Gabriel Turan, krögare.

Nytänkande vägkrog erbjuder husman via drive-through

Precis när coronapandemins andra våg sköljde över Sverige slogs dörrarna upp till den nya vägkrogen Bistro Box. Det har varit en tuff resa för krögaren Gabriel Turan men motgångar är även kreativitetens moder.

När Gabriel Turan fick nys om att truckstopet STOP128 ville öppna en vägkrog vid rastplatsen i Västerås anmälde han sitt intresse och fick uppdraget. Gabriel är krögare och har jobbat i restaurangbranschen hela sitt liv.

– Vårt koncept är att laga allt från grunden och köra minst fem alternativ; två husmanskost, en vegetarisk, en pasta och så vidare. Vi erbjuder alltid en stor salladsbuffé och på kvällarna kan man beställa à la carte. Dessutom serverar vi frukost från klockan sju på morgonen. Men på grund av pandemin har vi inte riktigt gått upp i full kapacitet vad gäller öppettider och menyn, säger Gabriel.

Satsat på lokalens stil

Från början var det tänkt att vara en klassisk vägkrog men Gabriel såg lokalens potential.
– Vi har ju en väldigt speciell utvändig design, med flera containrar staplade på varandra. Invändigt har vi inrett restaurangen smakfullt och modernt, vi vill att folk ska trivas och vilja umgås i lokalen. Därför har vi också skaffat alkoholtillstånd och det finns en del som kan avskärmas för bokning av privata middagar eller företagsevenemang.

Att starta restaurang mitt under pandemin har varit en stor utmaning.
– Vi skrev på kontraktet i april förra året, precis när coronan brutit ut. Planen var att vi skulle öppna i november och när smittspridningen lugnade ner sig i somras såg det lovande ut. Vi hann ha öppet i två veckor innan den andra vågen kom.

Drive-through och hemleverans

– Men det är bara att gilla läget, vi hade ju anställt personal och får göra det bästa av situationen. Vi har jätteduktiga kockar och kallskänkor och vi hjälps alla åt. De har förståelse för att vi måste köra lite på halvfart just nu. I och med att vi ligger intill ett stort industriområde så har vi ändå relativt stor omsättning i jämförelse med många andra.

Restriktionerna kring pandemin har lett till att restaurangen fått vara kreativa i sitt erbjudande.
– Vi har en drive-through för de som inte vill eller kan slå sig ner inne i restaurangen. Man kan antingen beställa här på plats eller via vår egen app som heter Bistro Box. I den kan man beställa från menyn, betala direkt och bestämma vilken tid som man vill hämta maten. Vi är nog den enda restaurangen som erbjuder husmanskost via drive-through. Det går också att få matlådor levererade hem eller till kontor. Vi funderar även på att starta en prenumerationstjänst på matlådorna.

De har även andra planer för framtiden.
– Luncherna rullar på bra men kvällarna har varit lite tuffare. Nu börjar västeråsare och andra som bor i närheten hitta hit men det blir nog ännu bättre till våren när vi kan öppna upp vår uteservering. När smittspridningen har lagt sig räknar vi också med fler cateringuppdrag och att locka in bussresor och andra som är ute på vägarna. Vi ligger ju bra till precis invid E18 i närheten av Erikslund, säger Gabriel Turan på Bistro Box avslutningsvis.