En framgångsrik satsning på öl och mat i Västerås

Ruths Ölhus har snabbt blivit en populär destination för ölälskare och matentusiaster i Västerås. Det är Carl Gustaf Forssbeck, en av grundarna av hamburgerkedjan Bores, som har öppnat Ruths Ölhus i den centrala lokalen i Mimerporten. 

För Framgång berättar han mer om satsningen. 

Ruths ölhus strävar efter en bekväm och trevlig atmosfär för alla åldrar.

– Vi älskar öl, både för dess fantastiska smaker och den underbara gemenskapen den skapar. När vi öppnade vår Bores-restaurang i Örebro presenterades den här fantastiska lokalen i Mimerporten för oss. Det var egentligen en annan ölhall som skulle öppnat där men fått förhinder och lokalen var perfekt för oss. Lågkonjunkturen har drabbat Bores och vi hade bestämt oss för att bredda verksamheten med öl, vilket är en produkt som säljer bra även i ekonomiskt svåra tider. Det gick snabbt från idé till handling. Inom fem månader hade vi skapat en färdig konceptrestaurang med 140 sittplatser. Det var en entreprenöriell utmaning och vi drog på oss snickarbyxorna för att själva bygga upp lokalen. Vi hade många lärdomar med oss från vår första restaurang och lyckades undvika tidigare misstag. Burgarkedjan är döpt efter vår farfar, så det nya konceptet namngavs efter farmor Ruth.

Sveriges största ölsatsning

Med stöd av ölkonnässören och restaurangchefen Dan Eriksson samt kocken Jocke Lindblom, som är kända namn inom restaurangvärlden, har Ruths Ölhus blivit Sveriges största ölsatsning. 

– Det fantastiska välkomnandet vi har fått i Västerås har verkligen berört oss. Att se så många människor komma och njuta av vår mat och dryck är en otrolig känsla. Vi är stolta över att vara Sveriges största ölsatsning och vi kan inte tacka nog för den stora lokala förankring vi har uppnått, tack vare alla medarbetare som delar vår passion för öl och mat.

Genom att samarbeta med olika bryggerier kan de skapa ett brett utbud av ölsorter och evenemang.

– Vi har inte mindre än 51 öltappar, vilket är ovanligt och ger oss möjligheten att erbjuda ett brett utbud av smaker och sorter. Vi tar också in olika bryggerier för att skapa variation och spännande evenemang. Till exempel hade vi nyligen ett polskt bryggeri som serverade grön och blå öl. Vi älskar att överraska våra gäster och bjuda dem på unika smakupplevelser.

Ruths ölhus har 51 öltappar.

Konceptet Svenskt ölhus 2.0

Maten på Ruths Ölhus beskriver de som husmanskost med en modern twist. 

– Vi rekommenderar alltid tre ölsorter till varje rätt för att förhöja smaken och ge en komplett upplevelse. Vårt mål är att erbjuda prisvärda alternativ som gör det möjligt för människor att äta en varmrätt och ta en öl utan att spendera mer än 230 kronor. Samtidigt finns möjligheten att njuta av en riktigt lyxig måltid och spendera mer om man önskar. Vi vill skapa en plats som är tillgänglig för alla, oavsett ålder eller plånbok. Fredagskvällarna på Ruths är speciella, med alltifrån ungdomar till pensionärer som sitter tillsammans och har kul. Vi strävar efter en bred, bekväm, gemytlig och trevlig atmosfär.

Carl Gustaf tycker det är viktigt att värna om lokal förankring och att samarbeta med närproducerande leverantörer för att främja det lokala näringslivet.

– Vi köper vårt kött från Västerås och försöker även ha lokala ölsorter. Vi har till och med ett eget bryggeri, Alliaria, som brygger vår egen IPA och pale ale. Vi vill att Ruths Ölhus ska bli en kedja med samma basutbud överallt, men samtidigt ha en lokal prägel. Gästerna ska känna igen sig när de besöker Ruths i Örebro, Gävle, Stockholm eller Linköping, men ändå uppleva något nytt och unikt.

Framtiden

Framtidsplanen är att fortsätta växa.

– Vår framtid är spännande och utmanande. Vi har planer på att öppna nya restauranger i flera städer, men det är viktigt för oss att inte ta några onödiga risker. Vi vill öppna endast när vi är så gott som helt säkra på att det kommer att fungera och att vi kan leverera samma kvalitet och upplevelse som vi erbjuder på vårt ursprungliga Ruths Ölhus här i Västerås.

Carl Gustaf väljer att inte bara fokusera på resultat.

– Vi är övertygade om att resan är lika viktig som målet. Det är jag och min bror Carl-Henrik som driver Bores och han stöttade mig i uppstarten av Ruths. Vi har lärt oss att ha roligt under hela processen och att vara seriösa utan att vara alltför allvarliga. Vi har byggt upp en stark relation som bröder och är tacksamma för samarbetet som vi har. Blod är tjockare än vatten och det finns en djupare förståelse mellan oss som gör att vi kan övervinna utmaningar och ta oss igenom svåra tider.

Mer än bara öl

– Ruths Ölhus är en plats där människor kan komma och njuta av god mat, fantastisk öl och en trevlig atmosfär. Vi strävar efter att ständigt erbjuda nya och spännande evenemang och rätter för att hålla intresset vid liv. Vi är ödmjuka inför framtiden och vet att vi måste fortsätta utvecklas och överraska våra gäster för att vara framgångsrika på lång sikt. Tillsammans med gästerna ska vi skapa minnesvärda stunder och en magisk resa i smakens värld, säger Carl Gustaf Forssbeck avslutningsvis.

Carl Gustaf Forssbeck, ägare.
Dan Eriksson, restaurangchef.
Jocke Lindblom, köksmästare.