Generationsskifte i Köping ledde till ny etablering

För första gången har den sörmländska revisionsbyrån Rådek etablerat sig i Västmanland. Bakgrunden är kombinationen av att två revisorer ville arbeta lokalt där de bor och ett generationsskifte i Ekonomitjänster i Köping. Sedan den första augusti i år är Rådek delägare i Ekonomitjänster i Köping, som behåller namnet.

Redovisningsbyrån Ekonomitjänster i Köping erbjuder också revisionstjänster sedan företagsgruppen Rådek gick in som delägare. Foto: Ove Nilsson.

Framgång träffar Johan Rudengren som grundade Rådek 1986. Idag består företagsgruppen av sex kontor och över 100 anställda. Johan har nyss frånträtt vd-rollen för hela gruppen och blivit kontorschef i Köping för att hjälpa dem igång med verksamheten.

– Bakgrunden till att vi nu har vårt första kontor utanför Södermanland var att jag blev kontaktad av revisorerna Jeff Andersson och Victor Toreson. De arbetade på KPMG i Västerås men ville arbeta mer lokalt och var intresserade av att etablera sig i Köping. Inom revision och redovisning finns det inte så många lokala aktörer kvar, de flesta ingår i någon av de fyra stora kedjorna, berättar Johan.

Jeff och Victor var kollegor på KPMG i Västerås under flera år och kommer båda från Köping-Kungsör-området.

– Vi har hela tiden drivits av att arbeta med mindre till medelstora aktiebolag samt familje- och ägarledda företag. På KPMG låg fokus på de större affärerna och vi kunde inte vara lika nära företagen som vi ville. Dessutom hade vi koll på att det inte riktigt funnits någon lokal revisor i området. Vi fick kontakt med Johan på Rådek och la fram våra tankar vilket stämde bra med deras planer. Vi bestämde att tillsammans etablera något i Köping för att arbeta med Västra Mälardalen som marknad.

Victor och Jeff kände till redovisningsbyrån Ekonomitjänster som stod inför ett generationsskifte. Byrån drevs av Kent Gattinger och hans systerdotter Therese D Larsson.

– Kent fyllde 70 i somras och ville börja avveckla sitt engagemang. Frågan har varit hur företaget ska drivas vidare utan för stor förändring för byrån, kunderna och delägare. Vi är måna om det småskaliga och lokala och var inte intresserade av att sälja till någon av de stora jättarna som hörde av sig, berättar Therese. Men när Johan på Rådek tog kontakt föll allt på plats.

– Rådek är väldigt lika oss i hur man hanterar kunder. Jord och skog är en viktig del i båda företagens verksamhet. Vi passar bra ihop. De har köpt Kents aktier och ska starta upp revisionsdelen medan jag fortsätter vara delägare och driver redovisningsdelen. Det är superbra att vi får in Rådeks specialistkompetens att erbjuda kunderna nu när vi förlorar Kents kunskap. Det är bättre att vara med än emot dem om de vill etablera sig i Köping, säger Therese.

– I ett sånt läge som vi har här är det väldigt viktigt att de som säljer, i det här fallet Therese, tycker att det är en bra idé och känner sig nöjd med hur hon ska jobba i framtiden. Annars är risken att hon startar eget och blir en konkurrent, tillägger Johan.

Hur gick tankarna mellan att ta över en befintlig verksamhet mot att starta upp ett nytt kontor?

– Rådek har många nyetableringar i ryggen och vi har lärt oss att det tar upp till fem år att starta upp något nytt. Det är ett hårt och ensamt jobb innan man är etablerad. Det är bättre att hitta en samarbetspartner som man förvärvar. Alla anställda på Ekonomitjänster kommer stanna kvar. Och kunderna kommer nu utöver lön och redovisning också kunna få hjälp med revisionstjänster, berättar Johan.

Även Rådek står inför ett generationsskifte.

– Jag har fyllt 65 år och en så stor organisation som Rådek ska inte ledas av en pensionär. Jag har slitit hårt i många år och nu vill Emil Flodkvist ta över. Det känns bra. Utmaningen med generationsskiften är ofta att de äldre inte vill släppa ifrån sig makten och inte tror att de yngre klarar av arbetsuppgifterna. Rådek har skapat en modell för yngre att bli delägare i ett tidigt stadium och successivt ta över. Det bör finnas en sjösatt plan för generationsskiftet när man är i min ålder. Det blir inte enklare om man väntar, säger Johan.

Vad tänker du om förutsättningarna i Köping?

– Det är speciellt att det i praktiken bara funnits en revisor i Köping trots att det är en företagstät stad. I Katrineholm, som är ungefär lika stort, finns det tio revisorer. Även i närliggande orter som Arboga, Kolsva och Kungsör saknas det revisorer. Våra kollegor på de stora företagen stänger och flyttar till Västerås. De gör sig av med de uppdrag vi vill ha. Så det blir jättebra att etablera oss här. Det var många bitar som föll på plats i Köping, speciellt med Jeff, Victor och Therese, säger Johan avslutningsvis.