Historisk plats för teater om svunna tider: Arbogas medeltida stadsmiljö
Arbogateatern är en fri teatergrupp som startade 2015 och har nischat in sig på föreställningar om Arbogas och Sveriges historia. Till sin hjälp har de avancerade historiska dräkter, mat lagad efter gamla recept och Arbogas medeltida stadsmiljö.
Emelie Hertzman är grundare och konstnärlig ledare för teatern. Hon har en bred utbildning inom både att skriva för scen, skådespeleri, teaterpedagogik, kostymtillverkning och ljusproduktion.
– Bästa sättet att få använda alla mina sidor var att starta en frigrupp.
En frigrupp har inte de stora styrda pengarna för att fullfölja ett sådant uppdrag som exempelvis en stadsteater har. Vi är fria att göra vad vi vill, men fattigare. Gruppen bedriver professionell verksamhet för teater både i Arboga och på turné. Ambitionen med föreställningarna är att komma så nära en svunnen tid som möjligt och det historiskt riktiga. Samtidigt är det fortfarande teater och bör följa en viss dramaturgi. Vi handsyr historiska dräkter helt utan teaterfusk som kardborreband och tryckknappar. För att det ska vara möjligt måste vi kunna återanvända dräkterna och hyr även ut dem.
Skymning över Arboga
I höst går det att se frigruppen spela teater på Arbogas gator och torg.
– Skymning över Arboga är en föreställning som vi har satt upp kring Allhelgona varje år sedan 2016. Vi lyfter fram de mörkare delarna av Arbogas historia, men föreställningen innehåller även humor och eldkonst. Varje år har vi några nya scener och en blandning av gamla, så att det blir en helt ny föreställning. Det är en av våra största uppsättningar som innehåller nästan 40 dräkter. Den spelas utomhus som en teatervandring där en vägvisare knyter ihop scenerna som bygger på Arbogas historia från medeltiden till sent 1800-tal. Man får chans att upptäcka Arbogas fina historiska miljöer och platser i stadskärnan där man kanske vanligtvis inte brukar gå.
Ett annat koncept är middagsteater.
– Vi har haft olika samarbetspartners, senast gjorde vi det konceptet tillsammans med Stadskällaren i Arboga. Publiken sitter vid bord med historisk servis och serveras en måltid efter historiska recept. Maten har lite annorlunda smakkombinationer som de flesta tycker är både spännande och gott. Åskådarna sitter mitt i miljön och teatern spelas runt omkring dem både före, efter och till viss del under måltiderna.
Hur kom det sig att du startade teatergruppen i Arboga?
– På en mindre ort finns det bättre möjligheter att bli en mötesplats för invånarna. Arboga har en rik och spännande historia och var en gång i tiden en av Sveriges viktigaste städer. Därför passar Arboga vår historiska nisch. Det är dessutom en fin stad med bra läge som lockar turister. Och det finns ett kulturliv här som bidrog till att jag såg potential i platsen.
Söker teatersäljare
Teatergruppen drivs som en ideell förening med lite mer än 15 yrkesverksamma medlemmar. Fler personer engageras vid behov.
– Jag jobbar heltid inom teaterföreningen med varierande arbetsuppgifter. Förutom föreställningarna syr jag kläder på beställning och arbetar som stadsguide i Arboga. Vi har en kostymassistent anställd på halvtid och söker en teatersäljare på minst 20%. Övriga, runt 10-20 stycken per år, är projektanställda och de flesta återkommer i flera projekt. Vi söker alltid nya medarbetare, statister till filmer och praktikanter i kostymateljén. Har man en relevant utbildning eller arbetserfarenhet kan man kontakta oss. Andra sätt att stötta oss är att bli medlem i föreningen. Men viktigast av allt är att komma och se föreställningarna som publik. Utan publiken är teatern ingenting, så vi välkomnar alla som vill komma och dela en upplevelse med oss.
Kan man boka er för privata föreställningar?
– Vi tar uppdrag på företagsevent och fester. Om man vill ha något mindre på en privat tillställning kan vi exempelvis spela upp ett utdrag ur pågående föreställning eller ordna modevisning med historiska dräkter på ett humoristiskt och lättsamt sätt. Det är bara att höra av sig om man är intresserad.
I Arbogateaterns femårsplan finnas bland annat påkostade uppsättningarför barn, att locka fler gruppresor till Arbogateatern och att fortsätta arbeta med film. Men det finns utmaningar.
– Just nu är vi fast i ett moment 22. Vi behöver en egen lokal för att kunna satsa och växla upp verksamheten, samtidigt som vi i nuläget är för små för att ha råd med en lokal. För tillfället har vi en repetitionslokal genom ABF. Ateljé, verkstad och förråd har jag hemma hos mig men med över hundra dräkter, rekvisita och servis för 120 personer tar det en hel del plats.
Vi söker och drömmer om en historisk lokal. Där vill vi ha en stor scen, verkstäder, förråd och ett ordentligt kök för middagsföreställningar. Förmodligen skulle vi behöva göra stora ändringar i lokalen för att den ska passa oss. För att få bidrag till att bygga om behöver man ett hyreskontrakt på minst tio år eller äga lokalen. Vi letar efter olika alternativ, som att flera går ihop och delar verkstad eller att hyra ut lokalen till fester och evenemang. Vi vill gärna hitta samarbeten och tar tacksamt emot tips och förslag, säger Emelie Hertzman avslutningsvis.