Vi lever i en tid som många kallar en ”perfekt storm”. Rysslands invasion av Ukraina har kastat om den geopolitiska kartan, medan handelskrig mellan handelsunioner har återuppväckt protektionistiska tankar som vi trodde tillhörde en förgången tid. Den svenska kronan har under en längre period försvagats, vilket urholkat köpkraften. Vi ser även en sönderfallande globalisering och en värld uppdelad i tre block: USA, Europa och Asien. Dessutom har EU skärpt kraven på företagen genom ökad hållbarhetsredovisning, vilket ytterligare pressar de ekonomiska marginalerna.

Sverige, med sin lilla och öppna ekonomi, är starkt beroende av export och en fungerande världs­handel. Detta gäller inte minst företag i Mälardalen. Ta en bil producerad av Volvo som exempel; dess delar ­kommer från alla hörn av världen. Med ökad protektionism och miljöskatter riskerar vi att produkterna­ blir allt dyrare för våra företag att producera och ­likaså för konsumenten att köpa.

Trots att den svenska kronan har försvagats har svensk export stått sig relativt stark genom att dra viss fördel av valutaväxling. Den svaga kronan har paradoxalt nog gjort våra varor mer attraktiva på den internationella marknaden, vilket har hjälpt många svenska företag att navigera rätt i turbulenta tider. Den tillfälliga fördelen kommer samtidigt med ett högt pris. Företag tappar i konkurrenskraft när det gäller teknikutveckling, detta då den försvagade ­valutan fördyrar insatsvaror och minskar möjlig­heterna till investeringar i innovation.

Dagens situation försätter Sverige i en prekär ­position. Vår ekonomi är beroende av export och ­internationell handel för att blomstra, men med en global ekonomi i gungning blir ­utmaningarna allt större. Den ökande protektionismen hotar att ­försvåra och fördyra handeln ytterligare, vilket ­kommer att påverka hela produktionskedjan – från tillverkning till konsument.

Vi behöver navigera dessa osäkra vatten med ­klokhet och framsynthet. Det är av yttersta vikt att vi fortsätter att främja innovation och teknikutveckling trots den ekonomiska motvinden. Vi måste också arbeta för att stärka våra internationella handels­relationer och motverka de protektionis­tiska ­tendenser som riskerar att skada vår ekonomi på lång sikt.

Genom att ligga i framkant inom hållbarhet och grön teknologi kan svenska ­företag skapa en ­konkurrensfördel på den ­globala ­marknaden. Här har Mälardalens varierande ­industri, och inte minst en framgångsrik grön ­teknologi, stora möjligheter att lägga sig i täten.

Handelskammaren Mälardalen kommer fortsatt ­arbeta för att stötta företagen med rätt kunskaper inom det internationella området och de nya hållbarhetskraven. Genom ett nytt policyprogram inom internationell handel under hösten skapas även förutsättningar för att påverka politiska beslut som gynnar de regionala företagens innovation och internationella tillväxt.


Henric Johansson och Mikael Wass, Handelskammaren Mälardalen. Foto: Handelskammaren Mälardalen