B721, från vänster till höger Arpad Farkas, Mitra Babaey, Anna Sterner, Martin Söderman, Kejhan Darvishi, Fahrim Shirinzade, Stev Bonhage, Theo Rüden, Zlatko Ostrogonac, Davor Ostrogonac.

Företagsakademi etableras för fullt på Bäckby Park

Den nya företagsakademin B721 håller på att etableras på Bäckby Park i Västerås. Bakom akademin står det nya investmentbolaget Mothership som vill hitta guldkorn där andra inte letar.

Grundarna av investmentbolaget Mothership är Kejhan Darvishi, Attila Farkas och Fahrim Shirinzade. På bara några månader har de gjort flera investeringar genom att gå in i nio bolag och även själva startat tre nya företag.

–Vi har lyckats vända ett bolag från förlust till vinst och ett annat bolag har fått till ett samarbete med världens största MMA-organisation. I och med investeringarna har vi insett att många bolag också behöver anpassade kontor. Det finns redan flera coworking-kontor i Västerås men det vi saknat är en akademi för företagare där man inte bara hyr en arbetsplats utan även får samtal med coacher varje vecka, målsättningar och en positiv press till utveckling. Vi tror att det är värdefullt att du har någon som hela tiden pushar dig och frågar hur mycket du säljer eller hur det går, berättar Fahrim.

Inte bara start-ups

Det är med utgångspunkt i det perspektivet som idén om företagsakademin B721 växte fram.
–Vi skapar en plattform för företag som är i behov av mer än bara kapital. Många tänker kanske att det bara gäller startups men vi arbetar med företag i alla storlekar. Vår senaste investering var i ett bolag som i år förväntas omsätta 50 miljoner kronor. Vi kör lite på det amerikanska stuket. Om du inte anstränger dig och lever upp till våra gemensamt satta mål åker du ut. Då finns det andra företag som vi kan lägga tid på. Företagen behöver inte ja-sägare omkring sig utan en struktur som hjälper dem framåt.

Coacher på löpande band

Tanken är att B721 ska bli en plats för samarbeten och utbyte.
–Vi ska vara en kvalitetsfaktor. Vi är ett växande team som jobbar med sälj, marknad, teknikutveckling och finans. Det är som ett löpandeband som företagen går igenom. Dessutom samarbetar vi med externa aktörer som Nordea, Almi, andra investerare och Region Västmanland. Om vi hittar ett intressant case så tar vi det vidare till en lämplig partner. Bland annat hjälpte vi flera kunder att få Almis marknadsföringsstöd i höstas.

Kontorslokalerna blev klara i slutet av januari, dock fick invigningen vänta på grund av pandemin. Intresset har varit stort och hälften av alla platser är nu uthyrda före den officiella invigningen.

–Det finns ett inflöde som vi tittar på men vi tar inte in någon bara för att betala hyran. B721 är delvis kopplat till Mothership. Vi behöver inte äga eller ha ett uppdrag i bolagen men de ska vara villiga att ägna några timmar varje vecka åt att få coaching. Vi satsar också på att få till en bra blandning för intern handel i huset.

Kontoret är i nuläget 249 kvadratmeter stort men de tittar redan på möjligheten att bygga ut.

–Mellinger fastigheter har varit helt fantastiska att jobba med, de har genomfört helrenovering av lokalerna och genom ett samarbete med IKEA blir det inrett som ett flaggskepp för deras kontorsmöbler. Det fins ett flertal kontorsrum, podcastrum, fokus- och meditationsrum, samtalsrum, konferensrum, foto- och videostudio, ett öppet kontorslandskap, två lounge ytor och fria parkeringsplatser. Pricken över i är vår egen foodtruck som står utanför och säljer pizza.

Vill bidra med syfte och vägledning

Att de valde att etablera ett kontorshotell just på Bäckby Park är ingen slump.
–Det mesta händer inne i city och det är ofta samma bolag som syns, får bidrag eller uppmärksammas i media. Vi grundare har alla kämpat hårt utan att ha fått något gratis. Ofta har vi fått ringa tjugo gånger och mailat minst lika många gånger innan vi getts en chans. Vår vision är att hitta guldkornen där ingen annan letar och bidra med mening, syfte och vägledning. Men vi är ingen välgörenhetsverksamhet, vi ger inte bort något gratis.

De många satsningarna bara några månader efter att Mothership startats har krävt mycket av de tre grundarna.

–Vi har alla länge jobbat med företagande på olika sätt. Drivit eget, varit konsulter och byggt upp ett brett kontaktnät både nationellt och internationellt. Vi fick ofta erbjudanden att hoppa på nya projekt, investera eller konsulta. Därför föddes Mothership. Istället för att hoppa in i ett projekt åt gången vill vi ta fram ace of the ace: det bästa på marknaden inom finans, marknadsföring samt försäljning och jobba som ett modernt investmentbolag, säger Fahrim Shirinzade avslutningsvis.