Björn Carlsson

Björn Carlsson, Västerås Officersmäss, ser fram emot att ta emot storpublik i sommar.

Största konsertsommaren någonsin på Västerås Officersmäss

Efter två tuffa pandemiår ser konsertarrangören Björn Carlsson fram emot varma sommarkvällar då publiken åter får dansa och kramas till livemusik. På Västerås Officersmäss i Hässlö planeras Västerås största konsertsommar någonsin.

Björn Carlsson driver restaurangen Västerås Officersmäss i närheten av flygfältet i Hässlö. Han är också en av de som arrangerat flest konserter genom tiderna i staden. När Framgång ringer upp honom sitter han just och jobbar med sommarens konsertuppställning.

– Den här sommaren blir det största jag arrangerat sedan jag började för 30 år sedan. Förmodligen det största konsertprogram som ställts på scen i Västerås överhuvudtaget om man ser till bredden och antalet artister. Det finns ett uppdämt behov hos publiken efter de senaste åren av social distansering. Även på artisterna märks det att alla vill ut och spela, det är få som inte turnerar i sommar. Men det är klart att det finns en aspekt av ekonomiskt risktagande från vår sida. Om vi nu arrangerar en så fin konsertsommar är vi beroende av att västeråsarna reagerar och inte nöjer sig med att sitta hemma och titta på tv. Om man vill ha en levande musikstad måste man också ta aktiv del av den.

Det blir allt ifrån Lisa Nilsson, Timbuktu och Rigmor Gustafsson till hyllningar av Elvis, Peps Persson och Eddie Meduza. Hur tänker du när du ska bygga upp en konsertsommar?

– Man scannar av vad som är populärt och gångbart. Jag vill ha en blandning av olika stilar och genrer som tilltalar olika åldrar. Sedan handlar det också om hur artister är tillgängliga. Vi har en jättefin produkt som är intressant för artisterna också. Scenen ligger fint i en backe, 2 500 personer kan sitta i sluttningen. Den kallas i folkmun Pugh-backen eftersom det var där Pugh Rogefeldt gjorde sin sista konsert innan han blev sjuk. Det känns som man är på landet fast det bara är åtta minuter från stan. Vi har bar, restaurang och en uppbyggd infrastruktur från tidigare somrar.
Västerås Officersmäss är en gammal byggnad som förr kallades för Hässlö värdshus. Från 1930-talet fram till 1985 var det matsal för högre officerare inom flygvapnet. Sedan Björn tog över är det en restaurang som har öppet året runt och fokuserar på lokala leverantörer.

– Hos oss får man lokal mat och lokal öl. Vi är grannar med Hantverksbryggeriet och har tagit fram egna ölsorter tillsammans med dem. Vid varje konsert kör vi BBQ med salladsbuffé, såser och tillbehör. Vi har även en korvvagn på området med egen korv som vi gör tillsammans med Carlströms Kött och Chark. Så hos oss får man en helkväll med mat, dryck och underhållning. Från och med i år erbjuder vi också buss från stan ihop med Axelssons Turisttrafik. Den går tur och retur från La Petit, vår sommarrestaurang i Västerås hamn, till Västerås Officersmäss för 50 kr.
Björn berättar att La Petit spelade en viktig roll för att ta sig igenom Coronapandemin.

– Vi har gjort konserter under tuffa förhållanden de senaste somrarna. Som entreprenör gör man vad man kan utifrån begränsningarna som kom med pandemin. Om vi inte hade ställt om La Petit från café till restaurang med fullständiga rättigheter så hade vi varit körda. Men nu har vi vänt blad och siktar framåt. I svåra tider ökar behovet att samlas och det är många som ser fram emot att åter få träffa varandra, kramas och dansa till sin favoritartist under bar himmel en sommarkväll. Det är så nära extas man kan komma.

– Det är fantastiskt att få jobba med det och känna tillfredsställelsen att stå i entrén när 1 000 personer går hem från en konsert, glada och dansande i sommarnatten. Det är det som gör att man fortsätter, säger Björn Carlsson avslutningsvis.

KONSERTER PÅ VÄSTERÅS OFFICERSMÄSS SOMMAREN 2022

Rockabilly Bash, En hyllning till Peps, Funk o Metal Carpet Ride Microfestival, Anders Lundin, Thomas Järvheden, Rigmor Gustafsson, Andreas Mattson, Nationaldagsfirande, Fatboy, Raggartåget, Psychopunch/Local brew, Patrik Isaksson, Magnus Lindgren Gang of Four, Bengan Jansson, Jack Vreeswijk, Jakob Hellman, Roffe Wikström, Moneybrother, Buddha Boys, Johan Stengård Big Band, Mustasch, Timbuktu & Damn, Lisa Nilsson, Eric Bibb, Sahara Hotnights, A Date with Elvis, Tomas Andersson Wij & Mauro Scocco, Abraham Laboriel & Friends, Lolita Pop. Plura/Carla, Mats Ronander/Stefan Ernestam, The Animals.