En ljus framtid för Västerås  Kongress

Efter flera tunga år för mötesnäringen ser nu framtiden ljusare ut. Västerås får återigen en stor aktör inom kongress och event, som just nu rustar upp centrala lokaler. Dit vill man locka mötesdeltagare från hela Sverige och samtidigt bli en positiv mötesplats för västeråsborna.

Det är Elite Hotels som håller på att etablera nya Västerås Kongress, vägg i vägg med Konserthuset och en kommande nybyggnation av Archus. Anders Karlsson, som är platschef på Conventum i Örebro sedan många år, tar nu samma roll även i Västerås.

– Conventum är en kongress- och event­anläggning som också drivs av Elite Hotels. Vi fick kontakt med fastighet­sägaren Länsförsäkringar Bergslagen efter att det stod klart att den förra operatören inte skulle driva vidare Aros Congress Center. Fastigheten har stort renoveringsbehov och i maj kom vi överens om att tillsammans göra en rejäl restaurering. När vi slår upp portarna hösten 2023 kommer allt vara nytt och fint med en lite annan rumsfördelning.

Redan i augusti drog Västerås Kongress igång ett av sina verksamhetsben.

– Vi driver restaurangen och köket i Konserthuset som ligger intill och ser till att det finns mat och dryck på arrangemangen i det huset. Det är en fullskalig restaurang som kan servera trerättersmiddag åt 600 personer. Men den är bara öppen vid bokningar eller andra evenemang på Konserthuset, än så länge.

Varför ville Elite Hotels satsa mer i Västerås?

– Västerås har ett starkt näringsliv med närhet till Stockholm och Arlanda, vilket ger andra typer av möten än i ­Örebro. Det är jätteintressant för oss. Elite Hotels är sedan länge etablerade i Västerås genom Stadshotellet. Det är ganska naturligt att kongressverksamhet ägs av en hotellkedja, eftersom vi hanterar så många gästnätter. Vi har känt oss välkomna i Västerås och har fått en positiv respons på vår ­satsning från såväl kommunen som näringslivet.

Samordning mellan orterna

Efter att ha drivit Conventum i drygt 10 år tar Anders med sig mycket erfarenhet till den nya verksamheten.

– Vi är väldigt trygga med hur vi ska hantera anläggningen och ser stora samordningsvinster mellan de två orterna vad gäller bokning och försäljning. Många organisationer har roterande stora möten som kan arrangeras i Örebro och Västerås olika år men med samma kontaktperson. Det är ju så nära mellan städerna och smidigt att resa. Många verksamheter har även etablering i både Västerås och Örebro, som Länsförsäkringar och Handelskammaren. Det är naturligt att vi också har verksamhet på båda platserna. Genom att vi kan kan låna resurser av varandra kan vi bli ännu bättre och proffsigare.

Vad kommer ni kunna erbjuda vid kongresser och konferenser?

– Vi är helhetsleverantörer för stora möten och sköter allt från deltagarhantering och logihantering till projektledning av möten och genomförande på plats. Vi har all service på plats i egen regi så som mat, dryck, teknik och hybridteknik. För de största mötena kan vi hyra in oss i konserthusets lokaler. Både möten och middagar kan vi arrangera för upp till drygt 1 000 personer. Främst är det svenska stora möten och event som är vår målgrupp. Men vi vill även bjuda in lokalsamhället och västeråsare till publika arrangemang som dryckesmässor, julshower och konserter.

Conventum vill locka till dryckesmässor, julshower och konserter.

Nyrekryteringar i Västerås

Under våren kommer nyrekryteringar att göras till verksamheten i Västerås.

– Eftersom vi driver de flesta avdelningar i egen regi behövs kockar, konferenspersonal, lokalvårdare, tekniker, vaktmästare och chefer på alla nivåer. Vi kommer att bli ett tjugotal fast anställda med massor av möjligheter för behovsanställningar vid större beställningar. På Conventum i Örebro avlönar vi cirka 400 personer om året. Även om vissa av dem bara arbetat något enstaka pass så visar det på hur mycket folk som behövs i den här typen av verksamhet.

Trots att det är nästan är ett år kvar till öppning börjar bokningskalendern redan fyllas på.

– Bokningskalender för september 2023 är redan öppen för bokningar och den har fyllts på bra. Efter först två års pandemi och sedan ett avbrott med renovering på 1,5 år finns det 3,5 års uppdämt behov att täcka. Så efterfrågan är stor. Vad vi hört är det bara positiva tongångar kring att vi drar igång, säger ­Anders Karlsson avslutningsvis.

Anders Karlsson, platschef på Conventum i Örebro, tar nu även samma roll i Västerås.