Sofia Rask är ny VD på Systemair Sverige.

En fläkt av framgång i Skinnskatteberg

Systemair är idag en av regionens största företag. Efter en stor tillväxt och ett stort antal företagsförvärv har företaget gått en lång väg sedan starten 1974. Framgång träffar Systemair Sveriges nya VD Sofia Rask som berättar mer.

När Systemair startade sin verksamhet 1974 var det med en innovation, en rund kanalfläkt som gjorde installationer lättare. Sedan dess har erbjudandet breddats betydligt till att omfatta i stort sett allt inom inomhusklimat. Tidigare i år tog Sofia Rask över som VD för den svenska delen av koncernen.
– Jag har jobbat på bolaget i 14 år. Efter ingenjörsexamen i USA började jag här som konstruktör och har sedan dess hunnit med många olika roller. Närmast var jag teknisk chef i fem år. Under de år som jag varit på Systemair har mycket hänt. Ett tecken på det är de cirka 60 företagsförvärv som vi gjort, berättar Sofia Rask.

Långt mer än ett fläktbolag

En av de största förändringarna är att bolaget idag är långt mer än ett fläktbolag.
– Vi har gått från att vara en produktleverantör till att idag leverera mer av en helhet. Det vi gör är att leverera ett bra inomhusklimat och kan erbjuda allt utom ventilationskanaler. Idag kan vi erbjuda en bredd av produkter och lösningar inom allt från vanliga fastigheter till badhus och fartyg.
Vad finns kvar idag av bolaget som grundades 1974?
– Vår ursprungliga produkt den runda kanalfläkten säljer vi fortfarande bra av. Sedan är ju Gerald Engström, en av våra tre grundare fortfarande aktiv i bolaget som styrelseordförande.
– En idé som funnits med länge är vikten av lokal närvaro. Tack vare att vi förvärvat många fabriker i Europa så har vi alltid kunnat vara nära kunden. Det ger även logistik- och miljömässigt en stor fördel, du vill inte gärna transportera stora ventilationsaggregat genom hela Europa. I Sverige kan vi exempelvis leverera produkter inom 24 timmar och i Europa inom 72 timmar. Många gånger beställer våra kunder ventilationsprodukter i sista minuten vilket gör att våra leveranstider är en konkurrensfördel. Många andra leverantörer drar ned på sina lager men vi håller stora lager och finns nära våra kunder. Det är definitivt mot strömmen. På sikt kommer vi att jobba än mer med optimering av lager.
Vad ligger i din roll som VD för det svenska bolaget?
– Fokus är att ansvara för produktionsenheten i Skinnskatteberg. Där kommer vi att lägga ned stort arbete för att förbättra produktionen än mer, öka kapaciteten och optimera flöden i fabriken. Att möjliggöra tillväxt på den svenska marknaden är också en viktig del. Idag exporterar vi 70% av våra produkter. På den svenska marknaden har vi haft en lång historia som fläktleverantör där vi är marknadsledande. Folk känner igen oss som ”det är ni som säljer fläktar”. Vi måste utbilda våra kunder om att vi har ett mycket bredare erbjudande.
Systemair-koncernen omsätter idag 8,3 miljarder, varav den svenska delen står för 1 miljard.

Företaget betyder mycket för orten

Förutom att Systemair är ett av regionens största bolag är det Skinnskattebergs klart största arbetsgivare.
– Bolaget hade inte varit detsamma om det legat någon annanstans. Det kan kännas att Skinnskatteberg ligger lite avsides, men egentligen ligger det rätt nära många större städer. Bruksmentaliteten här ger en särskild kultur, det blir familjärt där företaget betyder väldigt mycket för orten. Jag upplever att det finns en stolthet att jobba för Systemair. Många kollegor började redan på 1980-talet och jobbar kvar
än idag.

Entreprenörsanda i företaget

Något som Sofia Rask lyfter fram är just Systemairs företagskultur som även varit viktig för att hon kommit så långt som hon gjort i bolaget.
– Entreprenörsandan i företaget gör att vi hela tiden uppmuntras att komma med idéer och att driva projekt. Jag har själv alltid känt att jag kunnat påverka, även saker som inte legat på mitt bord. Jag tror just att känna att man kan påverka på sin arbetsplats är viktigt. Vi vill att alla ska kunna känna så, oavsett om du sköter en maskin, är konstruktör eller mellanchef. Själv hade jag aldrig någon tanke på att bli VD, däremot har jag alltid velat utvecklas och tyckt det varit kul att testa på olika roller. Jag har visat att jag velat göra nya saker och fått chansen, förklarar
Sofia Rask.
Hur ser era utvecklingsplaner ut?
– Viktigt för oss är att alltid ha fokus på kunden, att vi jobbar utifrån och in i bolaget. Om vi tittar på koncernnivå är det otroligt viktigt att ta tillvara på storskaligheten och bli än bättre på att ta del av kunskapen inom koncernen.
– Sett till samhällsutvecklingen ligger vi bra till då vi arbetar med hållbara produkter som bidrar till energieffektivitet. I Skinnskatteberg har vi valt att gå över till klimatneutral el från vindkraft och har en ambition att satsa än mer på hållbarhetsområdet framöver.
– Tajmingen med Corona har förstås inte varit den lättaste starten i min roll som ny VD, men samtidigt lär jag mig något nytt varje dag. Jag är en tävlingsmänniska i grund och botten, så jag har gott hopp om att det kommer att vända, säger Sofia Rask avslutningsvis, VD på Systemair Sverige.

Systemair

Flygfoto över Systemair och bilder från produktionen i fabriken.

Foto: Systemair