En lagerbyggnad byggd för människor

En av Europas största fastighetsutvecklare inom logistik, MG Real Estate, kommer bygga en 240 meter lång lagerbyggnad på hela 34 862 kvadratmeter på Hacksta i Västerås. MG vill förnya synen på logistikfastigheter och skapa miljöer som är moderna och trivsamma att arbeta i. Vi träffar Ann-Sofie Jonsson som representerar familjeföretaget MG i Sverige.

Skisser av hur MG Park Västerås kommer att se ut. Skisser: MG Real Estate

Ann-Sofie Jonsson har arbetat på MG i snart 2 år och kommer innan dess från Business Sweden där hon arbetade med internationella företagsetableringar.

– MG startades för 23 år sedan av ­Ignace De Paepe som redan 1985 fick ta över sin fars verksamhet inom mark­sanering. Idag är MG ett av Europas största ägare av moderna logistik­parker, men även en av de främsta inom sanering av kontaminerad mark. Vi är ett familje­företag med De ­Paepe som ensam ägare och är snabba till beslut. Ett exempel är när vi gick in i Norden för första gången 2015 då det akut behövdes en aktör som löste ett fastighetsbehov på Kastrup. Vi hittade en lösning och har sedan dess utvecklat flera logistik­parker i Danmark och ytterligare tre parker i Sverige, säger Ann-Sofie Jonsson, ­Commercial ­Manager ­Sweden, MG Real Estate.

Berätta om fastigheten som ni kommer att bygga på Hacksta?

– Det blir en modern logistikbyggnad som verkligen kommer att sticka ut. Dels när det gäller design och den gröna omgivningen, dels genom att vi skapar en ljus fastighet som man ska ­trivas att arbeta i. Vi satsar mycket på fina material, ljusinsläpp från golv till tak i kontors­utrymmen och grönska såväl på fasader som ute. Exempelvis kommer det vara träbjälkar istället för stål i taken. Det ger en helt annan ­känsla och intryck, och dessutom bättre tålighet mot brand. Första hyresgästen är klar, då Västeråsbolaget Twistshake kommer rymma både kontor och lager för sin verksamhet. Kvar finns cirka 26 000 kvadratmeter att hyra ut.

Ann-Sofie Jonsson, Commercial Manager Sweden, MG Real Estate.

 Ann-Sofie berättar att bakgrunden inom sanering syns även i företagets miljötänk. Ägaren De Paepe har dess­utom ett starkt intresse för design och att människor ska trivas.

– Vi tror att hela branschen kommer gå åt vårt håll. Det kommer bli allt viktigare att människor ska trivas oavsett om de arbetar i en logi­stik­fastighet ­eller ett kontor. Till exempel vet vi att människor trivs när de omges av grönska, därför satsar vi på grönska såväl på fasader som i omgivningarna runt fastigheten. Vi planerar även för cyklar, det ska kännas välkomnande att cykla eller löpträna på området på ett säkert sätt. Dessutom har vi solpaneler på alla våra tak. För att hänga med i utvecklingen har vi därför till och med startat vårt eget solenergiföretag. Vi arbetar även mycket med att optimera energianvändningen för att såväl hålla ned kostnader som ur hållbarhetsperspektiv.

Vad gjorde att ni valde att etablera er i Västerås?

– Faktum är att vi länge tittat på att etablera oss i Västerås och väntat på att det ska komma ut rätt mark och plats. Västerås är en stark industristad med såväl etablerade välmående företag som nya spännande företag. Den här kombinationen är väldigt spännande och för oss var det en given marknad att gå in på. När vi fick kontakt med första hyresgästen Twistshake kände vi att saker föll på plats. En viktig aspekt är också att vi hellre tittar utanför de största logi­stik­hubbarna och tittar hellre på att utveckla ett område. Att bygga på ­spekulation som vi gör är förstås en kalkylerad risk, men vi tror verkligen på läget. Vi har alltid en långsiktighet i allt vi gör, vi utvecklar fastigheter och hyr ut dem, men fortsätter sam­tidigt vara aktiva ägare. För att etablera och stärka långsiktiga relationer med hyresgästerna så sköter MG fastighetsförvaltningen. I nära samarbete med våra hyresgäster kan vi proaktivt ge råd om prestandaanalyser, exploateringsoptimering, under­hållskontrakt med hållbarhet i sikte.

Skisser av hur MG Park Västerås kommer att se ut. Skisser: MG Real Estate

Hur ser tidplanen ut?

– Vi har bygglov och även start­besked, snart är planen att komma igång med markarbeten. Under andra kvartalet 2024 kommer det att bli inflytt. Hela processen har faktiskt varit otroligt snabb. Dialogen med Västerås stad har varit otroligt smidig där de har hjälpt till med det som vi har efterfrågat. Det är jättekul och lovande. Nu vill vi bara komma igång med bygget. Vår inställning som familjeföretag är att arbeta med långa relationer till alla samarbetspartner. Under de senaste 23 åren har vi alltid arbetat med en belgisk byggentreprenör, men nu växer vi för snabbt för att de ska hänga med. Sannolikt kommer vi att bygga MG Park Västerås med en lokal entreprenör.

Hur ser framtidsplanerna ut?

– Från vår horisont hoppas vi att vi på Hacksta kommer skapa en fastighet som inspirerar fler att efterfråga våra lokaler. Vi vill definitivt växa i Sverige och i Västerås ser jag att det finns utrymme att växa mer. Den här etableringen ser jag som ett första steg. Vi ser till exempel att intresset för så kallade multimodala fastigheter växer och här är ju Västerås satsning på hamnen och kombiterminalen intressant. Vi vill gärna lära oss mer om de möjligheter det kan erbjuda på sikt.

Och om man vill titta på möjligheter att hyra in sig i MG Park Västerås, hur gör man då?

– Kontakta mig, det finns intressenter men inga ytterligare som har signat något och har förtur så ännu finns cirka 26 000 kvadratmeter ledigt, säger Ann-Sofie Jonsson avslutningsvis.