Medeltidsdagarna i Arboga hyllar stadens historia
Arboga blomstrade under medeltiden som en viktig hamnstad, religiöst center och med internationella influenser. Traditionsenligt uppmärksammas stadens medeltida liv i början av augusti med marknad, tornerspel och tidstypiska kläder för hela familjen.
Bakom medeltidsdagarna i Arboga står föreningen Arboga Medeltid som har stått för arrangemanget i över 30 års tid.
– Arbogaborna är stolta över sin medeltida stad och vill gärna visa upp den och fira historien. Det är bakgrunden till att vi som förening finns, säger ordförande Peter Weiderud.
Han beskriver det som att föreningen är spindeln i nätet under arrangemanget med ett nätverk av andra aktörer som också engagerar sig i medeltidsdagarna.
– Det är andra föreningar, volontärer, näringarna i stan, affärer, krogar och caféer som tillsammans mobiliserar och anstränger sig för att skapa den rätta atmosfären. Det gör att vi kan få till ett så stort arrangemang med små medel. Utifrån ett besöksnäringsperspektiv är det här ett av de största arrangemangen i Västmanland med 30 000 besökare ett normalt år.
Begränsat arrangemang 2021
Förra året var festligheterna lite mindre på grund av pandemirestriktionerna.
– År 2020 fick vi ställa in utifrån smittskyddsläget. Förra året var det också restriktioner och smittspridning men då hade vaccinet kommit. Vi separerade miljöerna för att undvika trängsel och tog bort publikdragande event på marknaden. Och det lyckades! Vi hade inte ett enda covidfall i Arbogaveckan därpå.
Det var naturligtvis en del tur men även tack vare många som ansträngde sig för att det skulle fungera. Idén att samla aktivitietsmiljöer som teatrar, att slåss med rustning och kasta yxa på samma ställe visade sig passa väldigt bra för barnfamiljer. Det blev lätt att hitta och få ihop schemat, så det konceptet fortsätter vi med i år. Annars är allt tillbaka till det vanliga och nu blir det medeltidsdagar med fullt spjäll.
Kan du måla upp en bild av vad besökarna möts av under medeltidsdagarna?
– Du möter en stad som blir medeltida. Arbogaborna tar på sig medeltidskläder och hela staden ställer om. Ahllöfsparken blir en marknadsplats, liksom kyrkparken som får en mer vikingatida karaktär. I Bergmanparken blir det riddarspel och andra aktiviteter. Förhoppningsvis kommer vi även ha en vikingabåt på plats.
Under medeltiden gjorde franciskanerorden Arboga till svenskt centrum och Arbogas församling äger en kyrka som tidigare var ett franciskanskt kloster. 2026 är det 800 år sedan den helige Franciskus dog vilket kommer uppmärksammas stort i staden men redan i år kommer det märkas av.
Vi ska även försöka väva in valåret och prata med partiföreträdarna om hur man kan utveckla den medeltida identiteten för Arboga.
Vad betydde medeltiden egentligen för staden?
– Pratar du med en sydeuropé beskrivs medeltiden som en mörk, trist tid mellan två gyllene perioder. I Arboga var det inte så, medeltiden var en god tid.
Det blev en viktig hamnstad och Europa kom till Arboga med viktiga influenser. Franciskanerna kom med etik, kunskap och utbildning. Arboga blev ett politiskt centrum eftersom det var en plats som var lätt att ta sig till från dåtidens viktiga städer som Uppsala, Strängnäs, Linköping, Skara och Västerås.
I Arboga var medeltiden en påtagligt spännande, öppen och tolerant tid då vi lärde oss mycket mer än både under vikingatiden och stormaktstiden. Under medeltidsdagarna vill vi lyfta fram den öppenhet som fanns i Arboga under den här tiden och vad det betyder idag.
Barnvänligare än Visby
Medeltidsdagarna i Arboga arrangeras alltid vecka 32 vilket brukar sammanfalla med Medeltidsveckan i Visby. Det kan tyckes märkligt att de två eventen ligger samtidigt men det ligger noga eftertanke bakom beslutet.
– Förra året analyserade vi om vi skulle flytta på arrangemanget men det finns starka önskemål om att det ska ligga kvar som det brukar, särskilt från näringarnas sida. Under somrarna är det ett jämnt flöde med turism. Med medeltidsdagarna förlängs säsongen och försäljningen peakar. Om det flyttas får man inte samma effekt. Vecka 32 är dessutom lite av en hemvändarvecka för unga som pluggar borta.
Vi kunde konstatera i analysen att vi visserligen konkurrerar med Visby kring vissa aktörer, som musiker och försäljare.
Vad gäller besökare har vi dock olika målgrupper. I Visby är det mer professionellt och kommersiellt med besökare från hela Sverige. Vi har en folkligare och barnvänligare vecka som är lättillgänglig för barnfamiljer i främst Mälardalen. Hos oss hinner du uppleva det mesta under ett dagsbesök.
Hur ska man som besökare förbereda sig?
– Det är bara att åka hit så löser det sig. Du kan köpa biljetter till riddarspel, vandringar och föreläsningar online men det går även att köpa på plats. Och vill man passa in med medeltida kläder går det att hyra av oss på föreningens kansli. Vi söker även ständigt efter fler volontärer som vill engagera sig. Det är bara att höra av sig till oss om du är intresserad, säger Peter avslutningsvis.