Johan Ljungner

Johan Ljungner, Camatecs VD.

Camatec vill samla Sveriges hundra främsta ingenjörer

Camatec är en ingenjörsbyrå som hjälper sina kunder att realisera sina idéer, allt ifrån att säkra Vasaskeppets framtid till nya mer effektiva sätt att producera värmeväxlare till den heta värmepumpsmarknaden. Framgång träffar Camatecs VD Johan Ljungner för att prata om företaget och deras spännande projekt.

Johan är utbildad maskiningenjör och började arbeta på Camatec år 2002 i Karlstad.

– På den tiden var vi ett litet företag med åtta anställda. Det jag gillade med Camatec var att alla fick ta så stort eget ansvar för sina projekt. Vi arbetade med helhetslösningar vilket är unikt i branschen. 2007 fick jag hemlängtan till Västerås så jag flyttade hit och startade vårt andra kontor här.

Ett år senare blev Johan ägare, precis innan finanskrisen slog till.

– Då drev jag företaget tillsammans med min kompanjon Peter Wigarthsson. Krisen var en stor prövning, det var svettigt men det gick bra och sedan dess har vi klarat till och med värre krascher. Varje krasch gör så att vi kommer ut lite starkare på andra sidan. Idag är vi cirka 70 medarbetare i bolaget med kontor i Västerås, Karlstad, Årjäng och sedan några månader tillbaka även i Stockholm.

Vill inte bli störst

Visionen är att ingenjörerna på bolaget ska vara Sveriges hundra främsta.

– Vi kallar oss inte för en konsultfirma utan en ingenjörsbyrå som hjälper våra kunder i olika projekt. Vi vill inte leverera timmar utan vi tar istället ansvar för att leverera en färdig lösning. Vi har en produktionsenhet där vi kan tillverka, montera och provköra våra egna maskiner. Det skiljer ut oss från många andra företag. Bolaget är väldigt platt och snabbfotat. Idag är vi sex ägare som alla är med och arbetar i verksamheten. Alla anställda vet vilka ägarna är, vilket gör allt transparent och beslutsvägarna korta. Vi vill vara Sveriges hundra bästa ingenjörer men har inga mål på att bli störst. Blir man för stora så tappar man lätt känslan av att alla känner sig sedda och betydelsefulla.

Camatec vill göra saker på sitt eget vis. När det var dags att göra en ny hemsida kontaktade man en konstnär som fick skapa illustrationer istället för att ta foton.

– Det kändes så tråkigt att ta likadana foton som alla andra i branschen. Då ser vi ju ut som alla andra och försvinner i mängden. Jag fick kontakt med konstnären Lars Ahlberg som är från Västerås. Han kom till kontoret och under en heldag intervjuade han alla på företaget om vilka projekt de jobbar med. Utifrån det skapade han illustrationer som visar en konstnärlig tolkning av vår värld och samlar hela verksamheten. Resultatet kan ni se på vår hemsida.

Personalen är viktigast

Johan lyfter fram att personalen är företagets främsta tillgång.

– Det är de som skapar allt det fantastiska vi gör. Därför gör vi mycket för att vara en attraktiv arbetsplats. Att värna personalen är vår första prioritet. Nummer två är att vara en kreativ ingenjörsbyrå som tar oss an utmanande projekt. En person ska kunna komma till oss med en idé och ett halvår senare står du där med produkten i handen. Vi har många spännande projekt som vi jobbar med just nu. Bland annat den nya salamanderkranen som blivit till företaget S&L Access (som Framgång skrev om i nummer 1 2022). Det är ett nytt koncept som kommer att effektivisera byggande och underhåll av vindkraftverk. Uppfinnaren av kranen kom till oss och vi satte ihop ett team som tog fram konstruktionen. Det är jättekul att kunna vara möjliggörare i dessa projekt.

Ett annat spännande projekt Camatec håller på med just nu är bevarandet av en Sveriges främsta klenoder.

– Vasaskeppet är Sveriges mest besökta turistmål och håller just nu på att falla ihop. Vi har ett stort projektteam som bland annat arbetar med att analysera materialegenskaper i ek som legat på havsbotten, skeppet är ju 400 år gammalt. Målet är att ta fram en ny yttre stöttning och ett inre stålskelett som gör så att skeppet står kvar i all framtid. Dessutom har vi en medarbetare som är både ingenjör och utbildad konstnär och ansvarar för det estetiska uttrycket. Hon arbetar med museiarkitekten så att den nya stödstrukturen harmoniserar med museet. Det är ett väldigt utmanade projekt, det är aldrig någon som har gjort något liknande i världen. Det finns ju bara ett enda Vasaskepp.

Bättre att jobba i team

Inför varje projekt sätts ett team ihop, det är aldrig någon som ska behöva jobba ensam.

– Det är en målsättning vi arbetat med det senaste året. Det leder till att det blir en trevligare arbetsplats att jobba på, samtidigt som man blir bättre på att ta hjälp av varandra och hitta de bästa lösningarna. Det hela bidrar till att vi blir en ännu bättre arbetsgivare.
Camatec har samlat företagets värderingar i begreppet MANDO.

– För några år sedan samlade vi alla anställda under två dagar för att komma fram till vad som gör att vi är en bra ­arbetsplats och hur vi kan bli ännu bättre. En projektgrupp samlande in informationen och destillerade fram kärnan. Det resulterade i MANDO som står för mod, affärsmässighet, nyfikenhet, driv och omtanke. Jag är trött på ord som inte betyder någonting, mycket blir urvattnat och något som man säger för att följa trender. Det är viktigt för oss att vi kan stå för det vi säger och att det är genuint.

Medarbetarna får bonus

I framtiden vill Camatec fortsätta växa och har en efterfrågan från både befintliga industrikunder och nysatsningar inom grön teknik och produktion.

– Även när vi växer är vårt huvudfokus att vara den främsta arbetsgivaren. Nu har vi en ny platschef i Västerås, Johan Swärd, som tillsammans med teamet håller på att komma på plats i nya fräscha lokaler. Vi har även ett för branschen mycket generöst bonussystem där minst en fjärdedel av vinsten går till personalen. Det är medarbetarna som gör jobbet och jag blir nästan tårögd flera gånger i veckan när jag ser vilka fantastiska medarbetare som jobbar på Camatec. Alla är så engagerade, drivna och skapar så mycket bra saker. Det är belöningen för mig, säger Johan Lunger, VD på Camatec, avslutningsvis.

Vasamuseet

Vänster: Ett spännande projekt Camatec håller på med just nu är bevarandet av Vasaskeppet.

Höger: Foto Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM