Sport Performance Center hjälper företag att satsa på hälsan

Patrick Rapp är mångfaldigt prisad och uppmärksammad för sitt arbete som personlig tränare. För tio år sedan grundade han gymmet Sport Performance Center i Västerås, ett högprestationsgym som samtidigt vill göra träning enkelt och tillgängligt för alla. Återkommande är arbetet med företag som vill satsa på sina medarbetares hälsa. 

Sport Performance Center jobbar främst inom segmenten hälsa, prestation och rehabilitering. 

– På så vis når vi tre olika målgrupper. Hälsa är de som tränar för att må bra, prestation riktar sig till idrottare i olika åldrar och rehab-delen handlar om att hitta ett helhetstänk kring hälsan vid skador och livsstilssjukdomar, säger Patrick.

Han menar att det som skiljer dem från de flesta andra gym är kompetensen.

– På många andra gym kan en PT ha tre veckors utbildning. Vi har akademisk bakgrund i teamet, jag själv har en kandidatexamen i idrottsvetenskap och min kollega är socionom. Vi alla tre i teamet har bakgrund inom prestation och idrott. Vi har även en arbetsstruktur som tillåter oss att ägna mer tid åt varje klient, inklusive tid för planering. Det gör att vi kan ta oss an svårare fall.

Anledningen till att han blivit så uppmärksammad som PT tror Patrick ligger i engagemanget. 

– Jag gör mitt absolut bästa i alla lägen och lägger ner själ och hjärta i alla klienter och projekt. Det spelar ingen roll om det är någon som satsar på att vinna hockey-VM eller en som bara vill komma igång med motion, jag har alltid samma engagemang. Det vet jag att klienterna uppskattar. 

Patrik Rapp, Sport Performance Center.

Anpassar träning efter arbetsplats

På Sport Performance Center hjälper de arbetsgivare som vill ta ansvar för hälsan på olika sätt. 

– Vissa företag har stående tider hos oss då de kommer och tränar tillsammans. Då bygger vi upp ett pass som checkar av allt som krävs för att bibehålla god hälsa: styrka, kondition och rörlighet. Är det ett industriföretag med mycket lyft jobbar vi även med lyftteknik på gymmet för att förhoppningsvis få ner problem med ryggsmärta. Är det istället en arbetsplats där man sitter mycket framför dator så anpassar vi utifrån det och kör högintensiv träning så att de får upp flåset. Självklart kan de också komma med egna önskemål kring upplägget. 

Patrick håller också inspirationsföreläsningar ute på arbetsplatser då han i en timme pratar om hur man med enkla medel kan ta ansvar för sin egen hälsa.

– Jag försöker hålla det lättsamt utan pekpinnar. Fokus ligger på mat, återhämtning och motion. Mat handlar inte så mycket om näringslära utan mer om rutiner och hur en tallrik ska se ut för att vara hälsosam. Återhämtning handlar om hur saker hänger ihop och vilka förutsättningar man har för att motverka stress. Var och en får fundera över vad de kan göra för att återhämta sig maximalt. Är det naturen, sömn eller motion som är viktigast. Ett bra arbetsklimat på jobbet är också viktigt för att minska stress. 

God hälsa genom bra strategi

Det tredje området är motion, ett ord som Patrick upplever att fler kan relatera till än träning. 

– Om målet är att bibehålla god hälsa krävs det ofta mindre ansträngningar än folk tror. Jag brukar tipsa om olika strategier, till exempel att hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå fem minuter extra två gånger om dagen, det gör att du går nästan en timme till per vecka. Eller om man har ryggproblem är det bra att inte sitta still utan gå upp och röra sig regelbundet. Ibland lägger vi till ett träningspass efter föreläsningen där jag visar lite pausgympa och övningar man kan göra under en arbetsdag. Mitt mål är att dra ner barriärerna för att komma igång och att alla ska lära sig något nytt kring åtminstone ett utav områdena.

Hälsa skapar lönsamhet

Att företag väljer att satsa på sina anställdas hälsa tror Patrick kommer bli vanligare. 

– Det kan vara kul för företag att veta att när de satsar på träning så är det inte bara bra för de anställda, det skapar också lönsamhet. Man brukar säga att en satsad krona på hälsa i företaget ger mellan två till tio kronor tillbaks i form av bland annat minskade sjukskrivningar och ökad produktivitet. Det kan också vara ett sätt att locka kompetens till sitt företag och det har nyligen diskuterats i riksdagen ifall arbetsgivare borde ta större ansvar för förebyggande hälsa. Så företag som vill vara i framkant bör verkligen se över sitt hälsoarbete.

Hur ska man tänka för att hitta motivation och rätt nivå i träningen?

– Hade jag det definitiva svaret på det hade jag varit miljonär. Men jag tror mycket på att entusiasmera och att sprida kunskap om vad som behövs för att må bra. När man läser om träning får man lätt uppfattningen att om jag inte tränar fem gånger i veckan tills jag spyr, har dyra träningstights och dricker proteinshakes så är det inget värt. Träning marknadsförs ofta som krångligt. Vi försöker göra det enklare. 

Hitta rätt nivå på träningen

Vad gäller att hitta rätt nivå handlar mycket om att vara realistisk.

– I januari måste vi alltid bromsa folk som fått för sig att de ska gå från noll till att träna fyra pass i veckan. För det första måste man vara realistisk med hur resten av ens liv ser ut, i form av familjeansvar och arbetstimmar med mera. Sedan gäller det att starta med rätt beteende. Att träna en gång i veckan är 100% mer än att inte träna alls. Det gäller även när vi jobbar med företag. Ni kan inte förvänta er att personalen kommer skitglada till träningen varje vecka. Vi lägger passen utifrån minsta nivån. De som tränar mycket blir också utmanade men målet är att få igång de som inte tränar, inte att få de som redan tränar att träna ännu mer. 

Händer det något nytt på Sport Performance Center framöver?

– Vi har precis anställt en ny PT som kommer fokusera på konditionsträning. Det blir kul att få in henne i teamet. Vi kommer fortsätta kompetensutveckla tränarna och hitta bra samarbeten. Bland annat håller vi på att utveckla en kurs i ergonomi och arbetsmiljö tillsammans med Ergonomicenter som vi snart kan erbjuda till företag, säger Patrick Rapp avslutningsvis.