Om vi hela tiden eftersträvar 100% rätt kommer vi aldrig att leverera något. Det måste finnas en tillit i organisationen där vi stöttar varandra. Att göra fel är inte alltid fel, det viktiga är att det finns ett lärande i det.

Nu vågar Håkan begå misstag

Sedan fem år tillbaka är Håkan Sjöstrand generalsekreterare för Svenska Fotbollsförbundet. Efter många år av ledande positioner på Svenska spel och ICA är västeråsaren och tidigare Skiljebo-spelaren nu ansvarig för att staka ut den framtida inriktningen för svensk fotboll.

Under sin uppväxt i Viksäng under 1970-talet kom han tidigt att hitta till fotbollen.
– Även om jag prövade på andra idrotter som brottning och basket så fanns fotbollen där hela tiden. Med vännerna cyklade jag till planen och träningarna med min moderklubb Skiljebo. Där fann jag gemenskap och glädje. När Västerås SK dessutom åren 1977-1978 gick upp i allsvenskan var det riktigt inspirerande, som supporter följde jag dem överallt, säger Håkan Sjöstrand.
Redan tidigt fanns drömmen om att bli fotbollsproffs.
– Kunskap- och attitydmässigt hade jag nog vad som krävdes för att bli riktigt bra men sedan kanske jag inte hade den där slutliga förmågan som krävdes för att gå hela vägen. För mig var det ändå viktigt att ha den där tron och drömmen om att få bli proffs och spela i landslaget. När vi vuxna ser barn som har ambitioner, ska vi stötta istället för att ta ifrån dem sina drömmar. Om drömmarna inte är realistiska så upptäcker de själva det tids nog.

Prestationsångest

För Håkans del kom dock drömmen om att få spela fotboll på elitnivå att uppfyllas. Innan han slagit igenom så fick han efter gymnasiet jobb i kassan på ICA Kvantum i Hälla.
– När jag sedan blev värvad till Malmö FF var det en jättegrej. Jag var aldrig en stor talang men jag var målmedveten och drevs av en inre motivation att träna mycket. Då jag aldrig riktigt trivdes i Malmö bröt jag kontraktet och åkte hem för att göra lumpen. Sedan fick jag en ny chans då Lennart ”Liston” Söderberg värvade mig till Gefle IF. Det blev lite av en nytändning inom fotbollen. Jag kan så här i efterhand se att när jag spelade på elitnivå så kom jag att få en prestationsångest som var svår att hantera. Tyvärr kunde det kännas som mer lättnad än glädje när jag lyckades.

Modet att misslyckas

Relationen mellan glädje och prestation har Håkan tänkt på mycket.
– Det är viktigt när vi jobbar med ungdomar att vi kan bekräfta dem utan att de blir bedömda. Mina två döttrar spelar fotboll, jag vill att de ska våga och ha modet att ”misslyckas”. Det är så lätt för ledare och föräldrar att bedöma varje situation och ropa ”nej gör inte så”. Barn förväntar sig självklart att vi ska vara uppriktiga som ledare, men viktigt att de får feedback på rätt sätt. Det viktiga är att hitta glädjen i idrotten, är något kul så vill man göra det om och om igen. Då skapas positiva spiraler där träning ger utveckling vilket i sig är en positiv kick.

Hysteri göra rätt

Utan att ha planerat det kom han efter fotbollen relativt snabbt göra karriär inom näringslivet.
– Under åren som spelare hade jag jobb inom Länsförsäkringar som säljare. Därefter hörde ICA av sig och jag fick chansen att utveckla ICA:s lojalitetsprogram. Jag har aldrig haft någon karriärplanering eller några högskolepoäng, däremot har jag alltid drivits av utmaningen att göra allt så bra jag kan i varje arbete.

När jag jobbade på Kvantum så ville jag ha mest pengar i kassan när dagen var slut. På det sättet tycker jag att jag kan vara ett exempel på att det går att ta sig vidare i karriären utan att du måste gå många år på högskolan. Det är lätt att det skapas en hysteri kring att du behöver ha alla rätt på proven, höga betyg eller som inom idrotten att du måste vara med på ett visst läger för att lyckas. Mitt råd till alla ungdomar är att coola ned lite och se till att göra det du har framför dig ordentligt. Det är den ansträngningen och det arbete som du gör i nuet som kommer att ta dig någonstans. Du måste först leverera i Skiljebo eller Barkarö innan du kan börja prata om att spela i Manchester United.

