Leda med värderingar
Det är fem år sedan Nina Åxman tillträdde som Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools divisionen. Efter att tidigare ha arbetat som bland annat fabrikschef på Bombardier (dagens Alstom) kom Nina att bidra med ett nytt ledarskap till den globala koncernen i samband med en omfattande omorganisation.
Nina Åxman har efter att hon fick sitt uppdrag på Sandvik Rock Tools i Sandviken valt att bo kvar i Västerås. Ursprungligen kommer hon från Hallstahammar och har ett stort engagemang för Västmanland och sin omvärld. Nina är ideellt engagerad och sitter i styrelsen för organisationen IM som arbetar för global rättvisa. För att göra intervjun träffas vi på ett café med utsikt över Västeråsfjärden.
Berätta om din roll idag?
– Jag ansvarar för hela försörjningskedjan inom Sandvik Rock Tools. Hela vägen från planering, inköp, produktion, logistik och fram till att kunden får produkten i handen. Jag ansvarar även för allt som hör därtill som arbetsmiljö, kvalitet, personalfrågor och miljö. I vår enhet servar vi tillsammans kunder i 120 länder.
Nina Åxman sitter även i ledningsgruppen för Sandvik Rock Tools. Hon har tidigare också prisats för sitt ledarskap med utmärkelsen Framtidens Kvinnliga Ledare 2020, från organisationen Ledarna. Vilka egenskaper tror du gör att ditt ledarskap är så uppskattat?
– Jag får en återkommande feedback om att syftet med det jag gör är genuint och med rätt avsikter. Jag har ingen annan agenda än att stå upp för företagets och organisationens bästa. Mitt uppdrag är att skapa förutsättningar för personer, det är det som driver organisationer framåt. Lika viktigt som vad vi uppnår är samtidigt hur vi uppnår det. Jag tror också en viktig aspekt är att man förstår att jag menar det jag säger när jag pratar om hållbarhet och mångfald. Mänskliga värden är viktigt för mig.
Vad tror du gjorde att Sandvik tilltalades av ditt ledarskap?
– Det som gjorde mig intressant tror jag handlar om att jag har en stark grund inom operations och dessutom en interkulturell erfarenhet. Jag har jobbat i Kina och haft ett nära och långvarigt samarbete med Indien som båda är stora länder för Sandvik. Då jag började i samband med en omorganisation där två enheter slogs ihop sökte de också en duktig kommunikatör som är bra på att bygga ett team som arbetar tillsammans.
Berätta mer om den nya organisationen?
– Två olika delar av organisationen slogs ihop för att få till ett helhetsperspektivet på produktion, inköp, lager och logistik. Syftet var att skapa ett lag som samarbetar längs hela kedjan, med gemensamma mål.
Hur skiljer sig den här rollen från din tidigare som fabrikschef på Bombardier?
-Min nuvarande roll innebar en stor ökning i komplexitet jämfört med min tidigare roll. Jag ser Sandvik som ett modigt och nytänkande företag, särskilt när det gäller deras sätt att rekrytera baserat på personliga kompetenser och potential. Det är något som sticker ut, speciellt när de tar in externa medarbetare på det här sättet. Jag inspireras av hur Sandvik vågar ge människor chansen, vilket jag tycker visar på ett starkt och framåtblickande ledarskap.
Det finns fördelar med att komma utifrån berättar Nina.
– Jag hade inte all historik eller koll på tidigare åtaganden. Särskilt i tider av förändring kan det vara en fördel att man är mer opartisk. Nu har jag varit här i 5 år och är medskyldig till allt. Vilket i sig ger en annan effektivitet.
Nina fick ingen smekmånad när hon började på Sandvik Rock Tools. Hennes första dag var 2:a januari 2020, med en annalkande pandemin.
– I slutet av januari stängde Kina ned. Efter det drog allt på. I det läget fick jag ett stort förändringsmandat med fokus på att krishantera. I mitten av mars skickade vi hem våra svenska kollegor som inte hade produktionskritiska uppgifter för att arbeta hemifrån, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Effekterna märktes av under två år framåt. Det var hela tiden något som behövde extra uppmärksamhet. Om det var lugnare i Kina så stängde Indien ned, vågorna var aldrig i synk.
Samtidigt klarade sig Sandvik bra jämfört med många andra.
