Kliniken i Skrapan tar emot patienter från hela Sverige
När Per Videhult bestämde sig för att öppna en privat kirurgklinik letade han länge efter rätt lokaler. Det kunde mycket väl ha blivit i Stockholm, men lyckliga omständigheter gjorde att en möjlighet öppnade sig i Skrapan mitt i Västerås. Framgång träffar Per och hans kollegor Maria och Kaveh som berättar historien om Kirurghuset.
Efter en lång karriär som kirurg inom Region Västmanland så kände Per Videhult att han ville göra något nytt. På Västmanlands sjukhus hade han bland annat startat upp obesitaskirurgin och ansvarat för en lång rad operationer inom magsäck- och gallkirurgi. 2023 öppnade han den privata kliniken Kirurghuset i byggnaden Skrapan mitt i centrala Västerås.
– Tanken med Kirurghuset är att vara ett komplement till regionen. De ska kunna fokusera på sitt kärnuppdrag vilket är akut- och cancerkirurgi. Vi fokuserar på godartad kirurgi, så som till exempel gall- och bråckoperationer, så att dessa patienter inte ska behöva vänta för länge. Vi får idag patienter från flera regioner som inte kan uppfylla den så kallade vårdgarantin, ifrån försäkringsbolag och även en del privatbetalande patienter. När de gäller privatbetalande patienter är det främst obesitaskirurgi det rör sig om, berättar Per.
Hur såg resan med att starta kliniken ut?
– Det tog exakt två år från att jag sade upp mig till att Kirurghuset öppnade. Det var mycket som behövde falla på plats. För det första behövde jag sätta ihop ett himla bra team och det har jag nu. De har alla stor erfarenhet och har stenkoll på vad som gäller och vad som krävs för att sy ihop det. Vi är tio just nu och blir tolv efter sommaren. Jag, Kaveh, Maria och övriga personalen arbetade tillsammans på Västmanlands sjukhus och vi hade både kul tillsammans och arbetade effektivt, säger Per.
– Min roll som dietist är viktig när man bedriver obesitaskirurgi då kostförändringar är avgörande för att patienterna ska må bra efter operationen. Vi vill utreda innan och följa upp efter så att allt blir bra. Tillsammans med Per startade jag också upp överviktsenheten på Region Västmanland och jobbar idag även med Kirurghusets verksamhetsutveckling, säger Maria Berglind, dietist och verksamhetsutvecklare på Kirurghuset.
För att kunna garantera kvalitet och kontinuitet i vården har Kirurghuset en välutvecklad personalpolicy.
– De som jobbar här ska vara fast anställda, ha arbetat som specialister i minst fem år och alla ska bo här i Västerås. Bor man här så känner man större engagemang för orten. Vi vill inte ta in hyrpersonal som byts ut eftersom. Det ger dålig kontinuitet, säger Kaveh Sobhi som är narkossköterska och biträdande verksamhetschef på Kirurghuset.
ÄVEN FINANSIERINGEN BEHÖVDE falla på plats innan Kirurghuset kunde dra igång.
– Vår ekonomiska strategi är att inte ta lån. Vi finansierar verksamheten med interna medel och växer i den takten som ekonomin tillåter. Sedan 2006 driver jag och min fru Simin en vårdcentral i Västerås som heter Servicehälsan. När den efter många år började gå lite plus har vi lagt undan vinst i ett holdingbolag. Det är det vi nu satsat i det här projektet, säger Per.
DET VAR EN stor utmaning att hitta rätt lokaler för de specifika behov som en kirurgisk verksamhet har.
– Vi tittade på flera lokaler i Västerås men hade svårt att hitta lokaler som skulle fungera. Därför började vi även snegla på alternativ i Stockholm men det kändes inte lika kul. Jag är född i Skultuna och är lokalpatriot. Jag vill göra något bra för staden. Bor man i Västmanland ska man kunna bli opererad här utan att stå i kö i ett år eller bli skickad till andra regioner. Om patienter söker sig till exempelvis Stockholm, så går personalen dit så småningom också. Därför känns det viktigt att erbjuda en intressant arbetsplats, så att kompetensen stannar kvar i Västmanland. Arbetstillfällen och inresande patienter skapar dessutom skatteintäkter lokalt, säger Per.
PLÖTSLIGT DÖK DEN perfekta lokalen upp i centrala Västerås.
– Tidigare låg det en ortopedklinik här. De gick i konkurs och vi kunde ta över de här lokalerna i Skrapan. Det var tur i oturen för oss. De hade renoverat kirurglokalerna 2019, så det var toppmodernt. Även om vi fått renovera mycket, så fanns grunden vad gäller indragen ventilation som annars hade kostat skjortan. Ortopeden Daniel Reiser har ritat det här lokalerna och jag vill verkligen säga hatten av för honom, säger Per.
KIRURGHUSET ÄR OCKSÅ väldigt nöjda med samarbetet med hyresvärden Castellum.
– Man känner att de vill vara tillmötesgående vad gäller ombyggnationer och avtal. Båda parter gynnas ju om det går bra för verksamheten. Det är höga krav på hur en operationsavdelning ska se ut vad gäller ventilation och brandsäkerhet med mera. Patientsäkerhet är det centrala fokuset och det hade inte gått att få till utan en bra hyresvärd, säger Kaveh.
UNDER VÅREN KUNDE Kirurghuset teckna ett rikstäckande vårdgarantiavtal.
– Det betyder att patienter i landets samtliga regioner som väntat mer än 90 dagar kan vända sig till oss för att få vård. På varje region finns en vårdgarantienhet som patienter kan vända sig till. Dessa skickar sedan patienterna vidare till oss, säger Maria.
– Det har varit väldigt positivt för Kirurghuset, fyller Per i. Till exempel skickar Region Dalarna många gastroskopi- patienter till oss och Region Värmland har börjat skicka patienter med bråck till oss. Vårt läge bara 200 meter från stationen underlättar mycket för inresande patienter. Flygbussen från Arlanda stannar även precis utanför. Den omedelbara närheten till Hotell Plaza är också ett stort plus. Att det är så lätt att ta sig hit i jämförelse med motsvarande kliniker i Stockholm är en stor fördel för patienterna. Vår målsättning är också att det ska vara billigare att skicka patienter till oss än till andra regioner.
PER BERÄTTAR ATT de har satsat mycket på utrustningen, som i vissa fall är modernare än den som den offentliga vården använder. Perspektivet handlar hela tiden om att ge patienterna den vård de själva hade velat få om de var sjuka.
– I alla situationer där jag funderar på vad som är rätt går jag till mig själv. Vad hade jag velat att doktorn gjorde om jag varit i den situationen? Det är en bra moralkompass, säger Per.
ETT EXEMPEL PÅ det är att Kirurghuset är en av få kliniker som erbjuder patientkontrollerad sövning vid gastroskopi och koloskopi, alltså titthålsundersökningar via munnen eller ändtarmen.
– Patientkontrollerad sövning innebär att patienten söver sig själv med en knapp som är kopplad till en pump med narkosmedel. På så sätt kan patienten söva sig själv om undersökningen blir för jobbig eller smärtsam, berättar Kaveh.
– Jag var skeptisk först, men blev helt såld när jag såg det i verkligheten. Hur hade man velat ha det själv? Inte hade man velat svettas och ha det jättejobbigt. Jag hade velat somna in och sova ifrån eländet och vakna upp när det var klart. Det finns idag sällan någon anledning att utsätta patienter för kraftigt obehag eller smärta. Ofta kan man minimera obehaget. Modern sjukvård ska vara så smärtfri som möjligt, säger Per avslutningsvis.