Salboheds

Överst: Grävmaskin och lastmaskin på uppdrag i Morgongåva.
Till vänster: Tom Anderssson, marknadschef Salboheds.
Till höger: VA-projekt i Munga åt Mälarenergi.

”Det kommer alltid att finnas arbete i den här branschen”

Salboheds Bygg och Anläggningstjänst AB har sedan starten vuxit till att bli ett av regionens största bygg- och anläggningsföretag med en omsättning på 1 miljard. Framgång har träffat Tom Andersson som tillsammans med kollegan Peter Johansson grundade företaget år 2005. Idag tillhör de företagsgruppen Eleda, en av Sveriges ledande infrastrukturbolag, som totalt omsätter 12 miljarder.

Idag jobbar Salboheds främst med större projekt åt kommuner, energibolag samt större bostadsrättsföreningar. Från första början såg det annorlunda ut.

– I början var vi bara ett tvåmansbolag så vi började smått med uppdrag som tomtplanering, villaplattor och grundisolering. Vi märkte snabbt att efterfrågan var stor. Målsättningen var hela tiden att genomföra våra uppdrag på ett högkvalitativt sätt. Idag arbetar vi med hela området mark och kan ta en stor spännvidd olika uppdrag. Vi arbetar med allt ifrån vatten- och avlopp, fjärrvärme till stora industrigrunder, rondeller och överföringsledningar med större dimensioner som går mellan samhällen, säger Tom Andersson, marknadsansvarig på Salboheds.

Entreprenörer med samsyn

Tom och Peter träffades i Stockholm när dem båda arbetade inom anläggningsbranschen för samma företag. 2019 såldes Salboheds till koncernen Eleda, där de båda har gått in som aktieägare.

– Under åren har vi fått olika erbjudanden om uppköp men det har varit viktigt för oss att behålla vårt namn och inriktning. Vi valde att sälja till Eleda på grund av deras affärsmodell att samla entreprenadsstyrda bolag i koncernen. De som arbetar i ledningen är själva entreprenörer och vi har en samsyn på hur vi vill att ett bolag som Salboheds ska drivas. Efter uppköpet kör vi i stort sett som vanligt men med större resurser och en otrolig kompetensbredd i andra systerbolag. Bolagen inom koncernen kan också erbjuda varandra uppdrag. Till exempel fick vi ett erbjudande om ett uppdrag i Malmö och då kunde vi ge det till koncernbolaget i Malmö med våra referenser. Ännu en fördel är kontaktnätet med de andra bolagen i koncernen, att kunna bolla frågor och både ge och få hjälp. Det är en stor vinning och idag träffas vi månadsvis och har telefonmöten varje vecka.

Nyckeln till framgång

Sedan starten har bolaget haft en stor tillväxt, Peter och Toms ledning och kamratskap är en av många faktorer som skapat tillväxten.

– Det som skapade tillväxten i början var återkommande kunder som gav oss förtroende att ta större jobb. Vi fokuserade på att agera och utföra jobben snabbt men fortfarande med kvalitet. Det jag hört från andra är att vi löste ofta problem utan att det blev några större kostnader. Jag och Peter har hängt ihop länge och vi kompletterar varandra bra. Genom åren har vi båda fått bromsa eller gasa på utvecklingen beroende på vilka frågor som har dykt upp. Vi har alltid kommit fram till gemensamma lösningar utan några problem.

Idag har Salboheds ungefär 75 anställda och 300 som arbetar som underentreprenörer på årsbasis i koncernen.

– Det är viktigt för oss att det inte är ett storbolagstänk, vi vill bevara känslan av det lilla gemytliga bolaget där alla blir sedda och hörda. Vi satsar mycket på den sociala biten med aktiviteter som sommarfester och julbord. Till vardags handlar det mer om att vi i ledningsposition är närvarande, via telefon eller ute på arbetsplatser och även pratar om sånt som inte har med jobbet att göra. Det är viktigt för oss att ta ansvar för anställda och hjälpa med det vi kan. Jag och Peter har aldrig varit några som stått i centrum, vi håller oss hellre lite i bakgrunden. Vi har visat vad vi kan men vi har aldrig pratat om oss vilket har gjort att vi har gjort att vi på Salboheds gått lite under radarn.

Rekrytering

Tillväxten innebär att de kontinuerligt anställer ny personal.
– Vi har ständigt annonser ute för yrkesarbetare som har erfarenhet. Eftersom vi arbetar så pass brett kompetensmässigt kan det vara svårt att hitta personal. Dagligen söker vi efter duktig personal, allt ifrån yrkesarbetare till tjänstemän. Vi vill att organisationen ska vara platt där yrkesarbetare kan prata direkt med Vd:n eller delägare. Det är en nyckelfaktor att ha korta beslutsvägar och att det ska vara enkelt att få åsikter att komma fram. Vi kan erbjuda en spännande och rolig arbetsmiljö med mycket ansvar om man känner att man vill ha det. Vill man inte ha det så anpassar vi verksamheten efter det. Vi jobbar inte med pekfingret, vi tror på individen och att man klarar mycket själv. Jag upplever att vi får mindre utfört vid detaljstyrning och mer utfört när vi låter individen jobba efter sitt eget huvud. Vi ser att vi växer med alla nyanställda som kommer med nya perspektiv.

Salboheds arbetar mest i Mälardalen, men har även genomfört flera prestigeprojekt utanför regionen.

– Vi arbetar med Microsofts alla datahallar i Gävleregionen. Yrkestermerna på engelska har varit en utmaning men nu har vi blivit mer vana med svengelskan. Även Amazon Webservices datahallar i Eskilstuna var vi med och byggde. Ett annat prestigeprojekt som vi vann var förberedande jobb till kraftvärmeverket åt Mälarenergi.

Framtiden

Tom ser framför sig en ljus framtid för Salboheds och alla som vill arbeta i branschen.

– Framtiden är ljus inte bara för företaget utan även för dig som är arbetssökande. Det kommer alltid att finnas jobb i den här branschen, våra kollegor söker hela tiden grävmaskinister, utsättare, rörläggare och sprängare. Och för oss som företag ser det väldigt ljust ut. Just nu är det bostadsbrist som inte kommer att byggas ikapp på länge. Underhållet på ledningar är också eftersatt i många kommuner, för att bara nämna några av de uppdrag som finns idag och kommer finnas lång tid in i framtiden, säger Tom Andersson, marknadschef på Salboheds, avslutningsvis.