Lyxig camping mitt ute i naturen

Utanför Köping ligger Kölsta hagar som erbjuder glamping, det vill säga lyxig camping, för den som vill bo i ostörd natur utan att kompromissa med bekvämligheterna. Med fåren betandes runt knuten kan man laga mat över öppen eld, bada badtunna och lyssna på naturens ljud. Susanne Bergman Norgren är lantbrukaren som står bakom företaget.

Glamping hos Susanne Bergman Norgren på Klösta Gård. Foto: Jonas Bilberg

Susanne Bergman Norgren växte upp på Kölsta gård utanför Köping. Sedan tre år tillbaka har hon och hennes man Lars-Åke Norgren drivit glampingen Kölsta hagar.

– Jag hade tidigare funderat på att göra om en åker till camping men det var en bra åker att odla på så det kändes synd. Sedan kom min dotter hem från en resa där hon provat på glamping och tyckte att vi skulle starta det. Jag tänkte att det kan vi nog klara. Så hela familjen hjälptes åt att bygga upp trätältet i hagen, berättar Susanne.

ATT BO I HAGEN betyder att man har betande djur som grannar.

– Trätältet står i hagen där djur har gått sedan långt tillbaka. Det blir en viss flora av blommor och fåglar där djur har betat. Ibland är det får och ibland hästar i hagen. De går och betar runt tältet precis där man bor. Fåren är nyfikna av sig, vissa är väldigt sällskapliga. Vi lever alla stressiga liv men i hagen går stressen av en. Miljön inbjuder både till lugn och kreativitet, det finns alltid något att upptäcka och barn glömmer mobiltelefonerna på en gång.

Foto Jonas Bilberg

I TÄLTET FINNS en dubbelsäng och för att få in fler sängplatser har de skaffat ett tipi-tält som rymmer ytterligare fyra bäddar.

– Precis intill har man en utedusch och toalett. Man har även tillgång till vår relaxavdelning med bastu och badtunna som vi byggde för något år sedan. När man bor på glampingen tillreder man sin egen mat på gasolköket eller över eldstaden. Det är inte bara grillad korv som går att göra över öppen eld utan även exempelvis grytor. Och det är mysigt att sitta runt lägerelden tillsammans. Vi köper in råvaror så närproducerat som möjligt som gästerna får laga både middag och frukost av. Man kan välja på lite olika alternativ. Matvarorna hämtar man i ett gammeldags kylskåp i marken som håller kylan tack vare ett vattenbrunnsrör en meter ner.

I ÅR HAR verksamheten vuxit med ännu ett boende.

– Vi har gjort om ett gammalt sädesmagasin på gården till festlokal och 10-bäddars sovrum. Det går att hyra till bröllop och andra evenemang. Första gästerna kom i början av maj. Magasinet har värme och kommer vara öppet året runt. Glampingen gäller främst sommartid men vid intresse att glampa även andra delar av året går det bra att höra av sig så kan vi diskutera olika lösningar. I framtiden kanske det blir fler tält men vi är noga med att det inte får bli trångt. De flesta av våra gäster vill inte ha så mycket folk omkring sig utan höra naturens ljud istället för de världsliga.

SOM BARN VAR Susanne och hennes syskon alltid ute och lekte i hagen.

– Ända sedan jag var barn har jag brunnit för att visa upp djur, natur och visa att det går att leva på ett annat sätt. På 90-talet började jag jobba som bonde och har haft eget företag sedan 2005. Samtidigt arbetar jag deltid som gymnasielärare inne i Köping. Vi försörjer oss på alla bäckar små. Har man många ben att stå på så kanske något funkar.

Glamping hos Susanne Gustafsson på Klösta Gård Foto Jonas Bilberg

Vad består lantbruket av?

– Dels driver vi ett konventionellt spannmålsjordbruk. Men ju mer vädret förändras desto svårare blir det med lönsamheten. Förra året gick vi plus/ minus noll eftersom skörden inte grodde ordentligt på grund av värmen. Jag tror det kommer bli allt svårare att så och skörda på grund av vädrets nycker. Därför satsar vi mer på djuren och att förädla skogens resurser. Vi har 40 tackor som jobbar med att beta våra hagar och sju kor med kalvar. Utan betesdjuren får man inte den miljön som behövs till glampingen. Det bidrar till den biologiska mångfalden med insekter, fjärilar och fåglar. När min man nu blir pensionär kommer vi utöka till cirka 30 kor. Dessutom har vi lite grönbeteshöns och äggförsäljning. De får vara ute året runt om de vill. Grönbetet gör att gulan blir gulare och det blir en helt annan smak än butiksköpta ägg.

Foto Jonas Bilberg

DET FINNS OCKSÅ några hästar på gården.

– Vi har ett stall för inhyrda hästar där man kan hyra en box och hage. Våra två nordsvenskar Tor och Loke har vi lämnat iväg för inkörning. Vi jobbar för att de ska kunna plöja potatislandet och köra ut ensilage så att vi slipper använda maskiner. Det blir mindre skador på naturen och det går att köra ut i mark som är lite svårare än vad skogsmaskiner klarar. Nästa år kommer man också kunna ha häst och vagn som aktivitet när man glampar. Hästarna är fortfarande unga och måste bara bli ordentligt inridna först. Vi vill gärna visa upp naturen för våra gäster. Till exempel är vi mitt i ett vargrevir och det går att hitta vargskit häromkring. Gästerna får också gärna låna cyklar och utforska omgivningen. Lisjöns fina sandstrand ligger bara en mil härifrån.

SOM TURISTFÖRETAG FÅR Kölsta Hagar hjälp från Region Västmanland, bland annat med digitala strategier för att nå ut.

– Det är jättebra när någon utifrån kan se vad som är bra och vad som kan förbättras. De är väldigt hjälpsamma. I och med att vi använder oss av den internationella sidan Air BnB för att hyra ut gästnätter så har vi fått gäster från lite över allt. Både tyskar, stockholmare och köpingsbor har varit här, vilket är jättekul. De flesta kommer med egen bil men om man behöver hjälp att ta sig ut hit kan man höra av sig så försöker vi komma och hämta i Köping.

Glamping hos Susanne Gustafsson på Klösta Gård Foto Jonas Bilberg

KAN DU BERÄTTA om ert hållbarhetsarbete?

– Vi vill ta tillvara på naturens egna varor och leva med naturen. Vi erbjuder så mycket närproducerad mat som möjligt. Köttet, äggen och ullfällarna är här ifrån gården. I framtiden kanske vi skaffar ett eget växthus. Träet som vi byggt med kommer från gården, likaså med all ved som används. Vi försöker hitta hållbara lösningar och det finns alltid saker att utveckla, säger Susanne avslutningsvis.