Finaste jobbet

Efter några år på ICA fick Håkan en förfrågan om att gå till Svenska Spel.
–Jag blev då bland annat ansvarig för den största affären Spel och Lotterier och fick sitta i ledningsgruppen. Efter tolv år på Svenska spel hörde ICA av sig igen där jag fick chansen att bli marknadsdirektör, enligt mig det finaste och mest krävande jobb som finns på marknadssidan. Idag kan jag se många likheter mellan mitt arbete på ICA och inom fotbollen. I båda fall handlar det om en support- och serviceorganisation till ICA-handlare respektive landets alla föreningar.

Färre möten och KPI:er

Vad kan näringslivet och idrotten lära av varandra?
– Näringslivet kan lära av det vi kan om drivkrafter och lagbygge inom fotbollen. Idrotten kan å andra sidan lära mycket från näringslivet om strukturerat arbetssätt och systematisk uppföljning. Ser jag tillbaka på mina tidigare roller inom näringslivet kan jag samtidigt se att det kunde gå inflation i uppföljning och dokumentation. Skulle jag arbetat på ICA idag hade jag haft färre möten, färre Powerpoints och mindre prat om KPI:er.
Allt det hade jag minimerat för att få in mer av framåtriktade samtal med medarbetare, mer learning by doing, mer verkstad och att träffa ICA-handlare. Betydligt mer pre-view and review. Det är också det jag får höra: ”Fan Håkan, det är din styrka att vara närvarande ute i verksamheten, lyssna och lära av andra”.

Jag älskar fotboll

Hur ser du på ditt uppdrag idag?
– Jag älskar fotboll så det är verkligen ett drömjobb att få arbeta med att utveckla Sveriges största idrottsrörelse. Vi är 3 000 föreningar och varje dag spelas det i snitt 1 500 matcher. Allt tack vare fantastiska ideella ledare runt om i hela landet. En av höjdpunkterna i arbetet har varit att få rekrytera två så goda lagspelare som Peter Gerhardsson och Janne Andersson till vår organisation. På många sätt finns det mer åsikter om våra landslag och förbundskaptener än om kungen eller statsministern. En kul detalj är att när jag besökte Peter för att intervjua honom om rollen som förbundskapten så såg jag en skylt på innergården till hans lägenhet. Där satt det en skylt som sa ”Bollspel förbjudet”. Kan en förbundskapten bo där det sitter en sådan skylt och vem sätter upp sådana skyltar?

Göra fel inte alltid fel

Vad är viktigt i ditt eget ledarskap?
– För mig handlar mycket om sunt förnuft, att prata med varandra istället för om varandra. Enkla saker, men det gäller att också leva upp till det.
Uppriktighet är också viktigt, att kunna prata både när vi gör rätt och gör fel på ett schysst sätt. Det är viktigt att det finns en tillåtande miljö inom givna ramar. Om vi hela tiden eftersträvar 100% rätt kommer vi aldrig att leverera något. Det måste finnas en tillit i organisationen där vi stöttar varandra.
Att göra fel är inte alltid fel, det viktiga är att det finns ett lärande i det. Däremot är det såväl inom idrotten som näringslivet avgörande att alla ställer upp på den spelidé som finns.

Bryter barriärer

Vilken roll kan då svensk fotboll spela i samhället?
– Att spela fotboll är i sig samhällsnytta. På många orter kan den lokala fotbollsföreningen betyda mycket för integrationen, vi kan inte lösa allt men vi kan erbjuda en meningsfull sysselsättning och ett bra sammanhang för många nyanlända. På det sättet bryter fotbollen barriärer och ger en ingång till det svenska samhället. Vi har även en viktig roll för de ungdomar som inte fungerar så bra i skolan, men känner sig sedda och uppskattade på fotbollsplanen. Ibland tycker jag nästan att vi borde ha fotbollsplikt i landet sett till allt fotbollen bidrar med: du lär dig samarbeta, passa tider, ta instruktioner, bli en god lagkamrat och dessutom både bli en bra vinnare och förlorare. En annan samhällsutmaning som också slår igenom i fotbollens värld handlar om jämställdhet.

Ett perspektiv som jag själv upplevt både som förälder och som tränare för tjejer är att man behandlar och ser på deras fotbollsspelande på ett annat sätt än pojkars. När till exempel tjejer får en tackling på fotbollsplanen så är det ofta synd om dem till skillnad från när pojkar får det. Jag har förklarat för mina döttrar att om de inte klarar en tackling på planen så kommer de att få det jobbigt i livet. Vi måste se till att tjejers ambitioner och vilja till ansträngning får samma chans till stimulans som killar får, att tjejer får lika välutbildade tränare som killar får, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollsförbundet avslutningsvis.

 

PROFILEN

Håkan Sjöstrand

Ålder: 53 år

Bakgrund: Uppväxt i Viksäng. Efter spelarkarriär
arbetade han inom ledningen för Svenska Spel och
på ICA innan han fick svensk fotbolls finaste jobb.