Sala Silvergruva är perfekt som familjeaktivitet eller skolutflykt. Foto: Maria Andersson

En snart 400-årig konferenslokal 155 meter under jord

Framgång besöker Sala Silvergruva och får tala med en bergtagen historiker som kan berätta om en unik destination för både företag och familjer. Besökaren kan känna historiens vingslag från bergsbruket som historiskt varit Sveriges viktigaste industrinäring.

– Jag har varit lite till och från i gruvan men insåg att jag alltid kommer tillbaka hit. För två år sedan fick jag frågan om jag ville delta i ett utvecklingsarbete för att vidareutveckla och förnya besöksmålet, berättar Niklas Ulfvebrand, ursprungligen från Stockholm men trivs allra bäst på Sala Silvergruva.

Gruvan är öppen året om men är indelad i två säsonger. Just nu pågår gruvans sommarsäsong som tar slut i oktober då vintersäsongen startar.

– Det är ett fantastiskt område med 50 kulturbyggnader och vi kan erbjuda kultur och historia i ett. Just nu har vi guidade visningar på två olika nivåer i gruvan. Nytt för i år är att man även får åka ned och kolla på egen hand – självklart på ett säkert sätt. Det finns så mycket att upptäcka här, vi har utställningar, restaurang och teater. Det allra mest spektakulära är självklart allt som är under jorden. Under vinterhalvåret är vi mer fokuserade på grupper. Vi har då öppet för alla på helgen men under veckodagarna är det bara öppet för konferenser och mindre företag. Ovan jord kan vi erbjuda en vacker natur och något som blivit än mer populärt på sistone, nämligen en mountainbike-led.

Upplev gruvan med egna ögon

Om Sala Silvergruva ovan jord kan beskrivas som ett stort friluftsmuseum med vacker natur och fina kulturbyggnader, så är det svårare att sätta ord på upplevelsen under jord.

–Det går inte riktigt att förklara i ord, man måste egentligen åka ner själv och se det med egna ögon. Gruvan är väldigt stor med 20 km gruvgång, ca 200 bergrum och ett djup på 313 meter. Vi visar en del av det hela men inte allt på grund av att halva gruvsystemet är vattenfyllt. Du kan komma ned till 155 meter där vattnet gjort att du träffar på underjordiska sjöar. Det är lite hisnande att stå där nere i kylan och titta ner i vatten och konstatera att jag är 155 meter ner i backen men det här vattenfyllda schaktet som jag står framför fortsätter 100 meter till. Det är svårt att beskriva den känslan. Tänker man dessutom på att gruvsystemet är skapat innan tryckluftsborren och dynamiten, att allt är utgrävt för hand, det är en hisnande känsla.

Nere i gruvan finns det två större lokaler som kan användas som konferenslokaler.

–För lite mindre företag kan vi erbjuda en väldigt speciell och spännande miljö att konferera på, ni kan välja mellan en lokal för 45 personer och en lokal för 100 personer. Allt 155 meter under jorden. Vi erbjuder dessutom en visning i gruvan och en matupplevelse under jord, som erbjuds för såväl sällskap som företag. Det är en fantastisk upplevelse som jag rekommenderar.

Mat, dryck och skrock

Under hösten 2021 är det möjligt att boka in sig på guidade visningar, avnjuta en öl nere i gruvan eller lyssna på skönsång.

–I höst kommer det att finnas olika helhetsupplevelser. Vi har flera event och upplevelser som kombinerar historia och kultur med mat och dryck. Det går att sitta och avnjuta en öl nere i gruvan och känna in berget lite extra efter en guidad tur. Framåt höstlovet har vi många aktiviteter, då arbetar vi mycket med skrock som tema, inte så mycket skräck utan skrock och berättelser om berget. Det finns en lång tradition att sjunga i gruvan och i december har vi en Luciakonsert. Luciakonserten brukar vara väldigt uppskattad. Vi kommer även ha någon typ av adventaktivitet med mat och dryck ovan och under jord. Med tanke på pandemin är det mycket som ännu inte är helt spikat.

Borde vara ett av Sveriges mest kända besöksmål

Efter att verksamheten startat upp igen efter att ha stängt under pandemin ser Niklas fram emot framtidens aktiviteter och det kommande jubileet.

–Jag har en mycket positiv känsla för framtiden. Jag ser väldigt mycket fram emot 2024, då kommer det att bli en stor fest för att gruvan fyller 400 år. Det finns väldigt mycket potential här ute och faktum är att hade gruvan legat i Stockholm då tror jag att det hade varit ett av Sverige mest kända besöksmål. Jag tycker att vi ska fortsätta jobba för att göra oss ännu mer kända i vår tid helt enkelt, säger Niklas Ulfvebrand avslutningsvis.

Värdshuset vid Sala Silvergruva Restaurang.
Foto: Andreas Vollmer
Middag i gruvan.
Foto: Carl-Henrik Rapp
Konferens med mat & dryck.
Foto: Carl-Henrik Rapp
Ekosalen Echo Chamber.
Foto: Lars Olsson