– En av anledningarna till att jag ville börja på Sandvik är att det finns ett tydligt mandat från ledningen att jobba decentraliserat med beslut nära kunden. Under pandemin hade vi stor nytta av det, då folk vågade fatta beslut utifrån de lokala omständigheterna. Ett exempel är Sydafrika, där vi hade har vårt lager för hela södra Afrika. När besked kom om att gränserna skulle stängas fanns ingen tid att lyfta frågan uppåt till ledningen. Istället tog kollegorna tag i saken, ordnade med lastbilar och körde ut så mycket material de kunde till ett grannland istället.
Nina berättar mer om företagskulturen i bolaget.
– Det är viktigt att det finns en kultur där det är okej att göra fel, ta ansvar och hjälpas åt. Det underlättar för yngre personer att ta steget till mer seniora roller. I en av våra kampanjer myntades mottot With Sandvik Rock Tools, you will never work alone. Sägningen blev populär
internt inom hela divisionen och har blivit som en intern kulturstämpel om hur vi löser problem i hela Sandvik. Det är inget man kan ta för givet på alla arbetsplatser. Olika perspektiv berikar vår förståelse, vilket i sin tur gör att vi kan lösa problem mer effektivt och bli mer innovativa.
Nina fick själv uppleva värdet av en trygg miljö i ett skarpt läge.
– När jag kom in som globalt ansvarig för försörjningskedjan var det fraktkaos och stillastående fabriker. Jag satt i möten med säljchefer världen runt, då krävs det att det finns en trygg miljö där man hjälps åt. Det stack ut att det var så många som visade engagemang för kunden. Även om det inte gick att förutse vad som skulle hända så ville vi vara förberedda, därför arbetade vi med olika scenarior.
Hur ser du att arbeta internationellt och att möta olika värderingar?
– Jag tycker det är en rolig del av mitt jobb. Det är viktigt att vara ödmjuk och bli påmind om att vi svenskar inte har en patentlösning på allt. Jag tycker det hjälper mig att hålla mig nyfiken och öppen för att det finns fler än ett sätt. En stark företagskultur kan samtidigt göra att kulturskillnader inte blir lika påtagliga. I Sandvik Rock Tools så finns det en grundstruktur i bolaget som kapar de värsta kanterna. Ett viktigt sätt nå fram handlar om att bygga en relation, då kan man reda ut missförstånd. Och alltid öva på att snälltolka varandra.
Nina berättar också hur mångfalden berikar oss.
– Vi behöver vara medvetna om att det tar mer energi att arbeta med personer som är olika oss själva. Samtidigt som det är mer krävande så gör oss till bättre medarbetare och mig till en bättre ledare. Olika perspektiv gör att vi förstår mer, vi behöver bara lära oss prioritera och inse att det extra arbetet är värt det.
Finns det utmaningar att skapa relationer på tvärs med långa geografiska avstånd?
– Det är en del av vår vardag att kommunicera med personer från olika delar av världen. Självklart är digitala möten en stor hjälp. Efter pandemin är vi stärkta i hur mycket vi kan lösa på distans. En lärdom som jag har lärt mig den hårda vägen är att videosamtal är bra för att underhålla relationer, men det är svårt att bygga upp tilitsfulla relationer utan att träffas.
Nina lyfter fram två viktiga utmaningar i dagens ledarskap.
– En stor del av att leda idag handlar ibland om att fatta beslut utifrån bristfällig information. Du behöver göra bedömningar och antaganden. Och kan inte vänta vänta på alla svar. Ett sådant exempel är att våga och leda för ett hållbart samhälle. Vad det innebär för samhället, för kunderna och organisationen? Det är viktigt att vi förvaltar den plattform där vi verkar, att vi ser till att vi är en positiv kraft i samhället. Dessutom behöver vi leda för en kultur där folk kan lära och utveckla, där vi kan prestera tillsammans men också där vi mår bra. Hur skapar vi en kultur där vi kan bry oss om varandra, även när det gäller frågor som kan vara svåra för
människor att ta upp?
Vad tror du om framtidens ledarskap?
– Jag tror att AI och hållbarhet kommer vara två nyckelområden. När det gäller AI så kan industrin inte enkelt göra förändringar som slår igenom imorgon, vi sitter på en installerad bas av tillgångar. Här behöver man hitta pilotprojekt som verkligen adderar värde. När det gäller hållbarhet så kommer det påverka oss så mycket mer än vad vi förstår idag. Såväl vad gäller oförutsedda saker i omvärlden, som vad det kommer innebära i förändrad lagstiftning. Vi har omväldande decennier framför oss, säger Nina avslutningsvis.