ABB storsatsar på ett integrerat europeiskt Robotics Campus på Finnslätten. Det nya campuset på 65 000 kvadratmeter kommer samla automatiserad tillverkning, forskning & utveckling, kund- och utbildningscenter under ett tak för att utveckla nästa generations digitala och AI-aktiverade robot- och automationslösningar. Campuset planeras invigas i slutet på 2026 och kommer ersätta Robotics befintliga anläggningar i Västerås. 

Nyheten om att ABB storsatsar på ett nytt Robotics Campus i Västerås presenterades av (fr v) Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation, Björn Rosengren, vd för ABB, Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics, och Dennis Helfridsson, chef för ABB:s svenska robotverksamhet. Foto: ABB

Campuset kommer att fungera som ett nav för ABB Robotics i Europa samt möjliggöra en utökad produktionskapacitet med 50 procent. 

– Det är otroligt glädjande att vi äntligen trycker på knappen för att bygga ett nytt Robotics Campus på vår hemmaplan i Västerås. Under de senaste 50 åren har Västerås varit hem för ABB Robotics i Europa och att bygga campuset i 

Västerås gör att vi kan dra nytta av de kompetenser och förmågor som har odlats här under åren och fortsätta investera i konkurrenskraft och våra medarbetare, säger Dennis Helfridsson, chef för ABB:s svenska robotverksamhet. 

Ett öppet och livligt campus

ABB:s nya campus kommer innebära nya möjligheter vad gäller samarbete med kunder och partners för att utveckla robotik- och automationslösningar i en säker miljö. Kunder kommer kunna testa nya lösningar med de senaste innovationerna inom automation på plats. Medarbetare kommer dessutom tillsammans med besökare och studenter kunna ta del av ett öppet och livligt campus, både under och efter kontorstid. 

– Vi kommer att bygga vårt campus ute på det nya, växande Finnslätten där vi är med och skapar Västerås mest spännande stadsdel och arbetsplats. Det blir moderna arbetsplatser i en dynamisk, attraktiv miljö för våra medarbetare på ABB Robotics och hela campuset kommer att byggas med fokus på hållbarhet.

Robotics Campus blir här ett av flera viktiga tillskott till den för Sverige så viktiga innovations- och industrihub som Finnslätten utvecklats till. Dennis Helfridsson vill även passa på att tacka alla medarbetare på ABB Robotics i Västerås. 

– Tillsammans har vi en riktigt spännande och kul resa framför oss, tack för allt fantastiskt jobb och era insatser som har lett fram till den här dagen, avslutar Dennis Helfridsson.