78-årigt konsultföretag med familjär företagsanda
Kadesjös är ett konsultföretag inom bygg- och installationssektorn i Västerås som grundades på 1940-talet. Vid årsskiftet efterträddes Birgitta Lindblad som VD av Jonas Pettersson. Han ska nu ta företaget vidare inom framtidsfrågor som hållbarhet och hybridkontor.
Kadesjös har cirka 80 ingenjörer anställda, uppdelade på fyra avdelningar. Bygg är den största, följt av VVS, El och projektledning. De två senare tillkom i företaget först år 2021.
– Bygg- och VVS-avdelningarna har varit med sedan starten 1945. Det var ett stort beslut när vi 2021 förvärvade elkonsultföretaget Elkon i Västerås. Nu känns det självklart men det var en lång process dit och det har gått jättebra. De kändes som Kadesjöare på en gång. Senare samma år kunde vi även dra igång en avdelning för projektledning när rätt person började hos oss. Det blir ett sätt att komma in tidigt i projekt. Det är viktigt att vi breddar vårt utbud och det är möjligt att fler discipliner tillkommer i framtiden, säger VD Jonas Pettersson.
Hög teknisk kompetens i företaget
Kadesjös erbjuder tekniskt stöd och hjälper kunder inom bygg, installation och projektledning.
– Vi är ett mellanstort företag med hög teknisk kompetens och kan ställa om efter kundernas behov. Personalomsättningen är väldigt låg, vilket ger kontinuitet och tyder på att personalen trivs här, säger Jonas.
– Våra kunder är alltifrån de som bygger bostäder, sjukhus, skolor, kraftverk och gruvindustrin. Spektrat av projekt är stort och spänner över både offentlig och privat sektor. Den breda kundbasen gör oss starka i lågkonjunktur, säger Birgitta Lindblad.
Birgitta har varit VD i 12 år.
– Jag kom till Kadesjös som ekonomichef 1996 efter att ha haft dem som kund i flera år när jag jobbade på en revisionsbyrå. När den dåvarande VD:n Håkan Kadesjö drog sig tillbaka 2010 startade en rekryteringsprocess med både interna och externa kandidater och jag erbjöds VD-tjänsten. Så jag var den första utanför familjen Kadesjö att driva företaget. Nu vill jag dra ner på arbetet och därför har Jonas rekryterats till tjänsten.
Jonas har arbetat på Kadesjös sedan 1999 i ett antal olika roller, senast som kvalitetschef.
– Vi är ISO-certifierade inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö vilket varit mitt ansvarsområde. När VD-frågan kom på tal började jag fundera och landade i att det skulle vara riktigt kul. Även den här gången var det en extern rekryterare som genomförde rekryteringen och tjänsten erbjöds till mig.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll på företaget?
– Det finns så mycket kul att se fram emot. Vi har en bra struktur i organisationen, med mycket erfarenhet och bra laganda. Vi är i ett intressant skede nu efter pandemin, när hybridkontoret blivit det nya normala. Det innebär utmaningar kring digitalisering och ledarskap. Det var en stor utmaning när allt skulle ställas om till hemmakontor och vi slutade mötas. Det är svårt att bygga ett team riktigt starkt på distans. Vi saknade verkligen fysiska möten, att sitta tillsammans vid ett bord och ha ögonkontakt. Det är stor skillnad nu när vi kan blanda fysiska och digitala möten, säger Jonas.
– Det positiva vi tar med oss är att det fungerar att vara flexibel men vi vill att alla är här minst tre dagar i veckan för att behålla företagskulturen. En annan sak vi spar tid på är att slippa åka på möten där resan tar dubbelt så lång tid som själva mötet. Pandemin har snabbat på den här utvecklingen oerhört mycket, vilket är positivt, inte minst för miljön, säger Birgitta.
Hållbarhet och miljöfrågor är en viktig fråga för företaget.
– Fokus på hållbarhet genomsyrar allt. Det är ett stort begrepp som för oss handlar om god kvalitet i alla led, hållbart arbetsliv, minskad miljö- och klimatpåverkan och långsiktig lönsamhet. Trenden går mot att det blir fler specialiserade tjänster inom byggbranschen, som energispecialister och miljöspecialister. Vi är med på det tåget och erbjuder de tjänsterna, säger Jonas.
Liksom för många andra företag är kompetensförsörjning en utmaning för Kadesjös.
– Det saknas hur mycket ingenjörer som helst. Det är tur att vi har Mälardalens universitet i Västerås. Vi har länge haft ett gott samarbete, vilket underlättar rekryteringen av nyexaminerade ingenjörer. Men att rekrytera erfarna har länge varit svårt, säger Birgitta.
Nästan 80 års historia
Kadesjös historia går tillbaka ända till 1945 då Nils Kadesjö grundade företaget i sin lägenhet på Domkyrkoesplanaden i Västerås. Bland stora uppdrag kan nämnas Centrallasarettet i Västerås, Västerås kraftvärmeverk, ICAs centrallager på Hacksta och ett av Europas största stålbyggnadsprojekt, anrikningsverket Aitik 36 utanför Gällivare, samt en rad internationella projekt.
– Det viktiga i historien är att Kadesjös är ett familjeföretag. Den kulturen genomsyrar fortfarande företaget trots att det har vuxit sig stort och familjen inte längre är så involverad. Andan finns kvar och man är mån om varandra. Det har alltid funnits med att det ska vara tryggt att jobba hos oss. När jag började 1996 var det väldigt kämpigt med lågkonjunktur och ekonomisk kris. Styrkan att vi kunde vända oss ur det med våra bästa medarbetare kvar är något att ha med sig i kommande lågkonjunktur. Sedan dess har företaget varit lönsamt. Vid millenieskiftet tog Kadesjös steget från att vara familjeägt till att nu ha 14 delägare bland medarbetarna. Det har också varit positivt för företaget, säger Birgitta.
Vad betyder placeringen i Västerås?
– Västerås har bra förutsättningar som industri- och ingenjörsstad med nära till kunder i ett stort geografiskt område. Vi har ett starkt lokalt engagemang, både vad gäller utbildning, idrottsklubbar, affärsnätverk och hjälporganisationer. Vi är västeråsare och vill vara delaktiga i stadens utveckling, säger Jonas.
– Som lönsamt företag med bra position i Västerås känns det viktigt att vi kan ge tillbaka till staden. Företagen behöver engagera sig om staden ska växa och må bra, säger Birgitta avslutningsvis.