Hjälper ledare att lyckas
Magnus Jonason har en lång erfarenhet som utbildare inom ledarskap, bland annat åt
försvaret och ICA. Under de senaste 20 åren har han drivit egna företag och hjälper idag
många innovativa entreprenörer. Han brinner för företag som är med och utvecklar
samhället och förändrar hela branscher, så kallad disruptiva företag.
Hur hjälper du disruptiva företag?
– Det är små och medelstora bolag där det finns en omvälvande innovation, duktiga
människor och bra idéer. Ofta har de kommit en bra bit på vägen i sin resa, men saknar struktur. Jag kan gå in i en styrelse och ge andra perspektiv på verksamheten eller arbeta mer personligt med ledningen eller ägarna. Ofta har de en övertygelse, passion och ett högre syfte med sin verksamhet men behöver hjälp på vägen framåt.
De här företagen har hittat en lucka i marknaden som de vill göra något åt.
– För att det ska resultera i en produkt krävs övertygelsen om att man är något stort på spåret. Ska du lyckas med det här behöver personligheten vara engagerande så att du drar till dig fler människor.
Vad avgör om ett bolag lyckas eller inte?
– I media får man lätt en skev bild när bara de som lyckas får synas. Innan man når dit krävs uthållighet och mod. Det finns heller ingen färdig karta att följa, kanske behöver kartan ritas under arbetets gång. Det gäller också att inte ha övermod, ta kalkylerade risker och hämta information från andra människor. Jag skulle summera det i uthållighet, mod och kalkylerad
risk samt en inspirerande övertygelse. Har du de här egenskaperna, så är inte pengarna ett problem. Det kommer finnas dem som vill satsa på dig.
Magnus tycker att i många företag finns behov av att vara mera modig och våga fatta beslut. Resultatet är annars ett otydligt ledarskap som skapar problem.
– En sådan sak är mellanchefers position som ofta kan bli utsatt. Ofta beror det på otydligheten i uppdraget. Känsliga frågor studsas nedifrån och upp och sedan tillbaka. Styrelsen vet kanske inte heller hur de ska handskas med det. Organisationer behöver öva på att fatta beslut i osäkra situationer. Ibland måste man våga, det kan ju korrigeras i efterhand.
Pandemin ställde särskilda krav på organisationer.
– De företag som hade tydliga uppdragsbeskrivningar och var redo att tänka i scenarior
klarade sig klart bättre. De som arbetade mer ad hoc hade det svårare och fick ha massor av digitala möten för att reda ut saker. Pandemin tydliggjorde att vi behöver ha en beredskap, ett synsätt av ständigt lärande och en förmåga att ställa om och vara uthålliga.
Pandemin gjorde också tydligt hur snabbt nya tjänster kan skapas.
– Om du står inför en ny marknad eller ny situation kan det vara bra att tänka på de glidningar i branscher som skedde under pandemin, hur många kände till Zoom innan dess? De som hade en företagskultur som präglades av omvärldsanalys och öppenhet att ifrågasätta sina rutiner kunde snabbare ställa om. Då sitter inte alla bara och väntar på vad som ska hända. Det här beror mycket på ledarskap och den kultur vi skapar. Kulturbyggande har blivit än mer viktigt på grund av pandemin och den omställning vi står inför. I det sammanhanget blir värdegrunden viktig.
Värdegrunden måste samtidigt också synas i handling.
– Tar vi hållbarhetsfrågorna så är det viktigt att ha en genuin syn på utmaningarna så att vi
inte ägnar oss åt greenwashing. I varje steg du gör, måste du väga in alla delar av hållbarhet; miljön, människorna och ekonomin. Ur ett ledarskapsperspektiv är det viktigt att få in det i kulturen så att vi tänker på det hela tiden. Kommer det här bli bra, är det klokt?
Vad krävs för att lyckas som ledare?
– Först och främst är det viktigt att ha en insikt om dig själv och hur du fungerar i grupper. Nästa nivå i ledarskap är att kunna bygga mål och sammanhang. Det krävs ett ramverk som gör människor självgående i den riktning man tänker sig. Sista steget är att framtidsspana, ha koll på vad som händer och vad det kan få för konsekvenser. Du måste också genuint tro på andra
människor, för att du ska lyckas som ledare. Avvikande beteenden beror ju ofta på bristande erfarenhet eller utbildning, inte på illvilja.
Om en ledare inte har insikt om sig själv kan det leda till problem.
– Det är inte alla som kan vara ledare genom ett företags alla stadier. Att vara allt från entreprenör, skapa struktur till att förvalta. Många gånger kommer det in en ny person i ett senare skede av företagets utveckling. Det krävs stor personlig utveckling som kostar på rätt mycket om du ska orka ta bolaget igenom de här stadierna. Dessutom krävs stöd av
personer i en styrelse eller utifrån för att lyckas med den transformationen.
Hur förhåller sig chefskap och ledarskap?
– Många förknippar ledarskap med chefskap och är då mer intresserade av en påse med verktyg för chefer. Att se chefskap som ledarskap skapar problem för en själv och kan även förstöra en fungerande arbetsgrupp. Omvänt kan det finnas individer som påverkar gruppen väldigt mycket utan att de förstår det. De är viktiga att ta hand om och fånga upp.
Finns det kvar en svensk modell vad gäller ledarskap?
– Delaktighet, delegering och grupparbete är fina svenska traditioner. I många år tyckte jag själv att det kunde vara flummigt och ineffektivt att man kunde ifrågasätta chefen och inget blev gjort. Men med tydliga uppdrag och personligt ansvarstagande i grunden är det en framgångsrik modell. Efter att jag arbetet i Sydkorea har jag förstått att den svenska modellen förebygger och löser många problem då målen är förankrade hos medarbetarna. I Sverige är vi föregångare vad gäller prestigelösa rum. Det är något att vara stolt över, som vi skall vara rädda om och bevara inom systemen.
Dagens oroliga omvärld för med sig särskilda utmaningar.
– Det är en utmanande tid just nu. En viktig del i ledarskap är att känna sig själv och förstå sig själv i gruppen och hur gruppen fungerar utan mig. Det krävs dessutom att du är modig och uthållig. I oroliga tider blir det lätt panik, som under pandemin när alla köpte toapapper. I det fallet blir det viktigt att stå kvar, bibehålla en nyanserad bild och skapa lugn istället för att elda på. Uthålligheten hos ledarskapet kommer bara att bli allt viktigare, och än mer så i kristider. Det kräver ett annorlunda psyke för att stå kvar och inte sugas in i rädslan och osäkerheten, säger Magnus avslutningsvis.