Konferenser med allt från musikshower och friluftsliv till ett vilsamt spa

På Åsby hotel i Hallstahammar lever en lång tradition av konferenser, uppträdanden och evenemang. Nu har anläggningen kompletterats med ett nybyggt spa som går i naturens rofyllda tecken.

Åsby hotell i Hallstahammar.

Henrik Handing är hotellchef sedan 2015. Han berättar att det är lugnet och närheten till naturen som gästerna möts av när de kommer till Åsby hotel.

– Trots att Hallstahammar bara är 2,5 mil ifrån Västerås har vi naturen in på knuten med Skantzsjön och Kolbäcksån på varsin sida om hotellet. Det är den känslan vi har bevarat i hotellets nya spa som byggts med naturliga detaljer och färger.

Hotell med historia

Åsby är ett gammalt hotell som byggdes av Bultens fabrik på 1940-talet.

– Här höll de tillställningar med gäster från hela världen. Soaréer, kabaréer och uppträdanden arrangerades redan för 80 år sedan innanför de här väggarna. Hundratals anställda på Bulten serverades lunch här varje dag mot ett litet avdrag från lönen och flyglarna var då tjänstebostäder. När vi 2019 stängde i fem månader och renoverade hotellet var vi noga med att bevara den gamla själen. Vi har behållit många ursprungsdetaljer för att ha kvar den genuina känslan. Samtidigt märks det nya i servicen, i nivån på mat och dryck samt i spaavdelningen.

Populär konferensanläggning

Åsby hotel är en populär konferensanläggning för både lokala och långväga gäster.

– Vi får mycket rikskonferenser tack vare vårt geografiska läge med närhet till Västerås, Stockholm och Örebro. Det passar företag som har kontor runt om i Sverige. I somras hyrde ett finländskt företag med hubbar runt om i hela världen hotellet i två dygn. Då hade vi gäster ifrån Sydamerika, Asien och Europa. En riktig världskonferens!

Vad får man om man ­bokar en konferens hos er?

– Vi erbjuder full teknisk utrustning i en blandning av gamla och nya lokaler. Allt kan anpassas utifrån behov. Vi har allt från ett rum för tio personer till en stor sal där vi kan sätta 300 personer i biosittning. En utmaning kan vara att vi bara har 49 hotellrum och maximalt kan husera strax över 100 personer samtidigt. Vi vill att en konferens hos oss ska kännas som att komma hem. Vi i personalen jobbar väldigt nära våra gäster och möts så många gånger under vistelsen att vi ofta lär oss namnet på dem. Det skapar en familjär känsla.

Hotellets gäster har tillgång till ett ­aktivitetsrum med bowling, dart och biljard. Grupper kan också boka olika aktivitetspaket.

– Vi har möjlighet att erbjuda en mängd aktiviteter i samband med konferenser. Vi äger stora ytor runt hotellet med möjlighet till teambuilding, paddling, bada isvak, spela padel, mustprovning och mycket annat. Vi är väldigt flexibla, det enda som sätter gränserna är gästens fantasi och ekonomi.

Hotellets nya spa

För de som är ute efter en lugnare upplevelse är hotellets nya spa det självklara valet.

– Här möts de av lugnet med inslag av naturen. Vi har en ritual med elva steg som alla gäster får gå igenom. Jag provade den nyligen själv och fick en helt ny bild av vad ett spa kan vara ­efter att ha upplevt det. Ritualen guidas av vår fantastiska personal och innefattar ansiktsmask, fotpeeling, ispool, bastu och upplevelsedusch. Vi bjuder alltid på te och färsk frukt och i relaxavdelningen kan du beställa bubbel och tilltugg. Vi har även ett behandlingsrum där man kan boka massage och ansiktsbehandlingar. Vid sidan av konferens- och evenemangsdelen har vårt nya
spa ökat attraktiviteten för de som vill ha en par-weekend, mindre grupper som firar födelsedagskalas eller svensexa eller kompisgäng som vill ut i naturen eller bara umgås och slappna av.

Dinnershows

Ett annat populärt inslag är hotellets shower.

– Grupper på 30 upp till 200 personer kan boka dinnershows till sin trerätters­middag. Det är populärt på konferenser men kan även bokas av privatpersoner som ska ha kalas eller liknande. Vi bygger våra egna shower tillsammans med ett produktionsbolag och anpassar föreställningarna efter våra lokaler. Man får uppleva duktiga artister på nära håll, då de går omkring bland publiken och sköter serveringen.

Vad ser ni fram emot nu i vinter?

– Vårt julbord har premiär i mitten av november och kör fram till veckan innan julafton. Till julbordet har vi varje år en ny show med fläkt och flärd och en ordentlig julkänsla. Det brukar vara väldigt uppskattat. Jag kan avslöja att i år kommer pianot vara ett stor inslag i julshowen. Sedan blir det i vanlig ordning nyårssupé på nyårsafton. Det är ett ordentligt firande med, bubbel, middag, övernattning och shower nästan hela natten. Det brukar i princip varit fullbokat varje år, säger Henrik Handing avslutningsvis.

Henrik Handing, hotellchef på Åsby hotel i Hallstahammar.