Gästerna kommer hit för miljön, tystnaden och naturlivet
Utanför Ramnäs i Surahammars kommun ligger Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv,
ett bed & breakfast som drar gäster från hela Europa till den lilla bruksbyn.
Hellen Wistrand sköter gården själv och berättar om områdets affärsvärden,
samarbetet inom regionen och hur hon bytte chefsjobbet i Stockholm mot lantlivet.
Ulvsbomurens verksamhet kretsar kring ett gammalt bykhus och byns gamla smedja som har inretts och flyttats så att de står med ett trädäck runt. På gården erbjuds mat, logi och aktiviteter, allt med koppling till gård, skog, djur och natur.
– Det är en genuin miljö med gamla timmerhus. Rustikt men fräscht och fint. Gården ligger i ett ganska stort vildmarksområde med flera naturreservat och ett exceptionellt djur- och fågelliv. Många av de som kommer hit är naturintresserade eller exempelvis naturfotografer. Bruksleden är populär bland vandrare och ligger precis utanför knuten. Särskilt för de utländska besökarna är det ovanligt att kunna vandra på utmärkta leder utan att trängas med massa andra människor.
Till vintern blir det 20 år sedan Hellen flyttade hit och drog igång verksamheten.
– Jag bodde i Västerås men hade länge jobbat som chef inom försäljning och marknadsföring i Stockholm och kände att det var dags för något annat. Genom åren hade jag hunnit vara på många små avlägsna konferensställen där man får vara i fred och utan något som stör kreativiteten. Jag kände att det vore något för mig. Så jag började leta efter någon gård vid vägens slut och hittade till slut Ulvsbomuren. Jag tyckte det var ruskigt långt bort från allt första gången jag körde ut hit en mörk dag i november. Men jag fick direkt känslan att det var ett bra ställe och innan jul gick affären igenom.
Småskalig naturturism
Sedan följde två år av renovering och förberedelser innan första gästerna kunde tas emot 2006.
– Det var tufft i starten men regionens turismorganisation är sanslöst bra på att stötta upp. De såg bland annat till att jag kom i kontakt med utländska researrangörer som specialiserat sig på naturresor till Sverige. Jag jobbar med flera både i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike. De flesta utländska gäster stannar fyra eller fem nätter och sedan åker de vidare till andra platser i Sverige. Sedan pandemin har antalet svenska gäster också ökat och de fortsätter återkomma trots att pandemin är över. Så nu börjar det bli trångt här.
Ändå håller Hellen fast vid principen att aldrig ta emot mer än ett sällskap i taget, oavsett om de är två eller nio personer.
– Det finns många skäl att hålla det småskaligt och syftet med verksamheten är inte att tjäna storkovan. Det ligger i naturturismens sak att vara småskalig. Gästerna uppskattar att det är tyst och att man kan se både älgar, rådjur och tranor från huset. Om jag hade för många gäster skulle det bli ett störningsmoment. Det är ett enkelt boende men lyxigt på så sätt att man bor här själv, mitt i underbar natur och miljö. Dessutom driver jag stället helt själv. Det vore för mycket jobb att ha flera gäster samtidigt. Jag gör allt från att bädda sängar, sköta ekonomin, guida och laga mat.
Ulvsbomurens viltmiddagar brukar uppskattas av gästerna.
– Jag använder genuina råvaror från närområdet i matlagningen. I första hand serverar jag vilt, som älg, rådjur, gräsänder och kronhjort som är skjutna alldeles intill gården. Sedan använder jag svamp och bär från skogen häromkring och grönsaker från den egna trädgården. Det är lyx.
Samarbete framför konkurrens
Vad gäller att erbjuda aktiviteter så samarbetar Hellen med flera andra lokala företag.
– De svenska gästerna nappar ofta på paketerbjudanden över en helg med trerättersmiddag, övernattning och frukost, plus någon aktivitet som vandring, paddling eller bastu. Det är allt sånt jag erbjuder själv på gården. Det gäller även guidade svampturer på hösten. Utländska gäster stannat ofta lite längre och bokar då bed & breakfast här och middag någon kväll. Många som kommer hit kombinerar mitt boende med andra aktiviteter som researrangören fixar. Jag kan även hjälpa till och skräddarsy olika upplägg. Vi lokala aktörer samarbetar mycket mer än vi konkurrerar med varandra. Kan vi erbjuda spännande upplägg och bra boenden i området så gynnar det oss alla. Att dra nya gäster till regionen är viktigast och det har präglat oss att inse att vi behöver varandra. Medarbetarna på turismorganisationen på Region Västmanland har varit bra på att erbjuda oss utbildningar och studieresor.
Hellens ursprungliga idé om en lantlig konferensgård finns också kvar i verksamheten även om det inte är huvudfokus.
– Det kommer då och då grupper från Ramnäs eller Västerås för konferens över dagen eller med övernattning. Det är oftast de som tagit fasta på att vara i en ostörd och inspirerande miljö. Jag har inga särskilda konferenslokaler utan det är i storstugan man kan sitta runt det stora bordet eller ute på trädäcket. Jag har också möjlighet att skräddarsy gruppaktiviteter utomhus.
Värnar om det gästerna kommer för
Ulvsbomuren har blivit nominerat till flera utmärkelser, som Grand Travel Awards ekoturismpris och Stora Turismpriset 2018. I motiveringen lyfts bland annat de genuina upplevelserna, småskaligheten, värdskapet och att det är en hållbar besöksnäring som bidrar till en levande landsbygd.
– Det är jättekul och sånt man kan ta fram och läsa för att få ny energi på trötta dagar.
– Jag har en bra balans på det jag erbjuder. Det skulle såklart gå att växa verksamheten ur ett affärsmässigt perspektiv men det får inte bli på bekostnad av det som är mina starka affärsvärden. Det gästerna kommer hit för är miljön, tystnaden och naturlivet. Det måste jag vara rädd om.
Hellen hade aldrig bott på landet innan hon flyttade till Ulvsbomuren och det var svårt att tänka sig vad det skulle innebära. Eftersom hon bor mitt i verksamheten blir det snarare en livsstil än ett jobb. Därför tar hon heller inte in några anställda som hjälper till, även om hon har mycket att göra.
– Vintern är mycket lugnare, då har jag gäster framförallt på helgerna om ens det. Men nu under vår, sommar och höst är det fullt alla dagar. Det är mycket som ska göras när en grupp gäster åker. Det ska städas och bäddas rent och middag eller andra aktiviteter måste förberedas, så när jag checkar ut en grupp checkas nästa grupp in först dagen efter. Dessutom är det ju hela gården som ska skötas. Här finns bland annat en grupp Gotlandsfår som hjälper till att hålla landskapet öppet. De kräver också en hel del arbete inte minst med att se till att rovdjursstängslen är hela och att elen fungerar. Ingen dag är den andra lik. Nu är det fullbokat till långt in på hösten. Men jag har aldrig ångrat att jag flyttade hit. Det är fantastiskt att bo här, säger Hellen Wistrand avslutningsvis.