltog. Att vara med på våra möten är ett snabbt sätt att ta reda på vilka spännande startups och lösningar som finns inom ekosystemet.

Vilka fördelar finns det för startupföretagen att ansluta sig?

– Det krävs oerhört mycket pappersarbete och godkännande på flera olika nivåer för att normalt få till ett samarbete mellan en startup och stora koncernbolag. Vi har hittat ett sätt att snabba upp de här processerna. Tid är oerhört viktigt när man skapar värde för framtiden. Är du sist på bollen finns ingen marknad, är du istället först kan du få en majoritet av marknaden. Samtidigt är efterfrågan av nya lösningar stor från kunder.

Regionens större aktörer samlas

– Positivt är att vi nu också samlas flera av regionens större aktörer tillsammans i och med att Westinghouse och Mälarenergi anslutit sig till SynerLeap. På sikt ser vi att vi kan ha än fler industripartners. Det finns mycket positiva nyheter som kommit den senaste tiden för hela ekosystemet i Västmanland.

Trots den våta filten som Corona har inneburit för samhället i stort har vi fortsatt skapa värde i hög takt. Då vi har en entreprenöriell arbetsmetodik lyckades vi ställa om väldigt snabbt. I mitten på mars, då pandemin slog till med full kraft, skulle vi haft ett stort event i Västerås med 100 internationella deltagare, nu blev det istället ett virtuellt event med 200 deltagare.

Vad är det som gör arbetssättet med ekosystem så framgångsrikt?

– I den globala värdekedjan så blir det mer effektivt när företag kan handla med varandra globalt, där är handelstullar något som skapar friktion och innebär en begränsning. På samma sätt finns det friktioner i innovationsekosystem, specifikt i samarbeten mellan startups och större bolag. Det som vi kan göra med SynerLeap är att ta bort friktionen för samarbete, när vi bryter igenom blir det ett självspelade piano som skapar värde för alla i ekosystemet.

Många är vana att bara se till sin egen förtjänst, när företag ser värdet i att arbeta i ett gemensamt ekosystem så kan det skapas mer värde för alla inblandade istället. Det nära samarbetet är en viktig del av framgången, när det är möjligt och vi inte står under i en pandemi så har vi upp emot 60 arbetsplatser på vårt kontor för startups och partnerföretag. Vi välkomnar samarbeten med alla startups i världen och självklart inte minst i Västmanland. Vi kan lyfta varandra, säger Peter Löfgren, vd för SynerLeap avslutningsvis.

Exempel på affär inom SynerLeaps ekosystem

I ett samarbete mellan ABB och Univrses har de tillsammans med kunden Boliden kunnat automatisera en gruva så att en robot kan ladda med dynamit helt autonomt. Startupen Univrses har här bidragit med vision-algoritmer som gör att robotar kunnat se var borrhål finns även i dåliga ljusförhållanden. Slutresultatet är en mer effektiv gruvdrift och att människor slipper hantera den här typen av riskfyllt sprängningsarbete. 

Corona-pandemin fortsätter att härja i Sverige och vi har tvingats lära oss att leva med hårda restriktioner och fysisk distans. Stadsmysterium är en klurig friluftsaktivitet som tar tillvara på det som fortfarande är tillåtet, nämligen att umgås utomhus med familjen eller de närmaste kollegorna.