Vedbobacken planerar för längre och fler nedfarter

Västerås egen skidanläggning Vedbobacken har allt som en stor anläggning har, fast i
mindre format. Bröderna Martin och Robert Landås brinner för att aktivera folk både på sommaren och vintern och strävar ständigt efter att förbättra backen. Efter en mycket framgångsrik vintersäsong väntar stora planer på utbyggnation till våren.

Foto: Vedbobacken

– Vi vill erbjuda en så bra anläggning att folk känner att de kan stanna i stan och inte måste resa bort för att åka skidor. På Vedbobacken finns flera liftar, nedfarter i olika svårighetsgrad och en snöpark med hopp. Vi har även längdskidspår, isbana och pulkabacke, samt skiduthyrning och skidskola. Alla vinteraktiviteter kan göras hos oss. Det går också bra att bara komma och grilla korv och åka pulka eller skridskor, det är gratis. Vi brinner för att aktivera folk och att de ska tycka det är kul att vara hos oss, säger Martin Landås som drivit anläggningen tillsammans med sin bror i 14 år.

Barnfamiljer och ungdomar

Barnfamiljer och ungdomar är den stora målgruppen och besökare kommer från hela Västmanland, Eskilstuna och Enköping.

– Vi jobbar mycket med att vara lättillgängliga. Vi har parkering precis bredvid backarna och i servicehuset finns skiduthyrning och cafeteria. Vi som driver anläggningen har själva småbarn och märker fort vad som fungerar. Vedbobacken är en bra anläggning att lära sig åka i, eftersom det finns alla nivåer på liftar och backar. För nybörjare och barn har vi ett rullband upp för en flack backe som man sedan kan glida ner för. Sedan har vi en barnbacke med knapplift och upp till toppen kan man åka ankarlift. Där har vi tre nedfarter. En som vi kallar tävlingsbacken som är lite brantare, en grön backe som är lite lättare och en snow park med hopp och boxar som man åker på. Förra året började vi också med en fun ride, en pistad bana för skidor och snowboard med lite velodromkurvor och annat kul längst färden.

Positiv utveckling

Vedbobacken anlades i början på 80-tal när Ingemar Stenmark var som störst och det fanns stort intresse för stadsnära backar i Sverige.

– Liksom liknande småbackar byggdes den upp av gamla schaktmassor, jord och sten från olika byggen. På 90-talet blev både ekonomin och vintrarna sämre och då lades driften ner och anläggningen stod oanvänd i nästan 20 år. Jag var då involverad i Västerås slalomklubb och drev Björnöbacken lite utanför stan tillsammans med min bror och vår pappa. Vi började jobba för att Vedbobacken skulle öppna igen. 2011 lyckades vi få kommunen att rusta upp den, det var en del jobb men det lyckades. Då flyttade vi över vår verksamhet och har drivit Vedbobacken sedan dess. Vi har tidigare säsonger fått ett ekonomiskt bidrag från kommunen som framförallt täckte el- och vattenkostnader, nu mera är driften upphandlad.



Utvecklingsarbetet har pågått ända sedan starten.

– En förutsättning för att vi har kunnat växa och förbättra anläggningen är att vi har haft anställda från dag ett, som jobbar med alltifrån liftar och skiduthyrning till kafé och pistning. De är kärnan för att verksamheten ska fungera. Bland annat har vi byggt ut snösystemet och breddat barnbacken. Intresset har ökat år för år i takt med att vi utökar. Hittills har vi haft rekordmånga besökare den här säsongen och vi ligger på gränsen till hur många gäster anläggningen kan ta nästan varje helg. Det är jättekul att det kommer så många. Därför har vi planer på att bygga ut så att vi klarar av att ta emot fler besökare utan att det blir för trångt och långa köer.

Utbyggnad för bättre skidåkning

Planen är att höja backen för att få bättre skidåkning.

– Vi fortsätter fylla på med schaktmassor för att få fler och längre nedfarter. Med fler liftar blir också köerna kortare trots fler besökare. Vi har även planer på en ny byggnad med restaurang, större skiduthyrning och fler toaletter. När vintersäsongen är slut påbörjas utbyggnaden som finansieras både av oss och kommunen. Det har bitvis varit tungrott att samarbeta med fritidsförvaltningen och kommunen som är markägare. Men nuvarande idrottschef Maria Engelfeldt har vi väldigt bra kontakt med så det känns positivt.


En flaskhals som de behöver åtgärda är möjligheten att få ut mer snö i snösystemet.


– I nuläget gör vi snö av kommunalt dricksvatten, vilket både är oekonomiskt och dåligt för miljön. Därför ska vi bygga en damm som blir som ett kretslopp, där vi samlar in regn- och smältvatten under vår, sommar och höst, som vi kan tillverka snö av på vintern. När det sedan smälter rinner det tillbaka ner i dammen, som också renar vattnet. På så sätt kan vi göra större mängder snö under kortare tid, vilket är en förutsättning för att vi ska kunna bygga ut resten av anläggningen. Vi vill även fortsätta utveckla sommarverksamheten. Vår målsättning är att bli en ännu bättre åretruntanläggning med frisbee golf, glasskafé och downhill-cykling på somrarna.

Event för skolbarn

Men än är vinteraktiviteterna inte över för i år.

– Helgen innan sportlovet kommer vi som vanligt köra barnens Vasalopp. I år kommer vi även ha öppet på påsklovet och har säkrat upp med snö så att vi kan ha öppet fram till 7 april. En annan rolig aktivitet som vi har varje vinter är ”Alla på snö” ihop med Skidförbundet och Widenska gymnasiet. Konceptet finns över hela Sverige och bygger på att gymnasieelever som går ledarskapsutbildning för vara med och leda barn i årskurs fyra, som under en vecka kostnadsfritt bjuds in till skidbacken och får prova på både längd och alpint. På en vecka tar vi emot nästan 500 elever. Det är ett jättebra sätt att låta alla barn, oavsett bakgrund, testa på skidåkning, säger Martin Landås avslutningsvis.