Från vänster Hanna Thorgren, Osman Beydogan och Karolina Fagerblad. Foto: Henrik Mill

Nya koncept inom coworking och venture studios frodas i Västerås

Att dela kontor kan skapa mervärden i form av oväntade möten som leder till både nya idéer och affärer. Det är tydligt på coworkingkonceptet B26, Cowork Plaza och venturestudion B721. Framgång har besökt de Västeråsbaserade nydanarna för att lära sig mer om de olika koncepten.

Coworkingkonceptet B26

B26:s tillförordnade platschef Karolina Fägerblad berättar hur visionen bakom kontoret ser ut.

– B26 ska vara en inspirationskälla och den självklara mötesplatsen för företagare och verksamheter som vill utvecklas och tänker nytt. Det är alltid liv och rörelse på B26. För de som behöver ett lugnare tempo och tystnad är vårt andra koncept Cowork Plaza bättre. Det är gamla Expectrum som vi tagit över driften av i år. Där är det inte samma fokus på event utan mer en klassisk coworking.

Hur går det för coworking under Coronapandemin?
– Cowork är faktiskt det perfekta kontoret att kombinera med hemarbete. Du måste inte vara här 100 procent av tiden och du tar upp mindre yta. Ett normalt kontor är på 12-15 kvadratmeter, som coworkare behöver du mellan två till fem kvadrat när du är på plats. Vi märker att när tågen till Stockholm är inställda så har vi fått många pendlare att testa på B26 istället för att jobba hemifrån.

Hur ser en typisk vecka ut på B26?
– Det är gemensamma aktiviteter nästan dagligen, även om vi fått anpassa mycket nu under pandemin. Det är alltifrån massör och bilföretag som kommer hit, till gemensamma frukostar, yoga och afterwork på takterrassen. Vi har ett koncept om hur vi vill vara mot varandra som refererar till B:et i B26. Det är med glimten i ögat fast har ändå en allvarlig underton. På tisdagar vill vi ”B smooth”, så då bjuder vi på smoothies. På onsdagar vill vi ”B sweet” mot varandra, då bjuder vår fina restaurang fika och fantastiska desserter. Vi är stolta över restaurangen som med ledorden ”B aware” erbjuder säsongsbaserad buffé med mycket vegetariskt. Dessutom har vi en föreläsningsserie vi kallar ”B curious” på vår eventyta vid trapporna som är hjärtat i coworkingen. Den ytan får självklart användas av medlemmarna till andra event och möten.

De gemensamma aktiviteterna gör att det finns det många chanser till möten och nya kontakter.

– Vi har märkt att det är många som fått nya kunder och affärer genom nätverkande i hu-set och när externa gäster bjuds in. Det är perfekt att vara här om man är ny i Västerås och vill komma in i Västerås näringsliv ordentligt. Vi har ett sjuttiotal företag i huset och det rör på sig hela tiden säger Karolina.

Venturestudion B721

En helt annorlunda verksamhet, som på ytan också kan se ut som en coworking är B721 som dock bättre beskrivs som en venture studio. Konceptet med venture studios är relativt nytt i Sverige och fungerar så att de går in med både kapital och expertkonsulter i existerande bolag eller skapar nya bolag tillsammans med medgrundare. Fahrim Shirinzade på investmentbolaget Mothership är en av grundarna av B721 och berättar mer.

Fahrim Shirinzade i B721:s TV-studio.

– B721 fungerar som en företagsakademi och är ett hem för allt Mothership gör. Det är inget coworkingspace utan du förväntas som entreprenör arbeta extremt hårt och ledas under vårt management. 2021 hade vi tio bolag i vårt stall som tillsammans omsatt 95 miljoner kronor. Tanken är att alla ska kunna jobba ihop med varandra, därför tar vi inte in företag som konkurrerar med varandra. Tillskillnad från andra venture studios välkomnar vi däremot även gärna företag som vi inte köper andelar i, men vi investerar däremot mycket energi i alla som sitter här. De allra bästa exemplen på hur samarbetet fungerar är när vi hjälpt stora varumärken med allt från varumärke, webbutveckling, film, foto, affärsutveckling och sälj – och på det sättet involverat hela gänget på B721. Ett annat exempel är Fight Club Rush som arrangerar MMA-galor där hela kontoret hjälpt till med alla moment.

Vilka företag vänder ni er till?
– Om du brinner för din företagsidé, vill göra skillnad på riktigt och dessutom ha hands on-hjälp att nå dina mål – då ska du komma till oss. Vi går igenom alla steg från ekonomi, marknadspotential till teknik och sälj. Varje dag kollar vi hur det ligger till med alla bolag, även de vi inte har ägande i. Vi vill att alla företag på B721 ska växa sig stora, bli lönsamma och sedan flytta ut. Det vi på Mothership går igång på är att bygga bolag från grunden och arbeta med människor som är beredda att slita för att lyckas. Då har du en plats vid bordet, det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån. Poängen med B721 är inte att tjäna pengar och vi tar inte in några företag bara för att få in hyresintäkter.

Att det är drivna personer som är anknutna till B721 märks på arbetskulturen.

– Det sitter ofta folk och jobbar fram till midnatt på nätterna och även på helgerna är det mycket aktivitet. Vi gläds och hurrar tillsammans åt varandras framgångar, det gör att det blir mycket tajtare stämning här jämfört med andra coworks och kontor jag suttit på tidigare.

Fahrim vill också skicka en utmaning till andra entreprenörer att våga tänka nytt och menar att det finns stora möjligheter just nu.

– Pandemin har varit dålig på många sätt, men det innebär också att många nya möjligheter skapas just nu. Många branscher behöver omvärdera hur de arbetar och tvingas tänka nytt när det gäller digitalisering. Går du och funderar på att starta något, kom förbi oss så tittar vi på caset tillsammans, ser om det finns en product-market fit för idén och tar det vidare. Så våga kom förbi oss och ta ett första samtal, säger Fahrim Shirinzade avslutningsvis.