Vi får vara tacksamma att vi haft uthålliga ägare som har drivit vidare verksamheten trots flera år av förlust säger Lars Christiansson, VD på Surahammars Bruk.

Med elektroplåt ser framtiden ljus ut för Surahammars bruk

Surahammars Bruk har en lång historia bakom sig, och räknas som ett av Sveriges äldsta bolag med verksamhet redan från 1500-talet. Bruket har under åren haft flera olika ägare, ASEA, SSAB, British Steel och sedan 2007 Tata Steel. Efter att under många år haft en bristande lönsamhet ser nu företagets framtid ljus ut.

Planen är att under 2021 göra ett positivt resultat, där prognosen anger att vi kan vänta oss ännu bättre resultat 2022 och framåt, berättar Lars Christiansson, VD på Surahammars bruk sedan 1,5 år tillbaka.

Ultratunn plåt

Det som ligger bakom den planerade resultatförbättringen är nya förutsättningar på marknaden i kombination med den teknik som bruket har för att tillverka extremt tunn elektroplåt, så tunn som 0,10 millimeter. Företaget har utvecklat en produktfamilj som kallas Hi-Lite och som nu är högintressant för elbilsmarknaden. Hi-Lite är ett antal produkter i spannet 0,10-0,35 mm tjocklek, med mycket goda egenskaper både avseende mekanisk styrka och magnetiska egenskaper.

– Vårt första kundprojekt med elbilar är leveranser till en av Europas ledande motortillverkare, Magneti Marelli. Hi-Lite har i jämförelse med en standardprodukt 30% mindre effektförluster och ger 6% högre drivmoment. Vår elektroplåt, som utgör motorns rotor och statorkärna, möjliggör alltså att elbilar kan få ut större effekt än de annars skulle fått. Vilket gör att elbilen om allt annat samma kan åka längre på samma laddning. Även om vår stora tillväxt kommer att ske inom fordonsindustrin är våra industrikunder viktiga, där vi levererar elektroplåt till bland annat vattenkraftgeneratorer och stora elmotorer. Vi arbetar även med kunder som producerar konsumentprodukter såsom till exempel drönare och trådlösa dammsugare, där vår ultratunna 0,10 mm plåt gör stor skillnad.

Hantverk i tillverkning

Surahammars Bruk är en av få valsverk som kan producera så här tunn plåt.

– För att tillverka så här otroligt tunn plåt som vi gör krävs det att köra plåten fram och tillbaka i samma valsverk, ett så kallat reversibelt valsverk. Precis det arbetssätt som vi alltid haft och blivit duktiga på. Det gör att vi är en av några få valsverk i världen som kan leverera elektroplåt i den här extremt tunna kvaliteten. Fortfarande är idag arbetet också i mycket ett hantverk, vår duktiga personal är här en stor tillgång.

Byggde första bilen

Det är inte första gången som bruket levererar till industri med anknytning till bilar. Faktum är att 1897 byggdes Sveriges första bil här, en Vabis. De nya ägarna Tata Steel är också viktiga för brukets möjligheter i branschen, som är en av världens stora leverantörer till fordonsindustrin och dessutom ägare av varumärken som Jaguar och Land Rover.

100 miljoner i plan

För att klara av framtida leveranser så satsar nu bruket stort.

– De närmaste årens planerade investeringar är cirka 100 miljoner. Vi får vara tacksamma att vi har haft uthålliga ägare som har drivit vidare verksamheten trots flera år av förlust. Vi har en mycket kunnig och flexibel personal, där var och en behärskar flera olika avsnitt i produktionen. Det är en följd av att kostymen krympts under flera år. Nu behöver vi förstärka vår organisation, där vi nyligen bland annat anställt en produktionsledare, en försäljningschef och en produktutvecklare.

Inga orosmoln

Framtiden för Surahammars bruk ser ljus ut.

– Det har pratats länge om att elbilar kommer att slå igenom. Men nu är det verkligen så att det finns verksamhet bakom orden. Vi får en ny förfrågan varje eller varannan vecka om nya case där vi skulle kunna leverera elektroplåt. Vi ser inte heller några direkt orosmoln på himlen. Även om vi hämtar 95% av vår plåt från Storbritannien så ser vi i nuläget inget som pekar på att Brexit kommer att påverka oss negativt i någon större grad, annat än genom mer pappersarbete. Om utvecklingen går som vi tror kommer vi att rekrytera 25–30 anställda på arbetarsidan fram till 2025, säger Lars Christiansson, VD på Surahammars bruk avslutningsvis.