Vågar ni pröva på wake board på Västerås Cable Park? Foto: Pia Nordlander

Aktivitetsbaserad hemester i sommar

Besöksnäringen är självklart en av de näringar som drabbats allra hårdast av Corona. Vi vet att längre resor inte kommer att vara möjligt eller rekommenderat under sommaren. Vad passar väl då inte bättre än att upptäcka Västmanland mer på hemmaplan med en aktivitetsbaserad hemester?

Även om vi kommer att fokusera på aktivitetsbaserade semestertips så är det värt att komma ihåg att även passa på att besöka caféer, restauranger och regionens hotell i sommar. Varför inte lyxa till det genom att bo på hotell i hemstaden nu när semesterresorna ställs in? Även om vi kommer att fokusera på aktivitetsbaserade semestertips så är det värt att komma ihåg att även passa på att besöka caféer, restauranger och regionens hotell i sommar. Varför inte lyxa till det genom att bo på hotell i hemstaden nu när semesterresorna ställs in? 

Färjturer längs Mälaren 

När vårt samhälle upplever ett stort hot som det gör under dessa Corona-tider så är det naturligt att mer uppskatta det vi har nära inpå, så som vår vackra natur i Västmanland. Ett bra sätt att uppleva naturen i vår region är från vattnet med Rederi Mälarstadens turbåtar. Varför inte ta en tur med Elbafärjan till exempel och upptäcka skärgården utanför Västerås på ett nytt sätt? Mälarstaden har dessutom flera andra färjor och destinationer som är värda att uppleva. Exempelvis kan ni åka med M/S Havsörnen till vikingastaden Birka för en utflykt med historiens vingslag. Rederiet har anpassat sin verksamhet till Covid-19 genom att begränsa antalet platser med mera. 

Våga saker du inte gjort tidigare 

Kanske är det nu i sommar det är dags att utmana sig på riktigt och våga göra sådant du tänkt på men inte vågat? Varför inte göra en bucketlist för sommaren med spännande aktiviteter som finns att tillgå i Västmanland. Här är ett förslag på bucketlist: 
1. Testa höghöjdsbanan vid Björnögården. 
2. Prova på fallskärmshoppning med Västerås FallskärmsCenter.
3. Åk vattenskidor eller wake boards i Västerås Cable Park. 
4. Cykla mountainbike downhill i Vedbobacken. 
5. Testa på padel, till exempel i Kungsörstorps nya padelhall.

Mountainbike 

En av de sporter som växer allra snabbast just nu är cykling i olika former och inte minst mountainbike. Här finns det otroligt bra möjligheter för rolig träning på hemmaplan, såväl för nybörjare och eliten. För den erfarne MTB-cyklisten finns den allra största utmaningen på Rocklundas bana som har SM-status. Ett tips är att starta vid Björnögården där ni också kan hyra cykel. Därifrån utgår också en längre vacker och inte allt för krävande MTB-slinga som går till Gäddeholm. Även i Rönnby och Lista kärr finns det utmanande MTB-leder som är väl värda att pröva i sommar. När det gäller de som är lite mer äventyrliga så ska ni inte heller missa Vedbobacken där ni kan åka MTB downhill, en upplevelse utöver det vanliga. 

Kanalslaget 

En av de aktiviteter som kanske är allra mest anpassad för social distansering under Coronatider är golf. Därför är det extra lämpligt att Strömsholms kanal i år firar 125 år med golftävlingen Kanalslaget. Tävlingen går ut på att du spelar på sex golfbanor längs kanalen och deltar då i utlottning av fina priser. Golfbanorna som är med i Kanalslaget är Västerås GK, Ängsö GK, Strömsholms GK, Surahammars GK, Fagersta GK och Hagge GK. 
Två kilometer hinderbana I maj i år invigdes en hinderbana som är lite av extra allt. Vi som är vana med att träna på utomhusgym har säkert sett en hel del av de hinder och aktiviteter som finns med i hinderbanan. Skillnaden är att den här hinderbanan i Rocklunda är två kilometer lång! Tanken med hinderbanan är att träning skall vara så rolig att du glömmer bort att du tränar. Väl värt att pröva på kan jag säga efter en svettig provtur. 

Hemester