Miniatyrvärld för hela familjen

Miniature Kingdom i Kungsör lockar både entusiaster och barnfamiljer med sin välgjorda miniatyrversion av Sverige. Nu siktar de på att nå målet med 100 000 besökare.

Foto: Folke Anger

Miniatyrvärlden i Kungsör har modeller av olika delar av Sverige i skala 1:87. I utställningen finns utvalda delar från Abisko i norr till Mälardalen, Karlstad och Norrköping. När man besöker lokalen möts man av minihus, tågräls och miniatyrmänniskor. Till och med miniatyrkändisar som Jönssonligan, Leif GW Persson och Greta Thunberg finns på plats.

– Allt startades av min far Staffan Anger och några vänner till honom. Inspirationen kommer från Miniature Wunderland som är en jättestor miniatyrvärld i Hamburg. Pappa och hans vänner besökte den och tyckte det var superhäftigt. Vi ska bygga och sätta Kungsör på kartan, var planen. Utställningen öppnade januari 2017, berättar Folke Anger som är VD på Miniature Kingdom.

Miniatyrvärlden ligger i en vacker lokal i Kungsör.

– Grundarna hade tur att hitta en häftig lokal, en gammal bleckkärlsfabrik. Det är ett över 100 år gammalt tegelhus. Vår del i lokalen är avlång så det passar bra för att bygga upp vårt avlånga land.

Foto: Folke Anger

En upplevelse med interaktion
Att röra utställningens miniatyrer är förbjudet.

– Äldre herrar som själva byggt Märklinbanor är de som har svårast att hålla fingrarna i styr. Jag brukar skämta och säga åt barnbarnen att hålla koll på mormor och morfar, säger Folke och skrattar.

Däremot finns det funktioner som kan tillgodose även de mest klåfingriga.

– För de yngre finns en del knappar som man kan aktivera i modellerna. En liten tjej som tar en selfie, Gävlebocken som brinner var 20:e minut, hönor som pickar, jägare som skjuter, bussar som kör runt och träd som fälls.

Utställningen imponerar med allt det som går att se. På de 200 kvadratmeterna så finns det massor att upptäcka. Såväl 100-åringen som försvann ut genom fönstret i Mariefred och Tårtgeneralen i Köping finns på plats.

– Totalt täcker utställningen 31 orter, med över 700 meter tågräls och 4000 minimedborgare. Det är samtidigt full fart på tågrälsen med totalt 29 tågset. Vill ni kolla in världen innan besöket rekommenderar jag vår virtuella tour på hemsidan.

Foto: Folke Anger

Alla är välkomna
Miniature Kingdom har besökare i alla åldrar och från hela världen.

– Vi har haft en hel del internationella gäster, bland annat från Australien. I Sverige finns det entusiaster som bygger modeller som kommer hit. De flesta besökarna är dock ”vanligt folk”. Även om vi har besökare allt från Ystad till Kiruna så kommer de flesta inom en 15 mils radie runt Kungsör.

Förra året slog de besöksrekord och totalt har fler än 92 000 varit där och tittat på miniatyrvärlden. Målet är att under de kommande månaderna nå 100 000 besökare sedan starten.

Vad har ni för framtidsvisioner för utställningen?

– Just nu är fokus på att göra klart Karlstad och Värmland. Efter det vill vi fortsätta med Oxelösund, Linköping och sedan Akvedukten i Håverud, Dalsland. Drömmen är att avsluta i Malmö med Turning Torso och Öresundsbron. Det är cirka 10 år bort. Varje år tillkommer det nyheter vilket gör att vi har många återkommande besökare.

Foto: Folke Anger

Att bygga miniatyrer är ett mycket tidskrävande arbete.

– Västerås domkyrka tog 4-5 månader, på ett år hinner vi cirka 8-10 kvadratmeter. Norrköping blev klart efter 5 månader. Det är ett otroligt hantverk av Magnus och Lukas som bygger miniatyrerna, säger Folke.

Teamet använder teknik för att skapa rätt upplevelse.

– Det är fascinerande vad tekniken möjliggör. Inför att vi skulle bygga Domkyrkan i Västerås åkte vi först dit, fotograferade och tittade på Google Earth för att se hur den såg ut uppifrån. För att skapa tegelstenarna använde ett program som heter Blender. Därefter skrev vi ut delarna med 3D-printer. Det är mycket bättre än kartong som man använde förut. Loken i tågdelen är som små datorer som vi kan programmera hur fort och vart de ska gå. En bra dag är det bara att klicka igång det så går tågen hela dagen, säger Folke Anger avslutningsvis.