Johanna och Lena Ryberg-Ericsson, Köping Musteri.
En mustig upplevelse i Köping
Köpings Musteri erbjuder dryckesprovning av must och cider gjord av frukt och bär, merparten från egen odling, och försäljning i sin gårdsbutik. Framgång träffar mor och dotter, Lena och Johanna Ryberg-Ericsson, som berättar om musteriet som ligger i en naturskön miljö tre kilometer utanför Köpings centrum.
Idén till företaget föddes när familjen stod vid ett vägskäl när det gällde driften av sin gård.
– Man kan inte leva på att bruka 35 hektar i vår generation så vi behövde göra något för att få gården att löna sig. Då bestämde vi oss för att satsa på en gröda som ger lite mer per hektar och som vi själva kan förädla till konsumenter, nämligen äpplen. Vi köpte även en äppelgård på tio hektar i Hallstahammar, som faktiskt var Sveriges första ekologiska fruktodling. Det är som en stor försöksgård med en enorm variation av framför allt äpplen men även plommon, päron med mera, berättar Lena.
Intresset för mat och dryck är stort hos både Johanna och Lena.
– Jag har bott på flera olika platser, allt från Öland till Australien, och alltid sysslat med lokal mat och dryck. Tidigare hade jag även en roll som matlandetambassadör för Västmanland och hade som ideellt uppdrag att framhäva regionens mat- och naturupplevelser, säger Lena.
Dryckesprovning populär upplevelse
Johanna har arbetat heltid med gården sedan hösten 2018. Hon berättar mer om vad som väntar en besökare.
– Vi har en obemannad gårdsbutik med ett stort urval av våra alkoholfria drycker som du kan kika på. Den är öppen mellan klockan 9 och 20 varje dag. Allt är självservice med Swish. Kunder kan ringa oss om de vill ha hjälp med råd och tips. Gårdsbutiken fungerar även som en konferenslokal och går att hyra för en kick-off, seminarium eller liknande. Många väljer att ha dryckesprovning som en aktivitet under sitt event. Det är bara att höra av sig till oss för att boka in lokalen de timmar eller den dag ni vill använda den.
Dryckesprovningar är en populär upplevelse.
– I våra dryckesprovningar kan ni testa på både must och cider. Håll utkik efter nästa event på vår hemsida. Är ni en grupp på fem personer eller fler kan ni höra av er för att boka in en egen provning.
Dryckesprovningen pågår cirka 1,5 timme och då provar vi fyra till sex sorter alkoholfria drycker. Till drycken serveras även en ost- och charkbricka med surdegsbröd samt kex eller friterat tunnbröd för att få sälta och umami. Dessutom ger vi en guidad tur i musteriet då vi visar hur maskinerna fungerar och hur processen går till.
Det finns även en möjlighet att besöka äppelodlingen i Hallstahammar.
– I slutet av maj varje år har vi grindarna öppna så att du kan komma och titta på träden som blommar. Då kommer ofta både amatör- och proffsfotografer. Det är rätt maffigt med 6 000 träd som blommar samtidigt.
Vill höja statusen för svensk dryck
Lena är ledamot i Svenska Dryckesakademien som arbetar för att höja statusen för svensk dryck.
– Idag har vi kommit långt i Sverige när det gäller svenska råvaror i maten. Det svenska köket har prisats internationellt för hanteringen av svenska råvaror. Drycker är däremot tyvärr ofta importerade från södra Europa.
Här finns mycket mer att hämta i form av svenska drycker som kan komplettera svenska rätter väldigt väl. När vi söker en mat- och dryckupplevelse utomlands vill vi ofta uppleva den unika smaken av en plats, varför ska vi önska oss något annat om vi turistar i vårt eget land?
Under pandemin har ställningen för svensk dryck stärkts berättar Lena.
– Det svenska vinet har tagit en enorm fart. I det alkoholfria sortimentet har intresset för den svenska musten också ökat. Det känns som att vi är på rätt väg. Det svenska ölet jobbar vi på. Tyvärr består det inte alltid av enbart svenska råvaror men vi kommer kanske dit så småningom.
Drömmer om en kultur- och matfestival
Intresset för mat och dryck är ett centralt tema för musteriet och i framtiden drömmer de om att arrangera en kultur- och matfestival.
– Vi ser på drycken som en del av en måltid. Vi gör få rena mingeldrycker utan försöker att tänka på våra drycker ihop med mat så att det blir en helhetsupplevelse. I framtiden skulle vi vilja bjuda in andra musterier eller gårdar och kombinera med musik, konst eller kanske poesi till en festival där man kan uppleva god närproducerad mat och kultur, berättar Johanna och Lena Ryberg-Ericsson avslutningsvis.