Vemmab

Christina Åqvist, Kent Andersson och Karin Andersson på Vemmab.

Stora möjligheter i personalintensiv bransch

Vemmab grundades 1992 av Kent och Karin Andersson. Efter en kontinuerlig tillväxt såldes bolaget tidigare i år till Nordic Roadways. Framgång träffar Vemmab för att höra om deras berättelse, möjligheterna för arbete i bransch och bolagets framtid.

Karin Andersson, marknads- och personalansvarig, berättar om hur det kom sig att de sålde bolaget.

– Genom åren har vi haft många som varit intresserade av att köpa upp oss. Nu kände vi att det var läge att gå vidare och hitta rätt köpare till vår verksamhet då vi båda har börjat bli lite till åren. I den senaste processen så träffade vi tio intressenter, varav sju inte förstod sig på vårt unikt breda erbjudande.

När vi träffade Christina Åqvist och Nordic Roadways förstod vi direkt att det här var rätt. Hon är otroligt driftig och har varit mån om att bevara den familjära företagskulturen i Vemmab.

Vemmab kan utvecklas vidare

Christina Åqvist om hur de arbetar med förvärv.

– Vi har fokus på att förvärva fina verksamheter, ofta med en lång historik, som står inför utmaningar att fortsätta växa och utvecklas. Många står inför ett ett generationsskifte, där vi kan hjälpa till med att framtidssäkra verksamheten.

Andra vill fortsätta driva sitt bolag men behöver hjälp för att ta verksamheten vidare. Med vår hjälp kan bolag som Vemmab utvecklas vidare. När vi tittade på Vemmab så fick vi direkt ett väldigt fint intryck av bolaget med ordning och reda och starka kundrelationer. Dessutom fanns en god personkemi, vi kände att vi kommer arbeta bra tillsammans.

För oss är grunden allt det fantastiska arbete som Kent och Karin har lagt ned tillsammans med personalen för att göra Vemmab till ett så fint bolag som det är idag. Mitt uppdrag nu är att vara sida vid sida med Kent och kollegorna för att på bästa sätt förstå verksamheten. Jag hoppas att de kan känna att vi kommer med samma engagemang och hjärta som utmärker de själva.

Tillväxtmöjligheter

Hon berättar vidare om områden som kommer utvecklas.

– Vi kommer att tänka saker mer digitalt, vissa saker som görs manuellt idag kan säkert göras digitalt i framtiden. Sedan finns det tillväxtmöjligheter som Kent och Karin sett men inte mäktat med. Min roll blir därför att fånga in de tankar och idéer som de haft och möjliggöra de nu.

Hur kommer ni arbeta med företagskulturen?
–Det är ett uppdrag som jag är väldigt ödmjuk inför. Några saker gör att Vemmab sticker ut. En sak är kundfokuset, att hela organisationen har ett genuint engagemang för kunderna. En annan sak är all den kompetens som byggts upp under många år.

Dessutom finns en riktig teamanda, där alla hjälps åt istället för att sitta på sin egen kammare. Alla jobbar i team och man kan jobba med olika arbetsuppgifter under en säsong.

Hur kan den goda kulturen bibehållas?
– Viktigt att minnas är att kulturen sitter i organisationen, kvalitetstänket och drivet framåt. Mycket handlar om att förvalta de värderingar som utmärker Vemmab. Idag förkroppsligar Kent kulturen, viktigt är att det blir en bestående kultur som levs av hela företaget. Vi pratar om vad som händer, transparens i teamet och arbetar med att hitta nya sätt att skapa samma känsla för Vemmab.
Kulturen är så fundamental i ett företag. Många som köper bolag missar att det ofta är kulturen som varit en stor del bakom företags framgångar, säger Christina.

Arbete hela året

Något annat som utmärker företaget är bredden i antalet intäktsben.

– Det är en styrka att ha uppdrag inom drift, anläggning, renhållning, snöröjning och trafiksäkerhet. Med starka kundrelationer och högt förtroende har de växt inom alla områden. Det är gott betyg. Bredden i uppdrag gör också att det finns arbete för anställda över hela året.

Hur har processen varit sedan uppköpet?
– Jag tycker att Kent och Karin är fantastiska, det är fint att vi kan samarbeta och växeldra. I entreprenörsledda bolag kan det på gott och ont vara så att mycket hamnar på entreprenörernas axlar. En del av vårt arbete handlar om att bygga en organisation där fler kan ta på sig större ansvar, och att involvera hela organisationen.

Det märks att det finns ett stort engagemang från personalen nu när vi exempelvis håller på att införa digitala verktyg. Det finns ett sug efter utveckling. Det jag säger till Kent är att han måste förstå att mitt viktigaste uppdrag är att förvalta det som du har byggt upp. Det är min värdering, det är så jag fungerar. Jag brinner så genuint för sådana här saker. Det var nog där vi möttes, de kände det att vårt engagemang är på riktigt.

Vilken roll kommer Vemmab spela i koncernen?
– Företaget är en jätteviktig bas för Nordic Roadways. Vi har verksamheter som har mycket att lära av Vemmab.

Jag kan se att vi ser att det är intressant att bygga vidare från Vemmab. Det finns många städer som skulle må bra av att ha en aktör med den bredden som Vemmab har, som kan ha koll på såväl industrifastigheter som gator. När det gäller vårt arbete framöver så är det lilla arbetet att hitta fler bolag att förvärva, det stora arbetet är att utveckla verksamheten.

Vår roll är att kunna stå för musklerna bakom kulisserna. Det är de anställda som är hjältarna ute i verksamheten, vår roll är bara att stötta. Ett exempel på det är att vi tittar på att digitalisera tidrapportering för att göra vardagen enklare för alla hjältar på Vemmab.

Står ni inför rekryteringar?
– Med den tillväxttakt vi har kommer Vemmab fortsätta rekrytera. En viktig del i Kents mentalitet är att växa med kunden i fokus. Idag är vi 45 anställda, plus fina samarbeten med underentreprenörer. Just nu söker vi bland annat personal i Fagersta. Men det finns plats för nya kollegor på flera områden. För unga drivna personer finns goda möjligheter att få in en fot på arbetsmarknaden med manuella uppgifter som flaggvakt eller handskottare. Vi söker ofta personer till våra maskiner och fordon, men även de som brinner för att leda som kan utvecklas till arbetsledarroller.

Men lika viktigt som kompetens är personlighet och attityd. Såväl att vara enteamspelare och vara kundorienterad. Det finns stora möjligheter att utvecklas hos oss. Ta bara arbetet med trafiksäkerhet, de är såna hjältar på Vemmab som hjälper till när det händer olyckor och vägar behöver ledas om. Det är ett otroligt viktigt jobb.

Hur ser framtiden ut?
– Vi vill att Vemmab ska vara snackisen där ska man ska arbeta om man vill ha ett omväxlande arbete och brinner för teamet och kunden. Och att Vemmab ska bli än mer kända för sin kvalitet och trevliga personal. Det här är en personalintensiv bransch, framgången är utförandet av tjänsterna och de som utför arbetet. Sedan hoppas jag att fler får upp ögonen för yrket och branschen i sig. Städer utvecklas och vägar behöver underhållas. Här spelar bolag som Vemmab en stor samhällsviktig roll, säger Christina Åqvist på Vemmab och Nordic Roadways avslutningsvis.