Northvolt Labs viktigt för att säkra framtida affärer

För precis ett år sedan berättade Emad Zand i Framgång om Northvolts framtida planer för 2019. Nu har vi träffat Katarina Borstedt, Director of Growth, på Northvolt för att lyssna hur deras utveckling varit och hur de ser på framtiden.

Hur har utvecklingen sett ut det senaste året på Northvolt Labs?
– 2019 var ett otroligt år. Från att bygget startade i april 2018 höll vi uppe ett taktfast tempo och lyckades producera de första battericellerna innan 2019 års slut. Så på bara ett och ett halvt år har vi gått från att stå på barmark, till att kunna arbeta i en världsledande tesproduktionsmiljö för litiumjonbatterier som aldrig tidigare funnits i vare sig Sverige eller Europa. Samtidigt har vi gått från att vara runt 200 anställda i företaget i början på 2019 till att vara över 600 idag, vilket är en god början, men på några års sikt behöver vi vara ett antal tusen, säger Katarina.

Milstolpar på Labs

Katarina berättar vidare om en av de stora milstolparna i företagets utveckling. Även i global konkurrens står sig anläggningen i Västerås otroligt bra.
– Northvolt Labs är den största och mest omfattande testproduktionsanläggningen för litiumjonbatterier i Europa, och det är svårt att se att den har väldigt många konkurrenter ens på den globala nivån. I mars förra året producerade vår forskning- och utvecklingsavdelning sin första prismatiska battericell. Det var en viktig milstolpe, som nu följts av att vi har producerat de första cellerna här i testfabriken, och kommer krönas av produktionsstarten i vår fabrik Northvolt Ett i Skellefteå under 2021.

Bidra till omställning

En av de största utmaningarna som Northvolt har lyft fram handlar om att hitta rätt kompetens.
– Vi har rekryterat spetskompetens från hela världen till Västerås, men är fortfarande på jakt efter fler. Det är en speciell uppgift att rekrytera till en industri som aldrig funnits i Sverige tidigare. Men vi ser också att många är lockade av att vara en del av elektrifieringen och bidra till klimatomställningen, samtidigt som de får chansen att vara med och bygga upp ett företag från grunden. Så även om vi har stora rekryteringsbehov har vi fantastiskt många som är intresserade och aktivt söker sig till oss, berättar Katarina.

Labs säkrar ordrar

Under sommaren 2019 fick Northvolt in stora investeringar i en nyemission och säkrade samtidigt framtida ordrar i miljardklassen. Vilken betydelse har det haft för Northvolt Labs?
– Självklart är vår stora orderstock viktig för att möjliggöra Northvolt Labs, men det är också lösningen med Northvolt Labs som har varit med och säkrat ordrar. Vi ger våra kunder möjligheten att komma till Västerås för att utveckla och industrialisera batterier utifrån sina egna unika önskemål eller prototyper, så vi tillsammans kan ta fram rätt leveransförmåga, livslängd och utformning för just deras produkt. Det är avgörande för många kunder.

Batteriåtervinning

Katarina Borstedt ser positivt på utvecklingen framåt och pekar på den stora potential som finns med anläggningen i Västerås. 

– Den största utmaningen är fortsatt att kunna växa i den extremt snabba takt som vi och våra kunder vill, och som behövs för att svara upp mot den växande efterfrågan på litiumjonbatterier med minsta möjliga klimatavtryck. Bara här i Västerås innebär det att vi går vidare för att etablera en pilotverksamhet för återvinning av batterier, som kommer bli en väldigt viktig del av vår affärsmodell, och tanken är att fortsätta expandera vår forsknings- och utvecklingsmiljö de kommande åren. Det ni sett hittills är bara början, säger Katarina Borstedt, Director of Growth, på Northvolt avslutningsvis.