”Kunderna har lärt mig allt jag kan”

I början av 2000-talet byggde Michael Viberg upp storföretaget KungSängen. När han sålt företaget bestämde han sig för att satsa på småskaligt sänghantverk med nöjda kunder som främsta mål. Resultatet blev PASS of Sweden som skräddarsyr ställbara sängar i fabriken i Erikslund.

Michael Viberg, grundare och vd för PASS of Sweden. Foto: PASS of Sweden

Michael började i sängbranschen 1990 på Madrass-specialisten i Stockholm.

– Det var bara en slump, jag hade inget jobb och de sökte säljare med bondförnuft. Jag hade både drivit eget företag och jobbat med försäljning tidigare. Jag tycker det är kul att träffa kunder och lösa problem. Försäljning är problemlösning, oavsett vad du säljer gäller det att hitta rätt grejer för kunden. Jag tänkte jobba något år där men blev kvar till 1998 då jag startade Kung­Sängen.

KungSängen blev en otrolig framgångssaga och växte snabbt till 35 butiker och 200 anställda i Sverige.

– Det var en häftig resa men jag arbetade med fel personer och tappade kontrollen över företaget. Tillslut gick jag in i väggen och valde att sälja bolaget 2012. När jag startade KungSängen bodde jag i Kungsängen utanför Stockholm, därav namnet som är en ordvits. Men redan 2003 flyttade jag till Surahammar eftersom min dåvarande fru var därifrån.

Så kom det sig att Michaels nästa företagssatsning skedde i Västmanland.

– När jag startade PASS of Sweden ville jag göra allt i lugnare tempo. Vi gör allt för hand i fabriken på Erikslund i Västerås. Förutom fabriksbutiken har vi även två butiker i Stockholm. Vi gör som kunden säger, det är vår affärsidé. Då gäller det för oss att förstå vad kunderna vill. Vid köp av en ny säng har vi därför alltid ett personligt möte med kunden. Hos oss har du 80 färger och 10 olika hårdheter att välja på när vi ska bygga ihop sängen. Vi köper in råmaterial och skär skum, klipper tyger och bygger träramar. Allt är för hand, inget automatiserat. Genom åren har vi kanske producerat 30 likadana sängar, annars är alla helt unika i sina kombinationer av madrass, gavel och färg. PASS står för ”personligt anpassade sovsystem”.

Det som PASS of Sweden särskilt inriktat sig på är ställbara sängar.

– Jag hade svårt att lösa fjädringsmekaniken tills jag fick en idé när jag såg baletten Svansjön i Tallin. Det var en särskild rörelse från föreställningen som jag höll i huvudet och som hjälpte mig att lösa problemet när jag kom hem. Jag är ingen teoretiker utan provar mig fram. Jag har alltid hållit på och pillat på saker, jag kan sitta i två timmar med en skruv för att det ska fungera.

Varför är sängar så viktigt?

– Sömnen är grundläggande för allt, det är då hjärnan sorterar in alla minnen och kroppen återhämtar sig. Ibland sägs det att vi sover bort en tredjedel av livet men jag ser det som att man tar hand om sig den tiden. Då är sängen grunden.

I fabriken i Erikslund tillverkar PASS of Sweden sängar helt för hand. Foto: PASS of Sweden

Michael har även levererat sängar till sömnforskning på Karolinska Institutet.

– Det finns mycket forskning om skärmtid och hur man ska äta för att sova bättre men inte om sängen i sig. Det är många som tycker det är en stor och tråkig utgift att köpa ny säng men om du räknar på hur mycket du nyttjar sängen så får du mycket för pengarna. Jag brukar säga att mina konkurrenter är Fritidsresor och Bauhaus, inte de andra sängföretagen. De är kollegor. Får de folk att tänka säng så är jag med. Men om det är Thailandsresor eller nya altaner som folk vill lägga sina sparade pengar på kan jag inte konkurrera.

Efter erfarenheterna på KungSängen är Michael noga med att inte expandera företaget för fort.

– Jag vill inte ha för stora kunder. Förfrågningar från hotell som vill ha 200 sängar tackar jag nej till. Vi massproducerar inte utan möter varje kund i deras specifika behov. Om jag hittar ett sätt att fixa något nytt på, läggs det till i sortimentet. Exempelvis har ingen annan tillverkare zonade bäddmadrasser med olika mjukhet för axlar och så vidare. Det är kunder som har lärt mig allt jag kan. Jag testar och gör gärna om tills det funkar.

Michael jämför sig med Europas största producent som gör en säng per minut.

– Det är inget fel på de sängarna men vi jobbar helt annorlunda. En robot är bra men den kan bara göra en sak. En människa kan göra allt möjligt. Det är flexiblare och roligare att jobba med människor. Jag gillar att ge folk möjlighet att skapa något, inte bara sitta vid en maskin och trycka på en knapp. Det är klart att den mänskliga faktorn kan ställa till det ibland också men vi brukar skoja och säga: varför göra något en gång när man kan göra det två gånger? Då får du dubbelt så mycket erfarenhet. Det är ingen idé att reta upp sig när något går fel.

Foto: PASS of Sweden

Michael äger företaget tillsammans med sina fyra söner.

– Jag äger 51% och sönerna 49%. Det är jättekul att de engagerar sig och alla fyller olika funktioner i företaget. Jag kan ställa helt andra krav på familjen än på anställda. De känner ansvar på ett annat sätt, blod är tjockare än ­vatten. Jag hoppas att de driver vidare företaget efter mig. Men i nu läget har jag inga planer på att sluta. Jag älskar att gå till jobbet. Man får vara noga med att ta hand om sig och inte ta onödiga skaderisker. Det är inte ett slitig jobb men det är som ett gympass varje dag.

Framöver hoppas Michael använda sig av samarbeten med idrottsstjärnor för att öka kännedomen om PASS of ­Sweden.

– Vi satsar på sängar som de flesta har råd med. Sett till kvalitet så är våra priser mycket låga. För att kunna hålla priserna nere undviker vi dyr reklam men därför är det också få som känner till oss. Hittills kommer de flesta nya kunder efter rekommendation från vänner som köpt säng hos oss. Drömmen är att vi ska öka försäljningen, flytta produktionen till Surahammar och enbart leverera till andra butiker. Om jag lyckas få fart på PASS of Sweden har jag startat två oberoende sängföretag som går bra. Det är inte många som kan säga att de lyckats med det, avslutar Michael.