De vill sätta Västerås på gin-kartan
I mars 2021 grundade Salar Aziz och hans sambo Emmelie Fallberg Västerås första gindestilleri. Trots en kämpig start har affärerna nu tagit fart och till sommaren kommer deras gindrink Gimlet finnas på Systembolagets hyllor i hela Sverige. Läs om deras unika ingrediens berberis och hur de ska få Västerås att åter bli Kopparstaden.
– Vi har båda en bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen. Jag som bartender och Emmelie som kock och pastrychef. När pandemin kom och jobben minskade väcktes idén att starta ett eget destilleri. I november 2020 råkade vår kära hund starta en brand hemma hos oss så att vi var tvungna att flytta till en liten lånelägenhet under renoveringen. Det var där som planerna på destilleriet kom igång på riktigt och företaget grundades, säger Salar.
Många tillstånd krävs
Det visade sig vara ett projekt som var svårare att genomföra än de först tänkt sig.
– Vi hade inte riktigt insett hur många olika myndigheter och tillstånd som krävdes för att dra igång ett destilleri. Samtidigt förstod vi att det skulle gå snabbare om vi låg på och var riktigt jobbiga, så vi ringde alla handläggare nästan dagligen för att höra hur det gick med våra ärenden. Det fungerade och redan i december 2021 kunde vi lansera första produkten. För många andra destillerier tar det upp till två år från start tills de fått ut något på marknaden.
Smaker som sticker ut
Som bartender fick Salar ofta höra att gin smakade beskt och skog. Nu vill han och Emmelie visa konsumenterna att det inte behöver vara så.
– Vårt recept fokuserar på att skapa en gin med mindre beska och alkoholsmak för att få en renare och lenare produkt. Målet är att få folk att dricka mindre men bättre. Det roliga med gin är att det är en öppen produkt som vem som helst kan producera och smaksätta som man vill, till skillnad från champagne eller konjak som måste produceras i en viss region. Det gör samtidigt att konkurrensen blir större. EU har bestämt att den dominanta smaken måste vara enbär, och den får inte ha lägre alkoholhalt än 37,5%. För att sticka ut har vi valt bort vanliga smaksättare som rosmarin, timjan och lavendel. Istället använder vi oss av ett bär som heter berberis. Bäret är släkt med gojibär och påminner om lingon och tranbär, med både syra, sötma och beska. Berberis är faktiskt en vanlig häck-buske i Sverige men det är för kallt här för att de ska få bär. Vi importerar våra berberis ifrån Iran där det är en vanlig ingrediens i matlagning. Vad vi vet är vi faktiskt världens enda destilleri som smaksätter gin med berberis. Enbär köper vi från Makedonien, Tellicherry-peppar från Indien, citroner från Spanien och fläder tar vi från egen bakgård. Det gör att det blir många länder blandade i en flaska.
Ginprovning på destilleriet
För dem som är nyfikna på att smaka dryckerna och veta mer om produktionen finns det möjlighet att komma på ginprovning i destilleriet.
– Våra provningar äger rum i produktionsdelen och varar i två timmar. Man får en välkomstdrink samt höra berättelsen om vårt destilleri och dryckens historia från 1600-talet till idag. Vi guidar besökarna genom provning av fyra olika gin-sorter, hur man ska dricka och tänka för att hitta det man tycker om. Varje lördag har vi provningar och större grupper kan boka in sig på en privat provning under veckodagarna. Självklart löser vi även alkoholfria alternativ till den som vill om man kommer som en större grupp. Vi kan ta emot upp till trettio personer åt gången. Biljetter och bokningar görs via vår hemsida.
Kopparstad på nytt sätt
En utmaning vid starten var att hitta lämpliga lokaler. En lokal i slakteriområdet i Västerås var de särskilt intresserade av. Faktiskt var det först efter att VLT skrivit ett reportage om parets ambitioner som fastighetsägarna förstod att de menade allvar med destilleriet, och de fick hyra den efterlängtade lokalen.
– Förutom alla praktiska detaljer som stämde så var vi intresserade av hela områdets historia. Det byggdes upp i början av 1900-talet av ASEAs grundare för att bli ett elektrolysverk som kunde förse hela Sverige med el. Ambitionen var att Västerås skulle bli Sveriges största kopparstad. Men planerna misslyckades och 1921 gick företaget i konkurs. Byggnaden togs då över av lokala bönder och blev ett slakteri. Vi tycker att det finns en väldigt fin symbolik i att Västerås Destilleri startades 2021, 100 år efter konkursen, och att vi nu kan ta vidare stafettpinnen för att göra Västerås till Kopparstaden. Men den här gången genom vår kopparpanna Doris som vi destillerar ginet i.
Vann upphandling
De kom ett steg närmare målet att sätta Västerås på gin-kartan när de vann en upphandling hos Systembolaget.
– Systembolaget hade ute en offert på en färdigbuteljerad drink som heter Gimlet. Vi vann upphandlingen och med den produkten kommer vi in i det fasta sortimentet i 172 butiker över hela Sverige i ett år. Gimlet är en enkel drink på tre komponenter: gin, lime och socker. Det är en av de äldsta gindrinkarna och kom till i engelska flottan där ingredienserna motverkade c-vitaminbrist och sjösjuka. Gimlet lanseras första juni och arbetet är redan igång. Vi räknar med att producera 32 000 flaskor på ett år.
Västerås Destilleris övriga produkter finns att köpa på Systembolagets butiker i Västerås, Sala och Hallstahammar, samt att beställa på Systembolagets hemsida. Inom något år hoppas de även kunna se över möjligheterna till export.
– Då vi inte har så stor produktionskapacitet vill vi samtidigt inte ta oss vatten över huvudet och fokuserar på den svenska marknaden. Vi växer redan snabbare än vi trodde. Vi hade räknat med att utrustningen skulle räcka till år fem men det verkar som att vi behöver beställa en större kopparpanna redan nästa år. Så småningom får vi även se över om vi behöver större lokaler.
Behöver rekrytera under året
I nuläget är det bara Salar och Emmelie som arbetar i företaget. De räknar med att behovet av personal kommer öka under våren och tror inte att det blir några problem att rekrytera.
– Jag tror det blir ganska enkelt genom våra tidigare erfarenheter och kontakter. Vi har redan flera personer med rätt kompetens som sagt att de gärna kommer och jobbar när det behövs. Det gör livet lite enklare.
Förutom ett lokalt kontaktnät har destilleriet även startat upp samarbeten med andra lokala livsmedelsproducenter.
– Tillsammans med Hantverksbryggeriet gör vi egen tonic med smak av granatäpple och berberis. Vi samarbetar även med bageriet Bread and Sweets by Jennie på Öster Mälarstrand i Västerås. Efter destillering samlar vi ihop ingredienserna som vi smaksatt vårt dry gin med, som de bakar ett fantastiskt gott focaccia-bröd på. Det finns fortfarande mycket smak kvar i ingredienserna, så det vore synd att kasta. De bakar brödet på fredagar och lördagar och det brukar vara så populärt att man får ringa och förboka för att vara säker på att kunna köpa ett, säger Salar Aziz avslutningsvis.