Från orientbutik i city till växande galleria i Bäckby

Sahand Supermarket har länge varit en populär orientbutik i Västerås city. I somras tog vd Reza Safaeimanesh chansen att utöka verksamheten i en ny lokal på Bäckby och sålde citybutiken. Livsmedelsbutiken har nu vuxit till ett eget litet universum med alltifrån bageri till frisör och blomsteraffär.

Foto: Sahand Supermarket

– I den nya lokalen kan vi ha en mycket bredare verksamhet än vi hade i gamla butiken på stan. Här blir vi som en liten galleria. Utöver vår livsmedelsbutik driver min fru Eda, som är utbildad florist, en blomsteraffär, en frisörsalong hyr in sig i lokalen, vi arrenderar ut den manuella köttdisken till riktiga köttmästare och har startat både en restaurang och ett eget bageri. Vi är jättestolta över hur verksamheten har utvecklats. Det är många företagare som frågar om de kan hyra in sig hos oss, i framtiden kanske vi kan hyra ut delar av den yta som idag är lager. 

Reza har en lång historia inom företaget. 

– Jag började som anställd på Sahand på 1990-talet och fick på det sättet lära mig alla delar av butiksarbete från beställningar, prissättning och personal. År 2005 köpte jag företaget. Då var det en liten butik på 200 kvm som vi drev inne i Västerås city. Vi letade länge efter större

lokaler med tillgång till en egen parkering. I juni tog vi över en lokal i Bäckby med 1200 kvm butiksyta och 600 kvm lageryta. I lokalen har det tidigare legat en möbelaffär. Efter att vi tog över lokalen har jag ritat om och renoverat hela butiken själv. Bygga och renovera är en passion jag har och även i förra ­butiken byggde jag allt själv. Jag har ingen utbildning i det, men jag har lärt mig ­genom åren. Den 14 juli kunde vi öppna på Bäckby.

Framtid finns på Bäckby

Premiären gick väldigt bra och undan för undan har allt fler kunder hittat till Sahand Supermarket. 

– Vår framtid finns här på Bäckby och hittills har det lyckats bra. Vi har ett bra rykte sedan tidigare och märker att många uppskattar att vi kunnat ut­öka utbudet, samt alla nya verksamheter här. Våra kunder kommer inte bara från Västerås, utan även från andra ­delar av Västmanland och Eskilstuna. En stor anledning till att vi valde den här lokalen, är att vi nu har en egen parkeringsplats med 50 platser. En viktig anledning att vi lyckas klara oss så bra i konkurrensen är våra låga priser och vårt stora utbud.

Sedan 2016 drivs Sahand Supermarket av Reza tillsammans med sin kompanjon Mohammad Kuremarki. 

– Vi har en bra uppdelning mellan oss, han har extra koll på prissättningen, vilket är extra viktigt nu när vi har så stor inflation och dessutom mer övergripande ansvar för ekonomin. Det är ett bra team som jobbar hos oss, efter att vi öppnade här på Bäckby har vi rekryterat tre nya anställda. I restaurangen behöver vi kanske bli ytterligare två-tre till. 

Hur är utbudet på livsmedel? 

– Vi är faktiskt en av Sveriges största orientbutiker idag. En viktig sak att nämna är att vi inte bara säljer mat från länder i Mellanöstern som Iran, utan även mycket mat från Turkiet, Spanien, Polen, Bosnien, Thailand och Kina. De enda som har så brett utbud som vi är några få butiker i Malmö och Göteborg. 

Lång kö till bageriet

Ett viktigt tillskott i den nya lokalen är bageriet. 

– Våra bagare bakar bröd två gånger om dagen, så det finns alltid färskt bröd att köpa. När de bakar bildas det alltid en lång kö med kunder som vill köpa, så det har varit en lyckad satsning. Vi har även fått en lyckad start för vår ­restaurang. På sikt kommer vi låta  ­någon annan driva den, men just nu ­driver vi den och även kaféet i egen regi. 

Har du alltid haft det här drivet att utveckla saker? 

– Ja det har jag, jag vill alltid förbättra saker. En av de företag jag satsar på vid sidan av Sahand är glassföretaget Aros Ice Cream. Vi tillverkar glassen själva helt utan tillsatser och säljer i cafét. Dels gör vi en gelato, dels en traditionell persisk glass som blivit väldigt populär. 

Berätta mer om bakgrunden till Aros Ice Cream. 

– Min kusin Armin Samadi Bahrami lärde sig tillverka glass när han bodde i Iran, och när Armin flyttade hit så startade vi glassföretaget. Än så länge är det ett handelsbolag men det kommer omvandlas till ett aktiebolag. Vi startade Aros Ice Cream för två år sedan och har redan avtal med vissa grossister. Nu håller vi på att ta fram nödvändiga certifikat för att kunna producera i större volymer och leverera till de stora butikskedjorna också. Vi har flera butiker som visat intresse. 

Finns det några utmaningar på vägen mot att utveckla företaget än mer? 

– Inflationen är förstås en utmaning, för oss precis som andra företag. Men en stor anledning att vi klarat oss så bra är flytten till Bäckby. Om vi haft den här lokalen med det här breda sortimentet redan för 4-5 år sedan hade vi klarat oss än bättre. Jag är glad och stolt över att allt har gått så bra i den nya lokalen. Det är kul att få så mycket positiv feedback från kunder också. 

Har du några ytterligare nya satsningar på gång? 

– Vi för just nu en dialog med fastighetsägaren om att bygga ut vår restaurang- och bageridel. För bageriets del vill vi utöka med fler bagerimaskiner för att baka andra typer av bröd. I restaurangen vill vi komplettera pizzeria och kebaben med en kolgrill. Planen är att utöka restaurangen med 30 kvadratmeter på framsidan och bageriet med lika mycket på baksidan. Så fort vi får bygglov börjar vi bygga och till våren är kolgrillen förhoppningsvis färdig, säger Reza avslutningsvis.