Foto: Magnus Stenberg

– Jag krigar mig alltid tillbaka

Baharak Soleymani från Västerås är en av Sveriges bästa padelspelare. Efter att under ungdomsåren varit en lovande tennisspelare har ändå resan till världstoppen varit lång och krokig.

Baharak växte upp på Bäckby i Västerås och började spela tennis redan som 6-åring.
– Då spelade jag både tennis och fotboll. När jag blev äldre var jag tvungen att välja, då blev det tennisen. Högstadiet gick jag på Viksängsskolans idrottsprofil och som bäst var jag rankad trea i Sverige i min årskull. Många sa att jag var en talang som kunde komma långt. Men när jag var 16 år lade jag av. Jag älskade att spela matcher men gillade inte att träna och ville ha mer tid med kompisar.

I efterhand funderar Baharak på om hon egentligen borde satsat på fotbollen istället.
– Tennis är en ensamsport och jag är mer av en lagmänniska. Jag gillar lagkänslan och att man kan peppa varandra som i padel. Tennisen passar kanske mer för den som är introvert men för mig kändes det rätt ensamt.

Efter gymnasiet började Baharak jobba som säljare.
– Då har du kollegorna och vi kan peppa och motivera varandra. Det gillar jag. Även om du jobbar för din egen lön så är vi alla ändå på samma lag. Jag är en tävlingsmänniska och ville bli bäst redan från första dagen och jag blev också månadens säljare direkt. Jag tror att många idrottare har det här i sig och har bra förutsättningar att bli en bra säljare. När det finns en tävling vill jag vinna, oavsett spel, yrke eller idrott.

År 2009 startade Baharak ett eget säljbolag med tio anställda.
– Det var en rolig utmaning att driva eget. Jag gillar att peppa andra och få dem att leverera. Vi sålde telefonlösningar till företag och jag gillade verkligen att lära upp de som aldrig ens arbetat med sälj tidigare.

Ohälsosam livsstil

Under den här tiden hamnade Baharak i en ohälsosam livsstil långt ifrån den elitidrott hon sysslat med som tonåring.
– Jag åt bara skräpmat och vägde som mest 98 kilo. Då kände jag att det här fungerar inte längre och valde att göra en stor förändring i både kost och träning. Jag hade försökt och misslyckats tusen gånger redan tidigare men den här gången började jag blogga om det. För mig blev det moroten att alla visste om det och jag vägrade att misslyckas framför alla. Det blev som en tävling.

Första mötet med padel

Livsstilsförändringen innebar att Baharak började träna igen.
– Jag körde mycket crossfit och gym tills jag hittade padel 2017 av en ren slump. Jag saknade bollsport och att tävla så jag frågade en killkompis om vi skulle spela badminton. Han svarade att vi måste köra padel och jag frågade: Vad är det? Jag hade aldrig hört talas om det ens en gång. När jag provade fattade jag ingenting av reglerna men jag blev ändå helt fast! När Åsa Svensson öppnade Padelhallen på Klockartorpet i Västerås var jag där nästan varje dag för att spela. Det blev som en drog, så roligt var det. Men då hade jag ingen tanke på att börja tävla.

Men några månader senare kom ändå matchdebuten.
– Åsa frågade om jag ville följa med på en tävling i Uppsala så vi åkte dit och vann den tillsammans. Andreas Ern-vall som är en stor profil inom padel såg mig spela där och tyckte att jag hade potential. Så i april 2018 fick jag en plats på ett läger där landslagstruppen skulle tas ut. Jag tyckte det var jättekul att vara med, men inget mer med det. Men senare samma år fick jag veta att jag blev uttagen till landslaget. Så 2018 spelade jag VM i Paraguay och vi kom på 11:e plats.

Efter det tränade Baharak i Spanien och spelade Swedish Padel Tour.
– 2019 fick jag och Antonette Andersson som jag spelade med wildcard till World Padel Tour. Det var bland det största jag varit med om, jag fattade inte vad som hände. Vi förlorade mot de som låg 32:a i världen, men det var först i tredje set det avgjordes. De var riktigt chockade, vi höll på att skrälla ordentligt. Jag och Antonette vann efter det de flesta svenska tävlingarna enkelt.

Satsning fullt ut

Efter World Padel Tour kände hon att nu var det dags att ge padel ett riktigt försök.

– Jag kände att jag skulle kunna nå topp 50 i världen om jag bara tränade ordentligt. Så jag tränade, spelade och utvecklades till en bättre spelare. Samtidigt drev jag företaget. Jag tog mig till plats ett i Sverige och i december 2019 vann jag tillsammans med Antonette den största tävlingen i Sverige, Masters. Efter den matchen bröt jag ihop, jag var så utmattad. Det var sån stress att driva företag, resa och träna. Det funkade inte.

Nu bestämde sig Baharak för att avveckla företaget och istället satsa fullt ut på padel.

Historisk insats för padel

– På World Padel Tour 2020 i Marbella skrev jag historia. Vi kom in i kvalet och slog ut de förstaseedade i en tuff match. När vi slog in matchbollen så bara grät jag. Det var en fantastisk känsla, jag har aldrig varit så otroligt glad. Men bara tre timmar senare skulle vi spela nästa match. Det hade tagit så mycket energi, känslor och nerver, så vi klarade inte riktigt av att ladda om. Men resultatet var ändå historiskt, ingen kvinna eller man från Sverige hade tagit sig till huvudturneringen i padel-världscupen. Efter det blev jag också första svenska spelare att ta sig in på topp 100, idag är jag rankad 93:a i världen.

Skadan

Trots en bra start visade sig 2020 bli ett motigt år för Baharak.

– När pandemin kom satte den stopp för allt. Jag fortsatte spela matcher på hemmaplan men det var svårt att lägga upp träningen när framtiden var så osäkert. Det enda jag ville var att tävla. Det var så frustrerande att inte kunna fullfölja säsongen som planerat när jag kände mig i min bästa form.

När tävlingar skulle komma igång igen under sommaren fick hon sitt nästa bakslag.

– Tre veckor innan tävlingen kände jag plötsligt att det var något fel med mitt knä. Då hade jag för första gången grenspecificerat min träning för padel med Claes Hellgren och Hans Johanssons team i Västerås och jag var mer tränad än någonsin. Jag lät flera specialister kolla på knät och fick grönt ljus att köra. Men redan första matchen vek sig knät totalt, jag låg bara där och skrek. Det visade sig vara yttre minisken och jag fick snabbt komma in på operation.

Vägen tillbaka

Nu är Baharak inne på sjätte månaden av rehab-träning.
– Jag är glad att jag inte visste innan hur lång tid det här skulle ta. Rehaben har varit den tuffaste perioden i mitt liv. Jag har sprungit varje dag i åtta år, inte för att jag älskar inte att springa utan för att det inte finns något som endorfinerna efter en löprunda. Nu fick jag inte bada, inte vara i solen, inte gå. Jag satt bara hemma i en kokhet lägenhet och grät. Efter två månader fick jag ta en promenad och då grät jag av lycka. Det har varit extra tufft med allt det här under pandemin, annars kunde man lättare har distraherats av annat. Det har varit en mentalt tuff resa men nu börjar jag äntligen se ljuset.

Comeback på padelbanan

Även om hon har lite kvar av rehabiliteringen så är Baharak tillbaka på padel-
banan. Nu med nya kunskaper om träning.

– Jag har aldrig värmt upp i mitt liv, aldrig stretchat eller gjort något i förebyggande syfte. Jag har inte haft någon hjälp utan kört på själv. Tillslut sa kroppen ifrån, då får man tänka om. Förr kom jag fem minuter innan match, nu kommer jag en halvtimme tidigare för att hinna värma upp och stannar 45 minuter efteråt. Det är lite mer professionellt.

När säsongen drar igång sista helgen i februari kommer Baharak att göra riktig premiär på den svenska padeltouren.

– Jag ska spela svenska touren med Sofia Arvidsson och på världstouren med en spanjorska. Det blir också en ny tour som heter Euro Finans Invitational. Det har varit riktigt kul att få vara på padelbanan igen, men jag kommer behöva fortsätta med rehab hela säsongen. Rehab, rehab, rehab. Dessutom krävs det att jag vilar ordentligt efter varje match.

– Exakt hur det går får framtiden visa. Jag kommer att vara ödmjuk och spela varje match som om den vore den sista.

Söker sponsorer

För att lyckas med sina högt ställda mål är Baharak på jakt efter fler sponsorer.

– Jag har redan en racketsponsor och någon ytterligare sponsor vilket gör att jag kommer kunna spela WPT. Men målet är att kunna satsa på padel heltid och kunna betala hyra och mat förutom tävlingarna. Det går inte om jag inte lyckas hitta fler sponsorer. Nu måste jag hitta olika lösningar med jobb och då är det svårt att satsa till 100%. Drömmen är att hitta sponsorer som vill göra den här resan till värlstoppen tillsammans med mig. Padel är en växande rörelse som kommer att bli en tv-sport och det märks att många företag vill vara med på tåget. Men det vore förstås extra kul att ha en sponsor från sin hemstad.

Att hon just varit skadad ser hon inte som ett hinder för framtiden.

Jag hade inte orkat

– Jag låg etta på rankingen i Sverige länge trots min skada och jag skrev mina första sponsorkontrakt efter skadan. De valde att satsa på mig i alla fall eftersom de vet hur jag är som person och att jag alltid krigar mig tillbaka. Det är så många som hör av sig till mig efter skadan, som hejar på mig och vill ha mig tillbaka. Det hade jag aldrig trott.

–Jag är bara en vanlig tjej som spelar padel. Men det är fantastiskt, jag tror inte att jag hade orkat annars, säger Baharak Soleymani avslutningsvis.

PROFILEN

Baharak Soleymani

Roll: Professionell padelspelare

Ålder: 35 år

Bor: Västerås

Bakgrund: Efter att ha varit stor talang i tennis tog Baharak en lång paus från idrottande för att istället arbeta som säljare. Hon började träna padel för att komma i form, och kom snabbt upp i Sverigetoppen och siktar nu vidare mot världstoppen.